Sanders Raudseps izstādē. Foto: facebook.com/DaugavpilsMarkRothkoArtCentre
 
Aktualitātes
29.11.2022

Mākslas cenzūra Daugavpilī ir "bīstams precedents", uzskata Muzeju biedrība

Komentē
0

Latvijas Muzeju biedrība atklātā vēstulē valsts un Daugavpils domes amatpersonām nosodījusi vēršanos pret igauņu keramiķa Sandera Raudsepa izstādi "Nāvīga vēlme nonākt pēcnāvē" Daugavpils Marka Rotko centrā un pieprasījusi no tās izņemtos darbus atgriezt ekspozīcijā. 

Medijos jau ziņots, ka pēc Daugavpils domes spiediena Rotko centra vadība izņēmusi no ekspozīcijas trīs cikla "Your own alternative Jesus" ("Tavs alternatīvais Jēzus") darbus. Domes deputāti publiski pauduši, ka darbi aizskar ticīgo jūtas – sūdzību vēstules domei un Rotko centram esot sūtījušas reliģiskās konfesijas, dažādas kultūras biedrības un iedzīvotāji.

"Atnāk ģimene, piemēram, pēc baznīcas apmeklējuma, bet tur pie krusta ir pielīmēti, es atvainojos, dzimumlocekļi. Mēs parunājām ar Marka Rotko mākslas centra vadītāju, un viņš piekrita, ka Daugavpils nav gatava šādai izstādei," notikumu komentējis Daugavpils domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Aleksejs Vasiļjevs no "Latvijas Krievu savienības".

Vēršanās pret izstādi izsaukusi plašu pretreakciju un raisījusi diskusiju par cenzūru. Ar atklātu vēstuli pie valsts amatpersonām un Daugavpils domes vērsusies Latvijas Muzeju biedrība, saucot šo gadījumu par "mākslas darbu cenzūras bīstamu precedentu".

"Mēs stingri nosodām pret mūsu biedru – Daugavpils Marka Rotko mākslas centru – vērsto Daugavpils pašvaldības pārstāvju cenzūru, kuras rezultātā centrs bijis spiests noņemt mākslinieka, mākslas maģistra keramikā Sandera Raudsepa (Sander Raudsepp) trīs mākslas darbus [..]," teikts atklātajā vēstulē.

Pamatojoties uz Satversmē noteikto vārda un jaunrades brīvību, LMB vēstulē aicina atgriezt no izstādes izņemtos darbus. "Latvijas Republikas Satversmē noteikta mākslinieciskās un citādas jaunrades brīvība (113. pants), domas, apziņas un reliģiskās pārliecības brīvība (99. pants), kā arī cenzūras aizliegums (100. pants). LMB aicina Daugavpils pašvaldības pārstāvjus ievērot Latvijas Republikas Satversmi un nodrošināt trīs cenzēto mākslas darbu atgriešanos izstādē," teikts vēstulē.

LMB vērsusies arī pie Kultūras ministrijas, cenzūras gadījumus saistot ar Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja neesamību un aicinot pasteigties ar tā būvniecību. "Saskaņā ar Muzeju likumu LLMM nozīmīgs ieguldījums būtu daudzveidīgu laikmetīgās mākslas un mūsdienu vizuālās kultūras piemēru interpretācija, popularizēšana un eksponēšana sabiedrības izglītošanai visā Latvijā," raksta LMB.

Tāpat LMB aicinājusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Kultūras ministriju, Latvijas Pašvaldību savienību un Tiesībsargu "rīkoties, lai novērstu cenzūras turpināšanos".

Latvijas Muzeju biedrība apvieno 125 valsts, pašvaldību, privātos un autonomos muzejus, mākslas un kultūras mantojuma organizācijas.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!