Foto: Kultūras ministrija
 
Aktualitātes
15.04.2024

Mūzikas akadēmijas rektors Prānis atkāpjas no amata

Komentē
0

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors Guntars Prānis 15. aprīlī paziņojis par atkāpšanos no amata. Savu lēmumu Prānis skaidro ar nespēju turpināt sadarbību ar akadēmijas Padomi, kas pieprasīja Prāņa atkāpšanos pēc tam, kad atklātībā nonāca informācija par vairākiem seksuālās uzmākšanās gadījumiem augstskolā.

8. marta raidījums "Kultūršoks" vēstīja, ka vairākas JVLMA studentes cietušas no pasniedzēju seksuālas uzmākšanās, bet viņu sūdzības akadēmijas vadībai ilgstoši ignorētas. Reaģējot uz šo informāciju, Mūzikas akadēmijas padome pieprasīja Prāņa atkāpšanos. Sākotnēji Prānis atteicās to darīt, taču nupat tomēr paziņojis par atkāpšanos.

Prānis, kurš pirms stāšanās rektora amatā vairākus gadus vadīja Akadēmijas ētikas padomi, paziņojumā presei noraida apsūdzības bezdarbībā un apgalvo, ka skandāls izmantots, "lai, aizbildinoties ar rūpēm par studentēm, iespējami tendenciozā veidā atbrīvotos no akadēmijas vadības".

Prānis arī norāda, ka neredz iespēju turpināt sadarbību ar akadēmijas Padomi un Kultūras ministriju, kas atbalstīja Padomes lēmumu pieprasīt Prāņa atkāpšanos: "Redzu, ka liela daļa no tiem, no kuriem ir atkarīga mana iespēja realizēt savas ieceres, ir vērsta uz populismu un klaji ārišķīgām nodevām savam elektorātam, kas ir totāli graujoši JVLMA reputācijai un kolektīvu sašķeļoši. Esam nonākuši strupceļā! Saprotu, ka šādos apstākļos mana palikšana rektora amatā tikai apgrūtinās akadēmijas darbu, jo nav iespējams turpināt darbu ar Padomi, kura, kā atzīts, rīkojas prettiesiski, bet sagaida no manis atbildību par man nezināmo (jo vēl līdz šim brīdim neesmu informēts, ko tad es neesmu izdarījis no tā, ko varēju)."

Paziņojumā presei Prānis arī uzsver, ka aktīvi rīkojies, lai turpmāk novērstu seksuālās uzmākšanās gadījumus akadēmijā: "Uz šo brīdi esmu izdarījis visu, kas bijis manos spēkos, lai nodrošinātu man iesniegtās informācijas tālāku izmeklēšanu un atbilstošu soda mēru piemērošanu, kas ir būtiskākais priekšnosacījums, lai akadēmijā izskaustu seksuālās vardarbības epizodes. Esam arī vienojušies par rīcības plānu, kurš ietver vairākus virzienus absolūti jaunam standartam nākotnei – mācības, normatīvais regulējums, ziņošanas sistēmas pilnveide, pieejamais atbalsts un tehniskie risinājumi."

Prāņa lēmumu publiskā ierakstā vietnē "X" atbalstījusi kultūras ministre Agnese Logina: "Mūsu visu prioritāte ir kultūras nākotne, un to mēs nevaram nodrošināt bez drošas mācību vides jauno talantu attīstībai. Novēlu bez kavēšanās atrast rektora pienākumu izpildītāju, kurš ne vien nodrošinās drošas mācību vides ieviešanu, bet arī atjaunos akadēmijas reputāciju."

Jau ziņots, ka pēc minētā raidījuma "Kultūršoks" par iespējamu seksuālu uzmākšanos studentēm atstādināti divi JVLMA pasniedzēji un Valsts policija sākusi kriminālprocesu.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!