Aktualitātes
09.03.2020

Berlīnes kinofestivāla uzvarētājam Rasulofam Irānā piespriests cietumsods

Komentē
0

Šīgada Berlīnes kinofestivāla galvenās balvas "Zelta lācis" ieguvējs, irāņu režisors Mohammads Rasulofs dzimtenē notiesāts par "propagandu pret sistēmu", par ko viņam piespriests gadu ilgs cietumsods un aizliegums nodarboties ar kino, ziņo "The Guardian".

Tiesas prāva uzsākta par trim Rasulofa filmām un papildus cietumsodam viņam uz diviem gadiem aizliegts veidot filmas.

Kā presei norādījis Rasulofa advokāts, režisors negrasās padoties varas iestādēm, īpaši ņemot vērā koronavīrusa draudus, – Irāna ir viena no slimības smagi skartajām zonām un vietējā vara jau aizsūtījusi uz mājām 54 000 cietumnieku ar mērķi aizkavēt vīrusa izplatīšanos ieslodzījuma vietās. Plānots, ka Rasulofs spriedumu pārsūdzēs.

Berlīnes kinofestivāla galveno balvu Rasulofs saņēma par filmu "There Is No Evil", ko veido četri savstarpēji saistīti stāsti par nāvessodu un personisko brīvību Irānā. Pats režisors balvu nevarēja saņemt, jo Irānas varas iestādes viņam noteikušas ceļošanas aizliegumu. "Zelta lāci" Rasulofa vietā saņēma viņa meita un aktrise Barana.

Savas radošās darbības dēļ Rasulofs jau iepriekš saskāries ar oficiālām represijām. 2011. gadā viņš tika arestēts par filmēšanu bez atļaujas un notiesāts uz sešiem gadiem cietumā, kā arī saņēma aizliegumu 20 gadus uzņemt filmas. Vēlāk gan spriedums tika pārsūdzēts un cietumsods tika samazināts līdz vienam gadam.

Viņa filma "Goodbye" 2011. gadā saņēma balvu Kannu kinofestivālā, taču Rasulofam netika ļauts doties uz Franciju, lai saņemtu godalgu, savukārt 2013. gadā Rasulofs nevarēja apmeklēt Vāciju, jo irāņu varas iestādes konfiscēja viņa pasi.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!