Photo: "Unsplash.com"
 
Aktualitātes
18.09.2023

Notiks psihedēliskajām vielām medicīnā un terapijā veltīts diskusiju cikls

Komentē
0

Biedrība "Veselīga Latvija" sadarbībā ar kultūras un mākslas portālu "Arterritory.com" aizsāk diskusiju ciklu par psihedēlisko vielu potenciālo izmantojumu medicīnā un terapijā, psihisko un onkoloģisko saslimšanu gadījumā, paliatīvajā aprūpē, kā arī atkarību ārstēšanā.

Diskusiju cikls ir turpinājums "Veselīga Latvija" un "Arterritory.com" rīkotajai starptautiskajai tiešsaistes konferencei "Mūsdienīga integratīva pieeja atkarību ārstēšanai un ārstniecībai kopumā: psihedēlisko vielu nozīme", kas notika šīgada 17. maijā. Konferencē uzstājās kopumā 14 starptautiskie un vietējie eksperti. To vidū: Pols Stamets, Deniss Makena, profesors Deivids Nats, Ītans Nadelmans un Indriķis Muižnieks. 

"Kaut lielākā daļa psihedēlisko vielu Latvijā un citās pasaules valstīs joprojām ir aizliegtas, strauji augošā psihiskās veselības krīze un efektīvu terapeitisku metožu nepietiekamība tās risināšanai pēdējo gadu laikā ir mudinājusi pētniekus un mediķus pārskatīt attieksmi pret šīm vielām un to terapeitisko potenciālu. Jaunākie zinātniskie pētījumi pasaulē apliecinājuši šo vielu iespējamo efektivitāti tādu mentālo problēmu kā depresija, trauksme, atkarības, ēšanas traucējumi un postraumatiskā stresa sindroma risināšanā," stāsta rīkotāji.

Jūnijā Denverā notika līdz šim vērienīgākā psihedēliskajām vielām un jaunākajiem ar to saistītajiem zinātniskajiem pētījumiem veltītā konference "Psihedēliskā zinātne 2023". Tajā pašā mēnesī Kentuki štats ASV paziņoja, ka atvēlēs 42 miljonus dolāru psihedēlisko vielu, īpaši ibogaīna, izpētei. No 1. jūlija psihiatri Austrālijā kontrolētos klīniskos apstākļos pacientu ārstēšanā var izmantot MDMA un psilocibīnu. Arī Eiropas Zāļu aģentūra (EMA) jau paziņojusi, ka līdz šī gada beigām rīkos apspriedi par psihedēlisko terapiju potenciālajiem attīstības ceļiem Eiropas Savienībā.

Rīkotāji vaicā: "Kāds ceļš būtu visatbilstošākais, lai psihedēliskās vielas varētu tikt iekļautas terapijā un tas notiktu ar vislielāko atbildības sajūtu, ņemot vērā šo vielu specifiku? Kādi terapeitiskie modeļi Latvijai būtu vispiemērotākie? Kādas izmaiņas likumdošanā ir nepieciešamas, lai šis process varētu tikt aizsākts un Latvija varētu iesaistīties arī starptautiskos zinātniskos pētījumos? Kā runāt par psihedēliskām vielām ar sabiedrību – izglītojot un izskaidrojot to iedarbību, pozitīvo potenciālu un arī riskus?"

Pirmā diskusija notiks 20. septembrī (sākums plkst. 18:00), un tajā piedalīsies Doc.dr.med Artūrs Utināns, ārsts – psihoterapeits RSU Psihosomatikas klīnikā, kā arī RSU Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas katedras docētājs; Vents Sīlis, RSU asociētais profesors, filosofs un publicists; Nellija Ločmele, žurnāliste; Iveta Dzene, vecākā mācību un attīstības speciāliste starptautiskajā pētniecības uzņēmumā ICON; zvērināts advokāts Lauris Liepa, vadošais partneris "Cobalt Legal"; pieredzes dizainere Luīze Bankoviča. 

Diskusiju moderēs biedrības "Veselīga Latvija" līdzdibinātājas – žurnāliste Una Meistere un ģimenes ārste Ilze Aizsilniece. Tā būs vērojama tiešsaistē "Veselīga Latvija" "Facebook" profilā un pēcāk tiks publicētā arī "Veselīga Latvija" mājaslapā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!