Foto: Pexels.com.
 
Aktualitātes
29.06.2022

Notiks protests pret plānu arvien straujāk izcirst Latvijas mežus

Komentē
1

Reaģējot uz steigā pieņemtajiem grozījumiem Noteikumos par koku ciršanu mežā, kas paredz atļaut cirst kokus ar mazāku caurmēru, 5. jūlijā, plkst. 9.00 pie Ministru kabineta notiks protesta akcija.

Pret grozījumiem jau gadiem stingri iestājās vides organizācijas, norādot, ka tā arī nav veikts nopietns izvērtējums par to ietekmi uz dabas daudzveidību mežos.

Sašutumu raisījis arī fakts, ka sabiedrībai netika dota iespēja reaģēt – to, ka grozījumi tiks izskatīti, tapa zināms vien dienu iepriekš, 20. jūnijā.

Kaut arī kā iegansts noteikumu grozījumu steidzīgajai pieņemšanai minēts Krievijas iebrukums Ukrainā un nepieciešamība vairot šķeldas resursus gaidāmās apkures krīzes situācijā, šie paši grozījumi jau vairākkārt virzīti, bet sabiedrības spiediena dēļ apturēti.

Savukārt vēl 2020. gadā ministru prezidents Krišjānis Kariņš solīja virzību apturēt līdz tiks panākta vienošanās starp mežsaimniecības nozari un vides organizācijām. Kā norāda vides organizācijas, šāda vienošanās tā arī nav panākta.

"Šis lēmums ir pretrunā ar valsts interesēm, jo vairos kailcirtes, apdraudēs putnus un citas radības un mazinās bioloģisko daudzveidību. Šie grozījumi pieņemti pretēji labas pārvaldības principiem un demokrātiskajam procesam, ignorējot vairāku gadu garumā uzdotus jautājumus par grozījumu sekām un bez pienācīga ietekmes uz vidi novērtējuma," aicinājumā uz piketu raksta rīkotāji, kustība "100 kailcirtes Latvijas simtgadei".

Par to, ka šo grozījumu pieņemšana apdraud dabas daudzveidību jau gadiem brīdinājis ornitologs un vides aizstāvis Viesturs Ķerus. "Pēdējos gados mežizstrādes apjomi Latvijā sasnieguši šajā gadsimtā augstāko līmeni. Pēc zaudētā koku klājuma īpatsvara esam otrajā vietā Eiropā. Mežos, tostarp valstij piederošajos, tiek iznīcinātas bioloģiski augstvērtīgas audzes un aizsargājamu sugu dzīvotnes. Un uz šī fona valdība plāno atļaut vēl intensīvāku mežu izciršanu, Latvijas mežus vēl vairāk attālinot no dabiskas ekosistēmas un pārvēršot par lauksaimniecības kultūru," norāda Viesturs Ķerus.

Par to, ka jaunāku mežu ciršana bīstami apdraud ne vien Latvijas ekosistēmu, bet arī apņemšanos izpildīt klimata vides saglabāšanas mērķus, brīdina arī Pasaules dabas fonds: "Ar šo lēmumu Latvija atkāpjas no Eiropas Savienības Zaļā kursa, kas paredz bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu un virzību uz ilgtspējīgu, līdzsvarotu mežu apsaimniekošanu. Tā pievienojamies valstīm, kas rīkojas pretrunā ES kopējām vērtībām un mērķiem. Mēs neveicinām bioekonomikas attīstību, bet radam Latvijai reputācijas riskus starptautiskajos tirgos, dodoties noplicinošākas meža apsaimniekošanas virzienā," norāda Jānis Rozītis, Pasaules Dabas Fonda direktors.

Pasākuma feisbuka lapa atrodama šeit.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!