Aktualitātes
22.02.2023

Ogres pašvaldība neļauj rīkot piketu muzeja atbalstam

Komentē
0

Ogres novada pašvaldība paziņojusi, ka neizsniegs atļauju rīkot akciju Ogres muzeja atbalstam, ko ceturtdien, 23. februārī, bija pieteikusi Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrība.

Šāds lēmums pieņemts, jo sapulces organizatori publiskajā telpā esot aicinājuši uz sapulci ierasties maskās, slēpjot savu identitāti, Ogres pašvaldības rīkotajā preses konferencē paziņoja domes pārstāve Dana Bārbale. Bārbale atsaucās uz likumu "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem", kurā noteikts, ka šādos pasākumos ir liegts slēpt savu seju zem maskas, kā arī norādīja, ka šo lēmumu atbalstījuši Ogres novada pašvaldības policijas un Valsts policijas pārstāvji, kas piedalījušies pieteikuma izvērtēšanas sapulcē.

Tāpat kā iemesls minēts tas, ka akcija pieteikta kā sapulce, un likuma pants paredz, ka tā bija jāpiesaka ne vēlāk kā 10 darba dienas pirms pasākuma norises. Vienlaikus likumā "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" teikts, ka gadījumā, kad par notikumu, saistībā ar kuru pasākums tiek rīkots, nebija iespējams uzzināt agrāk kā 10 darbdienas pirms tā, pieteikumu iespējams iesniegt arī vēlāk.

Savukārt Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis (NA) preses konferencē ļāva nojaust, ka uzskata pasākumu par politiski motivētu, jo Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrībā darbojas trīs domē neievēlēti deputātu kandidāti. Tāpat Helmanis informēja, ka Ogres Vēstures un mākslas muzejā tiks veikts finanšu un funkciju audits.

Biedrībai likumā noteiktajā kārtībā ir tiesības pašvaldības lēmumu pārsūdzēt.

Ogres novadpētniecības muzejam veltītā atbalsta akcija "Demokrātija ir trausla kā porcelāns" bija iecerēta 23. februārī, pulksten 18 pie muzeja ēkas. Akcija tika izsludināta, reaģējot uz represijām, ko Ogres pašvaldība vērsa pret muzeju pēc tam, kad tas publiskajā telpā kritizēja Ogres domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa plānu muzeja telpās rīkot sankcijām pakļautā Krievijas miljardiera Pjotra Avena keramikas izstādi. Dome apturēja muzeja izstāžu plānu, atcēla iepriekš solīto algas pielikumu muzeja darbiniekiem un paziņoja, ka muzejā tiks veikta reorganizācija un tā funkciju loks sašaurināts līdz novadpētniecībai.

Kā uzskata atbalsta akcijas rīkotāji, šis gadījums skar ne tikai pašvaldības attiecības ar tās iestādi, bet arī apdraud pilsonisko brīvību un demokrātiju.

Reaģējot uz šo gadījumu, Kultūras ministrs Nauris Puntulis sasaucis Muzeju padomes ārkārtas sēdi, bet lietu sācis izskatīt Tiesībsarga birojs.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!