Publicitātes attēls
 
Aktualitātes
09.07.2021

Nedēļas nogalē atklās mākslas festivālu "Cēsis 2021"

Komentē
0

Jau rītdien, 10. jūlijā, Cēsu Laikmetīgās mākslas centrā tiks atklāts 15. Cēsu mākslas festivāls, kura vadmotīvs šogad ir "Mīti un rituāli". Šajā dienā durvis vērs vērienīga laikmetīgās mākslas izstāde "Pielidot tuvāk saulei", savukārt vakarā notiks izrāde "Danse macabre".

"Seni nostāsti un mīti vienmēr ietekmējuši un iedvesmojuši mākslu, vedinot to atspoguļot dažādas parādības un izpausmes, meklēt, iztēloties un sataustīt senos stāstos patiesības atspulgu," stāsta festivāla veidotāji. "Pāri laikiem cilvēce mītos centusies rast sev zīmīgu eksistenciālo jautājumu skaidrojumus, vienlaikus nodarbojoties ar jaunu un modernu mītu radīšanu."

Festivālu ievadīs laikmetīgās mākslas izstāde "Pielidot tuvāk saulei", kurā būs skatāmi septiņu latviešu mākslinieku – Aijas Zariņas, Miķeļa Fišera, Andra Eglīša, Ģirta Muižnieka, Kristas un Reiņa Dzudzilo, Katrīnas Neiburgas un Vikas Ekstas – lielformāta darbi. "Izstādi ievada un noslēdz aplis – senais mistiskais simbols, ģeometriski perfektā figūra, kas tradicionāli apzīmē sauli un harmoniju; debesis, visumu un mūžību," stāsta izstādes kuratore Daiga Rudzāte.

Pirmā atklāšanas pasākuma vakara izskaņā plkst. 20:00 Cēsu Laikmetīgās mākslas centra pagalmā (Raiņa ielā 27) skatāms īpašs notikums – Edgara Mākena un Kriša Salmaņa veidota skaņu un kustību izrāde "Danse macabre" ("Nāvesdeja"). ""Danse macabre" ir sena tradīcija, kas pandēmijas, inficēšanās un miršanas kontekstā kļuvusi sevišķi aktuāla. Tad nu mums likās, ka jāatgādina divas būtiskas lietas. Pirmā – nāve ir neizbēgama. Otrā – dzīve ir skaista," stāsta komponists Edgars Mākens. "Vienīgais, kā mēs varam nāvi kaut uz mirkli noliegt, ir caur svinēšanu un priecāšanos."

10. jūlijā šī vēsturiskā nāvesdejas mistērija tiks izspēlēta skaņu un kustību izrādē, groteskā leļļu baletā, kura pamatā ir franču dzejnieka simbolista Anrī Kazalisa dzejolis "Danse macabre". Dzejolis ir fonētikā ļoti muzikāls un saturā stipri vizuāls. Tāda būs arī visa izrāde – galvenās lomas ir iedalītas sitaminstrumentiem un elektronikai, bet skanēs arī flauta, trompete, tuba, vijole, alts, čells, elektriskās ērģeles, elektriskā ģitāra un muzikālais zāģis.

Pirms izrādes mūzikas apskatnieks Orests Silabriedis sniegs nelielu priekšlasījumu par danse macabre jēdzienu mūzikā, literatūrā un vizuālajā mākslā, vienlaikus komentējot izrādes naratīvu, savukārt pasākuma finālā sagaidāms, ka "Nāve atmetīs vijoli un ķersies pie elektriskās ģitāras "faierverku" ielenkumā," sola izrādes veidotāji.

Izrādi būs iespējams vērot arī tiešraidē portālā "Satori".

Paralēli festivāla atklāšanas pasākumiem Raiskuma krogā (Gaujas ielā 92, Cēsīs) būs skatāma izstāde "Vesels". Tajā apkopota SEB stipendijas glezniecībā 2020 laureātes Madaras Kvēpas jaunāko darbu sērija, kurā autore pievērsusies fiziskās veselības un garīgā veseluma koncepcijām. "Lai cilvēks taptu fiziski vesels, tikpat svarīgs ir garīgais nodoms tapt veselam. Šī nodoma manifestēšana bieži vien tikusi praktizēta caur rituālām darbībām," stāsta Madara Kvēpa. "Veidojot sēriju "Vesels", nonācu pie seno latviešu mitoloģiskajiem priekšstatiem par dzīvi, eksistenci un pasauli visapkārt."

Apmeklēt laikmetīgās mākslas izstādi "Pielidot tuvāk saulei" var ikviens interesents, lietojot sejas masku un ievērojot divu metru distanci no citiem apmeklētājiem. 10. un 11. jūlijā ieeja izstādē ir bez maksas. Savukārt izrādes "Danse macabre" un izstādes "Vesels" apmeklējumam nepieciešams uzrādīt derīgu Covid-19 sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu.

Mākslas festivāls "Cēsis 2021" norisināsies no 10. jūlija līdz 15. augustam. Tā ietvaros 31. jūlijā Cēsu Svētā Jāņa baznīcā notiks koncerts "Debespulkstens", savukārt 14. augustā Cēsu pils parka estrādē būs skatāms Riharda Vāgnera operas "Valkīra" III cēliena grandiozs koncertiestudējums.  Tāpat interesentiem būs pieejama izstāde "Pielidot tuvāk saulei. Mīti un rituāli".

Sīkāka informācija par atklāšanas pasākuma norisi un festivāla programmu pieejama "Cēsis 2021" mājaslapā. Biļetes iespējams iegādāties "Biļešu Paradīzē".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!