Aktualitātes
13.12.2021

"Izcilības balvas kultūrā" piešķirtas Pēterim Vaskam, Anetei Melecei un Rundāles pils muzejam

Komentē
0

Pirmdien, 6. decembrī, video tiešraides ceremonijā tika sveikti "Izcilības balvas kultūrā" laureāti. Par izcilībām 2021. gadā atzīti komponists Pēteris Vasks, rakstniece un ilustratore Anete Melece un Rundāles pils muzejs.

Ik gadu "Izcilības balvas kultūrā" ceremoniju organizē viena no mākslas augstskolām, šogad – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija. Kandidātu pieteikumus apbalvojumam izvirzīja Kultūras ministrijas pārraudzībā esošās institūcijas, nozaru konsultatīvās padomes, nevalstiskās organizācijas un pašvaldības. Iesniegtos pieteikumus izvērtēja Latvijas Nacionālā kultūras padome, un apstiprināja kultūras ministrs Nauris Puntulis. Katrs no trim laureātiem saņems arī finansiālu apbalvojumu – 7 000 eiro pēc nodokļu nomaksas.

"Apbalvojuma piešķiršanas mērķis ir izteikt Latvijas valsts atzinību par izciliem starptautiska mēroga sasniegumiem kultūrā, kas devuši būtisku ieguldījumu Latvijas kultūras vērtību popularizēšanā, veicinājuši pozitīvu Latvijas tēlu, cēluši Latvijas prestižu pasaulē un kultūras vērtību mūsu sabiedrībā," norāda Nauris Puntulis.  

Par izcilību mūzikas jomā atzīts komponists Pēteris Vasks. Apbalvojums piešķirts par izcilu un starptautiski plaši atzītu māksliniecisko jaunradi mūzikas nozarē. "Ar spožiem skaņdarbu pirmatskaņojumiem, kuru vidū īpaši izceļami Sestais stīgu kvartets un Otrais vijoļkoncerts "Vakara gaisma", kā arī ar atskaņojumiem Latvijā un pasaulē, Pēteris Vasks apliecina sava devuma nozīmību Latvijas akadēmiskās mūzikas un profesionālās kultūras starptautiskās atpazīstamības veicināšanā," teikts balvas pamatojumā.

"Latviešu komponists Pēteris Vasks ir mūzikas mākslas izcilība jau vairāku desmitgažu garumā. Viņa profesionālo radošo sniegumu augstu vērtē gan Latvijā, gan ārvalstīs. Pēteris Vasks ir vienīgais Latvijas komponists, ar kuru līgumu par darbu regulāru izdošanu noslēgusi prestižā un tradīcijām bagātā mūzikas izdevniecība "Schott Musik International"," informē Latvijas Mūzikas padomes pārstāvji.

Jau kopš 20. gadsimta 80. gadu beigām komponists saņem kompozīcijas pasūtinājumus no pasaulē pazīstamiem mūziķiem, t.sk., Ostrobotnijas kamerorķestra un Juhas Kangasa, kā arī Dāvida Geringa u.c. Pēteris Vasks bijis rezidējošais komponists Cīrihes kamerorķestrī, Kanberas mūzikas festivālā Austrālijā, kā arī Oksfordas kamermūzikas festivālā Apvienotajā Karalistē.

Par spilgtu radošo darbību komponists saņēmis balvas un pagodinājumus gan Latvijā, gan ārvalstīs. To skaitā četras Latvijas Lielās mūzikas balvas, "MIDEM" Kannu klasiskās mūzikas balva par diviem ieskaņojumiem u.c. Nesenākais apbalvojums – Stambulas mūzikas festivāla balva par mūža ieguldījumu, kas komponistam tika piešķirta šī gada septembrī.

