Aktualitātes
29.12.2022

"Literatūre" izziņo jauno sezonu

Komentē
0

No 7. janvāra ar astoņām jaunām sērijām Latvijas Televīzijas programmā atgriezīsies raidījums "Literatūre" jeb ceļojums ar rakstniekiem.

Arī šajā sezonā katrā no astoņām "Literatūre" sērijām raidījuma vadītāja Marta Selecka dosies ceļojumā kopā ar vienu latviešu mūsdienu rakstnieku, kuram prātā līdzi staigās kāds aizgājušo laiku latviešu autors. Viņi vedinās ceļojumā uz vietām, kurās par viņiem labāk domājas. Bet otrs vadītājs Gustavs Terzens ceļos atsevišķi – ar grāmatām rokās.

"Līdz šim "Literatūre" būvēja tiltus no tagadnes uz pagātni. Rakstnieks, kurš dzīvo un raksta tagad, dodas ceļojumā uz kāda "reiz bija" rakstnieka pasauli. Atpakaļskata spogulī redzamais kā tagadnes virziena stūrmanis. Taču šoreiz jūtu, ka būs citādi," saka "Literatūres" režisors Uģis Olte. "Esam nofilmējuši jau lielāko daļu sēriju, un vismaz pusē no tām šķiet – tas kādreiz dzīvojušais, jutušais un radījušais rakstnieks ir izvēlējies tagadnes rakstnieku, nevis otrādi."

"19. gadsimta estēti brāļi Kaudzītes bija iemesls, kāpēc Andra Manfelde divus gadus nodzīvoja viņu namā un strādāja par ceļvedi. Un tagad viņas izvēli noteica magnēts Piebalgas kalnos. Svena Kuzmina izvēlei pavisam konkrētas aprises bija iezīmējusi viņa kādreizējā draudzība ar Kikōni. Spītējot viņa pāragrajai izdzišanai, Kikōnes klātbūtne Svena dzīvē šķita vēl teju sataustāma – vēstules, fotogrāfijas, jokaini artefakti, ko Svens glabā. Bet Jānis Rokpelnis, šķiet, jutās parādā savam čomam Kunnosam to uzmanības devu, ko atdot traucē fakts, ka viņi vairs nav laikabiedri," par gaidāmajām sērijām stāsta Olte.

"Mani joprojām sajūsmina tas dāvanu maisa dziļums, kas ir latviešu literatūrā! Ne vien tas, ka, nākot katrai jaunai "Literatūres" sezonai, mēs ar komandu spējam diezgan ātri vienoties par autoriem un paši autori savukārt – atrast savus literāros stāstniecības pāriniekus pagātnē, bet arī tas, ka es personīgi joprojām atklāju sev jaunus vārdus un nebūt nekaunos no tā. Bez Rokpeļņa es diezin vai ienirtu Kunnosa dzejas brīvdabā, par Pēteri Ērmani nemaz nerunājot, par to paldies Šteinbergam! Un arī fiziskā ceļojuma galamērķi turpina pārsteigt – šosezon esmu pabijis gan bomžu patiltēs, gan cūku steliņģos ar grāmatu rokās. Izrādās – Latvijā vēl ir tik daudz ceļu, pa kuriem varu tūrēt pirmo reizi," saka raidījuma vadītājs Gustavs Terzens.

Pirmā raidījuma sērija būs veltīta pāragri aizgājušajam dzejniekam Kikōnem. Tajā piedalīsies rakstnieks Svens Kuzmins, ar kuru kopā reiz Kikōne meklēja "dzīvo literatūru" Vecrīgas pagalmos un uz jumtiem.

Turpmākajās "Literatūres" sērijās – Aleksandrs Čaks un Lote Vilma Vītiņa, brāļi Kaudzītes un Andra Manfelde, Jānis Ezeriņš un Māra Svīre, Pēteris Ērmanis un Ivars Šteinbergs, Juris Kunnoss un Jānis Rokpelnis.

Raidījuma "Literatūre" piektā sezona būs skatāma LTV1 ēterā un portālā REplay.lv, sākot no 7. janvāra, katru otro sestdienu pulksten 17.30. 

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!