Aktualitātes
16.10.2012

Dienvidkoreja atceļ aizliegumu izplatīt de Sada "120 Sodomas dienas"

Komentē
0

Dienvidkorejas varas iestādes ir atcēlušas aizliegumu pārdot marķīza de Sada romānu "120 Sodomas dienas", vēsta ziņu aģentūra AP.

Kā ziņots iepriekš, de Sada romāna tulkojums korejiešu valodā vietējos grāmatu veikalos parādījās šā gada augustā, bet septembra nogalē Dienvidkorejas Valsts izdevējdarbības ētikas komisija to aizliedza, atzīstot par "ārkārtēju nepiedienību".

Izdevniecība "Dongsuh Press", kas laida klajā tulkojumu, apstrīdēja komisijas lēmumu, solot risināt konfliktu tiesas ceļā, ja aizliegums netiks atcelts. "Dongsuh Press" savā apelācijā raksturoja aizliegumu kā "kultūras diktatūru" un norādīja, ka šis romāns ir plaši pieejams daudzās valstīs, tostarp ASV, Lielbritānijā, Francijā un Japānā.

Neraugoties uz "sadisma, incesta, zoofīlijas un nekrofīlijas aprakstiem", kas sākotnēji lika komisijai aizliegt romānu, izdevniecības apelācija tika ņemta vērā, un grāmatas izplatīšanas aizliegums – atcelts.

"Komisijas locekļi pēc izdevniecības iesniegto dokumentu izskatīšanas secināja, ka grāmata ir sarakstīta, lai iedziļinātos cilvēka rakstura tumšākajā pusē, nevis izraisītu seksuālu vai vardarbīgu uzbudinājumu," skaidro komisijas loceklis Džangs Taghvans.

Arī pēc aizlieguma atcelšanas šis romāns tiek uzskatīts par "nepilngadīgajiem kaitīgu izdevumu", tāpēc tas pārdodams slēgtā plastikāta iesaiņojumā un tikai personām, kas sasnieguši vismaz 19 gadu vecumu.

Marķīzs de Sads "120 Sodomas dienas jeb libertīnisma skola" uzrakstīja uz viena vesela papīra ruļļa trīsdesmit septiņu dienu laikā 1785. gadā, kad atradās ieslodzījumā Bastīlijā, taču romāns tika izdots tikai 20. gadsimta sākumā. Plaši pieejama šī grāmata kļuva tikai 20. gadsimta otrajā pusē. Franču romāns tulkots vairākās valodās, tostarp angļu, vācu, krievu un japāņu valodā.

1975. gadā Pjērs Paolo Pazolīni pēc romāna motīviem uzņēma filmu "Salò o le 120 giornate di Sodoma" ("Salo jeb 120 Sodomas dienas"), kas drīz pēc iznākšanas tika aizliegta vairākās valstīs, tostarp Lielbritānijā, Austrālijā un Jaunzēlandē.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!