Aktualitātes
27.11.2023

Latvijas Kultūras akadēmija un "Satori" izziņo eseju konkursu studentiem

Komentē
0

Jau otro gadu Latvijas Kultūras akadēmija (LKA) sadarbībā ar "Satori" rīko Pētera Laķa vārdā nosaukto eseju konkursu augstskolu bakalaura un maģistra programmu studentiem. Šīgada tēma ir "Robeža starp realitāti un ilūziju". Labāko darbu autori saņems naudas balvas, un to esejas tiks publicētas "Satori".

Konkurss pirmoreiz notika pērn, godinot Latvijas Kultūras akadēmijas dibinātāju, filozofu Pēteri Laķi. Arī šogad konkursa tēmu iedvesmojis viņa darbs – grāmata "Laiks un cilvēka pasaule" (1999), kurā reflektēts par ilūzijas un realitātes attiecībām. Lai rosinātu studentus domāt par šo jautājumu esejas žanrā, šīgada konkursa tēma ir "Robeža starp realitāti un ilūziju".

Autori ir brīvi interpretēt tēmu atbilstoši savai iecerei, bet ierosmei tiek piedāvātas dažas Pētera Laķa atziņas no grāmatas "Laiks un cilvēka pasaule":

"Ilūzija raksturo intelektuālo aktivitāti pat vairāk nekā realitāte." (15. lpp.)
"Prāts visbiežāk atzīst ilūziju kā savu neveiksmi, tādu izpausmi, kurai jāmīt garīgās eksistences perifērijā." (15. lpp.)
"Prāta ceļš ir pusēnā, un tā izgaismotā vai tumsā esošā daļa var būt ilūzija." (21. lpp.)
"Realitāte mūs it kā neierobežo, un tomēr nozīmīgākais gara dzīvē norisinās īstenības robežsituācijās." (20. lpp.)
"Cilvēku nevar piespiest būt laimīgam pat tad, ja tas notiek nemirstīgas ieceres – sociālās vienlīdzības vārdā" (25. lpp.)
"Garīgās dzīves dažādības vienotība ir lielāka, nekā mēs parasti domājam." (19. lpp.)
 "Šaubas un cerības ir gara meklējumu eksistenciālais pamats. (46. lpp.)

Esejas apjoms ir 6000–10 000 rakstzīmes (ieskaitot tukšumzīmes). Eseju iesniegšanas termiņš: 2024. gada 30. janvāris. Esejas nosūtīt uz e-pastu [email protected] ar norādi "Eseju konkursam". Lūgums e-pastā norādīt savu pilnu vārdu, uzvārdu, augstskolu un studiju programmu vai apakšprogrammu.

Eseju vērtēšanā piedalīsies LKA pasniedzēji un interneta žurnāla "Satori" redaktori. "Satori" redaktoru visaugstāk novērtētās esejas tiks publicētas žurnālā. Savukārt LKA pasniedzēju visaugstāk novērtēto eseju autori saņems LKA naudas balvu: pirmās vietas ieguvējs 600 eiro; otrās vietas ieguvējs 500 eiro; trešās vietas ieguvējs 400 eiro.

Eseju konkursa rezultāti tiks paziņoti 15. februārī, tos publicējot LKA mājaslapā un interneta žurnālā "Satori". Apbalvošana notiks īpašā pasākumā, par kura norises vietu un laiku tiks informēts atsevišķi.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!