Foto: Ģirts Raģelis.
 
Aktualitātes
28.02.2024

Dainas Tabūnas "Raganas" nominētas Eiropas Savienības Literatūras balvai

Komentē
0

Biedrības "Ascendum" izdotais Dainas Tabūnas romāns "Raganas" nominēts Eiropas Savienības Literatūras balvai (EUPL), kas tiek piešķirta jaunajiem Eiropas Savienības un citu valstu rakstniekiem. 

Eiropas Savienības balva literatūrā izveidota 2009. gadā, un tajā ikgadēji piedalās viena trešdaļa no programmas "Radošā Eiropa" ("Creative Europe") dalībvalstīm, tādējādi katra no valstīm konkursā tiek pārstāvēta vienu reizi trijos gados. Laika posmā līdz 2022. gadam Eiropas Savienības balvu literatūrā saņēma katras valsts nacionālās žūrijas balvai izvirzītais autors un literārais darbs. Kopš 2023. gada ir iedibināta jauna balvas izvērtēšanas un piešķiršanas kārtība – valstu nacionālās žūrijas izvirza balvas kritērijiem atbilstošu un literāri spēcīgāko darbu, kura fragments tiek tulkots angļu valodā. Darba fragmentu tulkojumus izvērtē Eiropas Savienības balvas literatūrā izveidota starptautiskā žūrija, kurā darbojas literatūras profesionāļi no dažādām valstīm. Starptautiskās žūrijas izvērtējumā balvu iegūst viens balvai nominētais autors no visām dalībvalstīm, saņemot 10 000 eiro naudas balvu, kā arī papildu finansējumu 10 000 eiro darba tulkošanai un popularizēšanai. Līdztekus uzvarētājām starptautiskā žūrija izvirza piecus īpašos balvas nominantus, kas tiek apbalvoti ar naudas balvu 5000 eiro apmērā un papildu 5000 eiro darbu tulkošanai un popularizēšanai.

Lai nominētu Latvijas autoru šāgada Eiropas Savienības balvai literatūrā, Starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju mājas paspārnē tika izveidota nacionālā žūrija, kuras uzdevums bija atlasīt Eiropas Savienības balvas literatūrā kritērijiem atbilstošu autoru literāros darbus un izvērtēt literāri spēcīgāko kandidātu nominēšanai. Šogad Latvijas nacionālajā žūrijā darbojās rakstniece un tulkotāja Ieva Melgalve, rakstnieks Osvalds Zebris, rakstnieks un tulkotājs Vilis Kasims un literatūrzinātniece Madara Āriņa.

EUPL mērķis ir veicināt literatūras apriti Eiropā un rosināt lielāku interesi par citu valstu literārajiem darbiem, izceļot Eiropas mūsdienu daiļliteratūras radošumu, kā arī milzīgo un daudzveidīgo bagātību daiļliteratūras jomā.

"Raganas" ir Dainas Tabūnas debijas romāns, kas vēsta par jaunas sievietes mēģinājumu nostāties uz kājām pēc sāpīgas šķiršanās. Meklējot sevi, viņa pamazām nonāk līdz ezoterikai. Romāns ticis izvirzīts arī "Kilograma kultūras" ziemas balsojumam un iekļauts LALIGABAI nominēto darbu "garajā sarakstā".

Latvijas žūrijas priekšsēdētāja Ieva Melgalve atzīmē: "Izvēle balstīta romāna valodiskajās un formas kvalitātēs, uzsverot tā pašironisko intonāciju. Liela nozīme ir arī romāna universālajam, vispārcilvēciskajam, sievietes iemiesotībā balstītajam tēmu lokam, kas būs saistošs un saprotams lasītājiem citviet Eiropā. Romāns ir augstvērtīgs populārās literatūras paraugs, kas pelnījis plašāku rezonansi un auditorijas uzmanību ārpus Latvijas robežām."

Pilns nominantu saraksts:

  • Albānija: Rita Petro "Dzimis no jauna" ("Lindur së prapthi"), izdevējs: "Onufri";
  • Bulgārija: Todors Todorovs (Todor Todorov), "Hagabula", izdevējs: "Janet 45";
  • Dānija: Teiss Ērntofts "Zemes" (Theis Ørntoft "Jordisk"), izdevējs: "Gyldendal";
  • Vācija: Dēnics Utlu "Tēva Jūra" (Deniz Utlu "Vaters Meer") izdevējs: "Suhrkamp";
  • Ungārija: Puškāss Panni "Izglābt ikvienu" (Puskás Panni "Save Anyone"), izdevējs: "Magvető";
  • Islande: Marija Elizabete Brāgodotira "Ziepju putns" (María Elísabet Bragadóttir "Sápufuglinn"), izdevējs: "Una útgáfuhús";
  • Latvija: Daina Tabūna, "Raganas", izdevējs: "Ascendum";
  • Malta: Alekss Farugia "Karalis Borgs" (Aleks Farrugia "Ir-Re Borg"), izdevējs: "SKS";
  • Nīderlande: Šoule Rezazade "Es zinu, ka mani gaida kalns" (Sholeh Rezazadeh "Ik ken een berg die op me wacht"), izdevējs: "Ambo|Anthos";
  • Portugāle: Gabriela Ruivo "Gravitācijas likums" ("Lei da gravidade"), izdevējs: "Porto Editora";
  • Serbija: Bojans Privokapičs "Villa Fazanka" (Bojan Krivokapić "Vila Fazanka"), izdevējs: "Areté";
  • Slovēnija: Tina Vrščaja "Uz slīpuma" (Tina Vrščaj "Na klancu"), izdevējs: "Cankarjeva založba";
  • Tunisija: Arbija Brahams "Džebel El Milhs" (Arbia Braham "Jebel El Milh"), izdevējs: "Editions Arabesques".

Septiņi Eiropas žūrijas locekļi pēc iepazīšanās ar fragmentiem no visām nominētajām grāmatām tuvākā mēneša laikā izdarīs savu izvēli, lai izvēlētos vienu EUPL šīgada balvas ieguvēju, kā arī piešķirtu piecas īpašās balvas.

2024. gada EUPL balvas ieguvējs un pieci īpašie apbalvojumi tiks paziņoti 2024. gada 4. aprīlī plkst. 17.00 svinīgajā paziņošanas ceremonijā Briseles grāmatu gadatirgū.


 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!