Aktualitātes
28.12.2022

Nacionālo koncertzāli sauks par Rīgas filharmoniju; izziņots metu konkurss

Komentē
0

Rīgas domes Īpašuma departaments sadarbībā ar Kultūras ministriju (KM) un Latvijas Arhitektu savienību izziņojis starptautisku Nacionālās koncertzāles jeb turpmāk Rīgas filharmonijas arhitektūras metu konkursu.

Kā informē Rīgas domes Komunikācijas pārvaldes pārstāve Solvita Brence-Kauste, pirmo konkursa kārtu izsludinās 2023. gada 18. janvārī, metu konkursa ideju iesniegšana paredzēta līdz 2023. gada 10. maijam.

Turpmāk šo projektu pazīsim kā Rīgas filharmoniju nevis Nacionālo koncertzāli – tāda ir vienošanās starp Rīgas domi un Kultūras ministriju, skaidro Solvita Brence-Kauste.

"Gatavojot dokumentāciju koncertzāles metu konkursa izsludināšanai, darba grupa, kuras sastāvā ir bija arī koncertzāles nākotnes lietotāji – Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Latvijas Radio koris, Latvijas Radio bigbends un VSIA "Latvijas koncerti" – pieņēma lēmumu, ka nepieciešams skaidrs un starptautiski atpazīstams ēkas nosaukums, tādēļ turpmāk Nacionālās koncertzāles Rīgā projekta nosaukums būs Rīgas filharmonija, pēc līdzīgiem paraugiem citās Eiropas pilsētās," paskaidro KM Valsts sekretāre Dace Vilsone.

Konkursa dalībnieki aicināti projektēt Rīgas filharmonijas ēku Rīgas vēsturiskajā centrā, Kronvalda parkā, pārbūvējot Rīgas Kongresu namu Krišjāņa Valdemāra ielā 5, Rīgā. Metu konkursa mērķis ir iegūt labāko, arhitektoniski un funkcionāli pārdomātāko, ilgtspējīgāko Rīgas filharmonijas ēkas un pieguļošās ārtelpas projektu, kas organiski iekļaujas pilsētvidē, norāda konkursa rīkotāji.

Konkursa pirmajā kārtā tiks atlasītas sešas metu idejas, bet to autori piedalīsies konkursa otrajā kārtā. Kopējais metu konkursa atlīdzību fonds par dalību konkursa otrajā kārtā ir 180 000 eiro, godalgu fonds otrajā kārtā ir 60 000 eiro.

Pēc konkursa izsludināšanas, reģistrējoties konkursa mājaslapā, interesentiem tiks nosūtīta saite ar konkursa nolikumu un papildu informāciju. Organizatori lūdz sekot informācijai Rīgas domes Īpašuma departamenta un KM mājaslapā.

Metu konkursa vietas apskate notiks 2023. gada 15. februārī pulksten 12 Rīgas Kongresu namā, Krišjāņa Valdemāra ielā 5, Rīgā.

Kā ziņots, Nacionālās akustiskās koncertzāles projekta īstenošanai par piemērotāko vietu ticis atzīts Rīgas Kongresu nams. Šādu arhitektu un KM lēmumu 2022. gada martā atbalstīja valdība.

Augustā KM, Rīgas dome un SIA "Rīgas nami" noslēdza nodomu protokolu Nacionālās koncertzāles projekta īstenošanai.

KM izstrādātais Nacionālās akustiskās koncertzāles projekta īstenošanas modelis ietver starptautiska metu konkursa izsludināšanu, būvprojekta izstrādi un būvniecību, paveicot to līdz 2029. gadam.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!