Publicitātes attēls.
 
Aktualitātes
18.05.2023

"Ģimenes telts" piedāvās divu dienu pasākumu programmu sarunu festivālā "Lampa"

Komentē
3

Šogad sarunu festivālā "Lampa" projekts/biedrība "My First Year Too" sadarbībā ar "Latvijas Dūlu apvienību" veido divu dienu pasākumu programmu "Ģimenes telts", kuras laikā notiks fokusētas diskusijas par sociāli nozīmīgam tēmām.

"Ģimenes telts" šāgada festivālu uzsāks ar darbnīcu "Pārgudrā dzemdētāja vai sievietes vajadzības dzemdībās", kurā piedalīsies ar dzemdniecību, pacienta tiesībām un kvalitatīvu aprūpi saistīti eksperti, lai runātu par pacienta centrētu aprūpi un tās nodrošināšanai nepieciešamo. Darbnīcas rezultātā taps secinājumi un ierosinājumi atbildīgajām iestādēm un speciālistiem, ar ko "Ģimenes teltī" varēs iepazīsties visu festivāla laiku.

Tai sekos saruna "Sargāsim visas ģimenes", kurā tiks runāts par viendzimuma ģimeņu tiesisko aizsardzību, par legālajām un praktiskajām problēmām, ar kurām tās saskaras. Veidotāji centīsies rast atbildi uz jautājumu: "Vai tiešām ir kaut kas tāds (mistisks un mītisks), ko viendzimuma ģimenes var atņemt pārējiem?"

Sarunai sekos diskusija "Palīdzība jaunajai ģimenei – vai ir pieejama?". Laikmetā, kad reti kuram ir pilnvērtīgs "ciems", kur saņemt palīdzību pēc bērna piedzimšanas, diskusijas dalībnieki centīsies noskaidrot, kāda palīdzība visvairāk vajadzīga jaunajām ģimenēm un kādas vajadzības tiek atstātas novārtā.

Pirmās dienas programma beigsies ar sarunu "Šķiršanās – vai "tiltu dedzināšana"?", kur tiks uzklausītas vairākas atšķirīgas šķiršanās pieredzes. Rīkotāji skaidro – kādam tas var būt tikai grūts lēmums, savukārt kādam citam diemžēl neiztikt bez destrukcijas, iznīcības, naida un "tiltu dedzināšanas". Eksperti runās par to, vai ir iespējams izšķirties "normāli", sevišķi tad, ja ir kopīgi bērni un nāksies būt spējīgiem turpināt komunicēt.

Sestdienas programma sāksies ar diskusiju "Vardarbība dzemdībās: vai pie visa var vainot mediķu izdegšanu?". Kā uzskata rīkotāji, iemeslu uzskaitīšana tam, kāpēc sievietes Latvijā joprojām piedzīvo vardarbīgas dzemdības (sistemātiskas nepilnības, ārstniecības iestāžu nespēja pašregulēties, sabiedrības, mediķu un politiķu vaina, padomju mantojums, kuram sabiedrība netiek pāri jau 30 gadus), ne pie kā konstruktīva nenoved. Diskusijā netiks meklēts vainīgais, bet kopā ar erudītiem jomas ekspertiem tiks skaidrots, kam jānotiek, lai aprūpes veids mainītos uz labo pusi.

Kā nākamā būs diskusija "Digitālā bērnība". Laikā, kad ar Ministru kabineta rīkojumu Nr. 490 ir apstiprinātas Digitālās transformācijas pamatnostādnes, sabiedrību joprojām pārņem divējādas sajūtas, domājot par bērniem – kur ir normas robeža bērna saskarsmei ar digitālo vidi un vai grāmatu var aizvietot ar interaktīvu spēli? Tiks runāts par digitālās vides ietekmi uz bērniem – viņu veselību un attīstību. 

Sarunā ""Kāpēc tu tik īdzīgi visu gribi sev? Sadalīsim līdzīgi to, kas pieder tev!" – sadalīsim BKA!" tiks apspriests šīgada sākumā pieņemtais likums par otram vecākam nenododamo bērnu kopšanas atvaļinājuma daļu. Tiks aktualizēti viedokļi un argumenti par tēvu līdzdalību bērnu aprūpē, dzimumu līdztiesību nodarbinātības un atalgojuma kontekstā, par psihoemocionālo un sociālo stabilitāti, likuma priekšrocībām un trūkumiem.

Savukārt diskusija "Demogrāfiskā krīze: vai tiešām sievietes atbildība?" izaicinās priekšstatu, ka zemajā dzimstības līmenī vainojamas sievietes. Veidotāji uzsver, ka 21. gadsimtā sieviete joprojām var nevarēt un arī negribēt radīt bērnu – tāpat kā viņas partneris. 

Programmā būs arī vairāki īpašie pasākumi, tostarp Lindas Curikas un Martas Hercas veidotā podkāsta "Muša" klātienes ieraksts, kur būs iespēja klausīties stāstus par tēmu "Un man likās, ka mana ģimene ir normāla". "Ģimenes telts" apmeklētāji abas dienas varēs apskatīt arī mākslinieces Elīnas Brasliņas veidoto "My First Year Too" portretu izstādi, kā arī sestdien apmeklēt Brasliņas vadītās radošās darbnīcas mammām "Mans dzemdību stāsts". Neformālā gaisotnē notiks sarunu aplis "Masāža mammai – drošās rokas", kur nelielā, intīmā lokā gaidīti cilvēki, kas vēlas pastāstīt par savu pieredzi bez mikrofona, paklausīties citu stāstos, pabūt kopā un saņemt vieglu, atslābinošu masāžu nogurušajiem pleciem. Būs iespēja piedalīties arī E. Gulbja laboratorijas rīkotajā akcijā "Noskaidro savu saslimšanas risku! Cilvēka papillomas vīruss".




Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
3

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!