Aktualitātes
12.08.2020

Notiks diskusija par Annemarijas Gulbes izstādi un cenzūru Latvijā

Komentē
2

18. augustā ISSP galerijā notiks diskusija par galerijas telpās redzamo Annemarijas Gulbes izstādi un cenzūru Latvijā.

Diskusija tiek rīkota, reaģējot uz nesenajiem notikumiem saistībā ar jaunās fotomākslinieces Annemarijas Gulbes izstādi "Love Re-search". "Dažas dienas pēc izstādes atklāšanas ISSP Galerija saņēma sūdzības, ka kāds no Berga Bazāra īrniekiem tajā redzamos darbus uzskata par "pornogrāfiskiem" un "nepiemērotiem bērniem"," stāsta galerijas pārstāvji. "Pēc ISSP īres līguma nosacījumiem, telpu izīrētājam ir tiesības pieprasīt atsevišķus mākslas darbus padarīt nesaskatāmus no ielas, ja par tiem saņemtas būtiskas sūdzības no kaimiņiem. Atsaucoties uz Mikelandželo darbu cenzūru 16. gadsimtā Siksta kapelā, kur kailie ķermeņi tika apgleznoti ar drapērijām, Annemarija nolēma sešas Berga bazāra īpašnieku norādītās fotogrāfijas aizsegt ar aizkariņiem. Uzsverot pašu cenzūras aktu, izstāde uzdod jautājumus arī par atkailināta ķermeņa un seksualitātes stigmatizāciju mūsdienu sabiedrībā."

Diskusijā tiks runāts ne tikai par šo gadījumu, bet par cenzūru mākslā un sabiedrības priekšstatiem. "Šajā kontekstā vērtīgi vērot varas mehānismus, kādiem ir pakļautas nelielas kultūras organizācijas Latvijā. Vērojot politisko situāciju ne tikai šeit, bet arī citviet Eiropā, piemēram, Polijā un ASV, uzskatām, ka šo jautājumu ir būtiski aktualizēt vietējā sabiedrībā," rakstīts diskusijas pieteikumā.

Diskusijā piedalīsies: māksliniece Annemarija Gulbe, fotogrāfs, žurnāla "FK Magazine" redaktors un Rīgas Fotomēneša direktors Arnis Balčus, Latvijas Laikmetīgās mākslas centra direktore, Laikmetīgās kultūras nevalstisko organizāciju asociācijas valdes priekšsēdētāja Solvita Krese, tēlnieks, pasniedzējs, publicists, Latvijas Republikas Kultūras ministrijas vizuālās mākslas padomes loceklis Ivars Drulle, "BDO Latvia" juriste Inese Rendeniece un Latvijas Psihoterapeitu biedrības prezidents, eksistenciālās psihoterapijas speciālists Rolands Bortaščenoks. Diskusiju vadīs Lolita Tomsone, Žaņa Lipkes memoriāla direktore.

Ieeja bez maksas. Vietu skaits ierobežots, iepriekšēja reģistrēšanās obligāta, rakstot uz e-pastu [email protected]. Diskusija tiks pārraidīta FB tiešraidē; pēcāk atšifrēta teksta formātā tā būs lasāma interneta žurnālā "Satori".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
2

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!