Publicitātes foto.
 
Aktualitātes
31.08.2020

Izziņo pasākumu cikla "Laikmetīgās trešdienas" noslēguma programmu

Komentē
0

Septembrī noslēgsies kultūras pasākumu cikls "Laikmetīgās trešdienas", kas ik trešdienu ar mūzikas, mākslas un teātra programmu norisinās Tallinas ielas kvartālā. Pasākuma rīkotāji izziņojuši noslēguma programmu.

2. septembrī "Laikmetīgajās trešdienās" uzstāsies ērģelnieks Aigars Reinis. Koncertā tiks atskaņots Pētera Vaska skaņdarbs "Viatore" (ceļinieks) un Filips Glāss "Mad rush". Aigars Reinis ir Latvijā atdzīts ērģelnieks, kas ar labiem panākumiem ir koncertējis vairākās valstīs, piedalījies vairākos starptautiskajos ērģeļspēles konkursos. Muzicējis kopā ar Latvijas Radio kori, VAK "Latvija" un koriem Ave Sol un "Tēvzeme", orķestri Sinfonia concertante un daudziem kamermūziķiem.

Papildus koncertam varēs piedzīvot tekstgrupas "Orbīta" performanci "Motopoiesis". Semjons Haņins, Artūrs Punte, Vladimirs Svetlovs un Sergejs Timofejevs darbinās dažādas elektromehāniskās skaņrades ierīces, pavadot to ar dzeļoja ritmiem un intonācijām. Vairums skaņu nāks no „Orbītas" radītā trokšņu kombaina — no sistēmas, kurā iekļauti elektromotori, ūdens sūkņi, elektromagnēti, ventilatori un daudzi citi elementi; daļa no skaņu ainavām taps uz vietas pasākumā, izmantojot uzstāšanās vietas skanisko potenciālu.

9. septembrī elles tēmā ieskatīties aicina pianists Ēvalds Lazarevičs, čellists Marks Viļenskis un baletdejotājs Germans Ševčenko. "..Nosodīta augstprātība, kas degradē naidā pret apkārtējiem cilvēkiem. Visas sabiedrības grēka smagums. Filozofa brīvdomātāja ceļš krustojas ar kritušā enģeļa ceļu. Dies irae un modernisma nihilisms atrod kopsaucēju senajā polifonijā. Klusu pie sevis lasītie psalmi raisa velnišķus smieklus. Vai ticība prevalē?" vaicā performances veidotāji.

Horeogrāfe un dejotāja Kristīne Brīniņa ar laikmetīgās dejas izrādi "Drupas" ļaus ieskatīties "mājas" sajūtās, kas radušās pandēmijas laikā. "Laiks, kurā daudzi procesi ir apstājušies, ir pavadīts, rūpējoties par mājām, iekopjot dārzu un esot ar ģimeni. Šķietami viss ir labi, tikai šai idillē sāk pietrūkt telpas sev. Mājas sienās ienāk spriedze – sāk pietrūkt finanses, pietrūkt privātās telpas, kur nodoties personīgajām interesēm. Spēju iztēloties neskaitāmas reizes kā sakrāmēju somu un dodos prom – vienalga, kur, tikai būt citur, bet to neizdaru, jo baidos pazaudēt to, ko saucu par "mājām"," atzīst dejas izrādes veidotāja Kristīne Brīniņa.

Noslēguma koncertā 16. septembrī uzstāsies klavieru kvartets "Quadra" – pianists Rihards Plešanovs, vijolnieks Arvīds Zvagulis, altists Pēteris Trasuns un čellists Kārlis Klotiņš. Programmā kvarteti, kas rakstīti mūsu sastāvam- Armanda Aleksandravičus, Alises Rancānes un Rūdolfa Macata skaņdarbi. Ļoti spilgti darbi, kur parādās katra komponista atšķirīgā personība un personīgā pieredze. Armands Aleksandravičus ietekmējies no Viljama Šekspīra dzejas, Alise Rancāne ir tik pārbagāta ar idejām, ka pianistam vajadzīga trešā roka, savukārt Rūdolfa Macata skaņdarbā džeza noskaņas mijās ar rituālisku, minimālistisku mūziku.

Dzejnieks Jānis Rokpelnis būs apvienojies ar grupu "Sigma". Jānis Rokpelnis dzejoļus raksta jau 60 gadus: "Esmu pārliecināts kristietis, tomēr tematiski mani dzejoļi lielākoties ir laicīgi." Grupa "Sigma" šajā vakarā spēlēs divus pirmatskaņojumus, kas trāpīgi sagadījušies ar Jāņa Rokpeļņa radītu tekstu.

"Sigma" ir latviešu indīroka grupa, kas pastāv kopš 2005. gada. Tās sastāvā ir Jānis Ozoliņš (balss, taustiņi), Kaspars Lastovskis (bass) un Uģis Eihvalds (sitamie instrumenti). Līdz šim grupa izdevusi divus albumus, kuri abi bijuši nominēti "Zelta mikrofona" balvai "Gada albums" un Austras balvai.

Plašāka informācija par biļetēm un pasākumu šeit. www.tallinasielaskvartals.lv

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!