Aktualitātes
08.10.2020

Nobela prēmija literatūrā piešķirta amerikāņu dzejniecei Luīzei Glikai

Komentē
0

Šīgada Nobela prēmija literatūrā piešķirta amerikāņu dzejniecei Luīzei Glikai, vēsta Zviedrijas Akadēmijas oficiālais paziņojums.

Glika apbalvota par "ne ar vienu nesajaucamo dzejas balsi, kas ar skaudru skaistumu individuālo eksistenci padara universālu". Dzejniece dzimusi 1943. gadā un vairāk nekā 60 gadu ilgajā radošajā mūžā sarakstījusi 12 dzejas un eseju krājumus, pirmais dzejas krājums "Pirmdzimtais" ("Firstborn") iznāca 1986. gadā. Savā daiļradē Glika ir ļoti atklāta un dēvēta par grēksūdzes dzejnieci: viņa rakstījusi gan par savu anoreksiju pusaudzes vecumā, gan par vecākās māsas nāvi, gan par citām dziļi personiskām tēmām.

1993. gadā Glika saņēma Pulicera balvu, 2003. gadā izvirzīta kā ASV dzejas laureāte, bet 2016. gadā no tālaika ASV prezidenta Baraka Obamas rokām saņēma ASV Nacionālo humanitāro zinātņu medaļu.

Nobela prēmija literatūrā šogad piešķirta jau 113. reizi kopš 1901. gada. Šogad pretendentu vidū bija arī japāņu rakstnieks Haruki Murakami, amerikāņu autores Džoisa Kerola Outsa un Anna Kārsone, ķīniešu rakstnieks Jans Lianke un citi.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!