Aktualitātes
27.01.2020

Par gada vārdu kļūst "notumse", gada nevārds – "episki"

Komentē
1

Beigusies Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopas un Latvijas Rakstnieku savienības ikgadējā, jau septiņpadsmitā akcija "Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens".

Priekšlikumus 2019. gada vārdam, nevārdam un spārnotajam teicienam varēja iesūtīt visa gada garumā, taču uzvarētājus izvēlējās īpaši šim nolūkam veidota komisija.

No visiem par spārnotiem atzītiem teicieniem šoreiz līderos tikusi izglītības ministres norāde: "Man nav Pandoras lādes, no kurienes es jums varu paņemt šo atalgojumu!", kas, kā norāda komisija, "ne vien ataino aizgājušā gada peripetijas ap valsts budžetu, bet arī plašās masās aktualizējusi interesi par sengrieķu mitoloģiju".

Savukārt kategorijā "Gada nevārds" "pieteicēji ierindo, pašuprāt, skaužamus un nevēlamus vārdus" un "tur nereti iekļūst ne tikai tieši pārcēlumi no svešvalodām vai netīkami ievazājumi, bet arī jaunparādījušies apzīmējumi, kas savu vietu latviešu valodā vēl tikai meklē". Šoreiz par "Gada nevārdu" kļuvis "episki", kas, kā norāda komisija, "pēdējā laikā šķiet sevi pieteicis kā jaunu liekvārdu jeb tukšvārdu, piepulcējoties jau zināmajiem "baigi", "klasiski" vai "cieti".

Tikmēr par "Gada vārdu" kļuvis "notumse", ieteikts angļu "blackout" vietā kā īss un ērts apzīmējums reizēm, kad pazūd elektriskā strāva.

"Pēdējos gados akcija papildinājusies ar savārstījumu/samudžinājumu meklējumiem, un te savu favorītu izraugās arī Rīgas Latviešu biedrības valde. Šogad iznākums uzskatāmi apliecina, cik dažādi domājam – ikreiz arī pieteikumos var konstatēt, ka vienu un to pašu vārdu kāds uzskata par gada vārda titula cienīgu, kamēr cits peļ kā nevārdu," teikts paziņojumā presei. RLB valde par savārstījumu titulējusi to pašu teicienu, ko akcijas žūrija gribējusi cildināt kā vienu no veiksmīgākajiem spārnotajiem teicieniem: "Cik tev nav naudas?" Tomēr, pēc žūrijas domām, par samudžinājumu līderi šoreiz uzskatāmi pērn daudzviet piesauktie "patiesā labuma guvēji", kur, kā norāda žūrija, "nekas daudz netop skaidrs arī tad, ja sakām, kā likumos teikts, "patiesie labuma guvēji" (angļu "true beneficiaries")".

Šogad rīkotāju deleģētajā žūrijā strādāja RLB Latviešu valodas attīstības kopas vadītājs Uģis Nastevičs, literatūrfilosofe un tulkotāja Ieva Kolmane (Latvijas Rakstnieku savienība), literārais redaktors, tulkotājs un terminologs Aldis Lauzis, sociolingviste, Latvijas Okupācijas muzeja galvenā pētniece Vineta Poriņa, komunikācijas praktiķis Pēteris Pūrītis, valodnieks, LU profesors un LZA akadēmiķis Andrejs Veisbergs, laikraksta "Diena" žurnālists, publicists Egīls Zirnis un literatūrzinātniece, Rīgas Franču liceja latviešu valodas un literatūras skolotāja Lita Silova.

Akcijas rīkotāji atgādina, ka zīmīgākos pamanītos vārdus un teicienus uz e-pasta adresi [email protected] var iesūtīt visu gadu. Sīkāk par akcijas mērķiem un nolikumu iespējams atrast šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!