Aktualitātes
25.04.2023

"Manas asinis, jūsu rokas." Piketā prasa politisko atbildību par slepkavību Jēkabpilī

Komentē
0

25. aprīlī pretim Ministru kabinetam Rīgā notika pikets "Nāves iemesls: sieviete", kurā sanākušie pieprasīja uzņemties politisku atbildību par Jēkabpilī noslepkavotās sievietes nāvi un sakārtot likumdošanu, lai aizsargātu sievietes turpmāk.

"Valdība gadiem nav spējusi noteikt cīņu pret vardarbību pret sievietēm un vardarbību ģimenē kā politisko prioritāti Latvijā, un ir laiks to mainīt," norāda piketa rīkotāji. Sanākušie turēja plakātus ar tādiem uzrakstiem kā "Policijas vienaldzībai ir asiņu cena", "Gribu redzēt savu bērnu uzaugam", "Vai jums rūpēs, kad mani nodurs?", kā arī izkliedza saukļus "Manas asinis, jūsu rokas", "Dariet savu darbu!", "Ko mēs gribam? Stambulas konvenciju!" un citus.

Piketa dalībniekus uzrunāja centra "Marta" vadītāja Iluta Lāce, uzsverot – tiesībsargājošās iestādes vardarbību pret sievieti joprojām neuztver kā nopietnu noziegumu, un, ilustrējot teikto, nolasīja fragmentu no Jēkabpilī noslepkavotās sievietes vēstules tiesībsargam: "Gandrīz vai liekas, ka Leons Rusiņš tiek aizstāvēts. Viņa mērķis ir mani iznīcināt, un viņš to neslēpj. Policijas darbinieki parausta plecus, sakot, ka darbojas tikai likuma ietvaros. Un nevar jau teikt, ka neko nedara – uzklausa, pieņem iesniegumus, uzsāk procesus, piemēro naudassodu un tā var turpināt līdz bezgalībai, bet Leona Rusiņa darbības ātrumu tas nemazina. Es saskaros ar pilnīgu neaizsargātību sociālajā vidē, no valsts puses aizsardzības nav. Man rodas vairāki jautājumi: vai Latvijas Republikas likumdošana neparedz neko vairāk kā tikai pirksta pakratīšanu? Man nav juridiskās izglītības, un es nepārzinu likumus, bet rodas iespaids, ka cilvēkam, kurš terorizē teju pusi Latvijas, ir vairāk tiesību nekā man. Es pat no mājas neizeju bez galējas nepieciešamības. Leona Rusiņa tiesības izrādās tik lielas, ka to dēļ man nav tiesību uz mierīgu dzīvi, netraucētu darbu, līdz ar to iztiku un drošu vidi, izejot no mājas ar bērniem. Vai ir noteikts, cik iesniegumu jāuzraksta policijai, lai būtu pamats rīkoties? [..]"

Lāce piketa dalībnieku un nevalstisko organizāciju vārdā pieprasīja izvērtēt tiesībsargājošo iestāžu darbu Jēkabpils lietā un to, kāpēc pašreiz likumā ierakstītie aizsardzības mehānismi nestrādā, kā arī aicināja politiķus uzņemties politisku atbildību par sabiedrības maldināšanu sakarā ar Stambulas konvenciju.

"Jautājums "Nacionālajai apvienībai", "Apvienotajam sarakstam" un citām partijām un politiķiem, kas aktīvi iestājušies pret Eiropas padomes konvenciju, zinot, ka visās valstīs, kur tā ratificēta, sieviešu slepkavību skaits ir samazinājies, – pie kādas atbildības tiks sauktas šīs amatpersonas? Ināra Mūrniece, Ilze Indriksone, Nauri Puntuli, Jāni Vitenberg, Māri Kučinski, Māri Sprindžuk, Didzi Šmit – cik sievietes vēl ir jānogalina, lai vardarbība tiktu uztverta kā noziegums un lai Stambulas konvencija tiktu ratificēta?" retoriski vaicāja Lāce.

Neviens Ministru kabineta pārstāvis piketa dalībniekus neuzrunāja.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!