Savukārt par izcilību rakstniecības un grāmatniecības nozarē tika atzīta rakstniece un ilustratore Anete Melece. Apbalvojumu rakstniecei piešķīra par "spilgtu un pārliecinošu ieguldījumu Latvijas literatūras popularizēšanā ārvalstīs, par ko liecina apgādā "Liels un mazs" izdotās grāmatas "Kiosks" (2019) plaši izraisītā rezonanse, tās tulkojumam nākot klajā 17 valodās dažādās pasaules valstīs, uzrunājot arī citu mākslas nozaru auditorijas un saņemot prestižas balvas un nominācijas bērnu literatūras jomā Latvijā un ārvalstīs," atzīst Literatūras un grāmatniecības padomes un Starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju mājas pārstāvji, kas autori izvirzījuši "Izcilības balvai kultūrā".

"Kiosks" ir kolorīts stāsts par Olgu, kas strādā Rīgas avīžu kioskā un sapņo par pasaules apceļošanu, līdz negaidīts notikumu pavērsiens ļauj viņai to īstenot, pat neizejot no kioska. Stāsts īpaši uzrunājis visu paaudžu lasītājus pandēmijas laikā, kad lielākā daļa pasaules iedzīvotāju bija un ir spiesti atrasties pašizolācijā. Zviedrijā 2021. gadā šī grāmata ieguva tulkotās bērnu literatūras augstāko apbalvojumu – "Pītera Pena balvu", savukārt Itālijā 2019. gadā – neatkarīgo grāmattirgotāju balvu "Premio Orbil". Pēc grāmatas "Kiosks" motīviem tapusi gan izstāde, gan izrāde, kā arī bērnu opera, tādējādi grāmatas varoņus un viņu piedzīvotos notikumos iedzīvinot arī citās mākslas formās.

Izcilības apbalvojums tika piešķirts arī Rundāles pils muzejam – par profesionāli veiktu un starptautiski kā izcilu novērtētu darbu Rundāles pils ansambļa un franču baroka stila dārza atjaunošanā, veidošanā un saglabāšanā, kas ne tikai devis būtisku ieguldījumu Latvijas kultūras vērtību popularizēšanā, bet arī veicinājis kopējo pozitīvo Latvijas tēlu starptautiskā līmenī, iegūstot pirmo vietu "Eiropas Dārzu balvas" nominācijā "Vēsturiska parka vai dārza pārvaldība vai attīstība".

"Rundāles pils baroka franču stila dārzs ir ievērojamākais vēsturiskais dārzs Baltijā. Dārzs veidojies līdztekus pils būvniecībai (1736./1737.) un, mainoties pils saimniekiem 19. gadsimtā, pretēji laikmeta tendencēm, netika pārveidots par angļu tipa parku. Gadsimtu laikā dārzs ticis saglabāts baroka dārzu tradīcijās. Turklāt 80. gados izstrādātais parka atjaunošanas projekts pamazām ļāvis to atjaunot iespējami tuvu arhitekta Frančesko Bartolomeo Rastrelli projektam," atklāj Latvijas Muzeju biedrības pārstāvji.

"Rundāles pils ar muzeju un plašo parku ir viens no apmeklētākajiem muzejiem Latvijā. Šodien redzamais rezultāts ir muzeja pašaizliedzīgo darbinieku ieguldītais darbs, kurā milzīgu ieguldījumu devis bijušais Rundāles pils un muzeja direktors, mākslas vēsturnieks Imants Lancmanis. Franču stila parks nav statisks, tas dzīvo, tiek ieguldīts profesionāls un atbildīgs darbs parka uzturēšanā un atjaunošanā un pils apmeklētājiem ir iespēja piedalīties dārzā organizētos brīvdabas koncertos un izrādēs, Dārza svētkos, Senās mūzikas festivālos utt. Parks ir vieta, kur ne tikai piedzīvot tā estētisko baudījumu, bet arī izprast dārzu veidošanas tendences 18. gadsimtā," teikts balvas pamatojumā.

Kultūras ministrijas apbalvojums "Izcilības balvas kultūrā" tika pasniegts jau astoto reizi.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!