Stenlijs Kubriks 1949. gadā, 21 gada vecumā
 
Aktualitātes
12.07.2019

Atrasti nepabeigti scenāriji trim Stenlija Kubrika filmām

Komentē
0

Nesen Londonas Mākslu universitātē esošo amerikāņu režisora Stenlija Kubrika arhīvu papildinājis jauns materiāls – trīs nepabeigti scenāriji filmām par laulību, greizsirdību un nodevību, vēsta "The Guardian".

Teksti tapuši laikā starp 1954. un 1956. gadu, kad Kubriks bija precējies ar savu otro sievu, austriešu izcelsmes aktrisi un dejotāju Rūtu Sobotku.

"Sobotkai bija liela ietekme uz Kubriku, taču mēs neko daudz nezinām ne par viņu attiecībām, ne pašu Sobotku. Skaidrs bija tas, ka abu kopdzīve Losandželosā nebija izdevusies. 1957. gadā Kubriks devās uz Vāciju, lai strādātu pie savas filmas "Slavas ceļi", un tur satika aktrisi Kristiānu Harlanu, kura kļuva par viņa trešo un pēdējo sievu," laikrakstam "The Guardian" stāsta viens no vadošajiem Kubrika ekspertiem un Bangoras Universitātes profesors Nātans Ābrams.

Stenlijs Kubriks vienā no retajām fotogrāfijām kopā ar otro sievu Rūtu Sobotku

Materiāls ar nosaukumu "Precēts vīrs" (Married Man) sastāv no 35 lapām scenārija, ko papildina ar roku rakstītas anotācijas un piezīmes. Otru tekstu "Ideālā laulība" (The Perfect Marriage) veido septiņas lapas ar scenāriju un piezīmēm, savukārt trešais ar nosaukumu "Greizsirdība" (Jealousy) ir 13 lappušu garš un vēsta par aizvainojumu laulāta pāra attiecībās. Visi materiāli līdz šim atradušies Kubrika mājās.

Tekstu "Precēts vīrs" Kubriks sāk šādi: "Laulība ir kā ilga maltīte, kur deserts tiek pasniegts sākumā. [..] Vai varat iztēloties, cik šausmīgi ir dzīvot kopā ar sievieti, kas pielīp jums kā gumijas sūknis un kuras dzīve rītā, pēcpusdienā un naktī griežas tikai ap jums? [..] Tas ir kā slīkt dūnu jūrā. Grimt arvien dziļāk un dziļāk mīkstajā, smacējošajā ieradumu un ikdienišķuma dzelmē. Ja vien viņa cīnītos pretim! Kļūtu nikna vai greizsirdīga, kaut vienreiz! Redziet, pagājušajā naktī es izgāju pastaigāties. Uzreiz pēc pusdienām. Mājās pārnācu divos naktī. Neprasiet, kur es biju."

Daži no nepabeigtajos scenārijos atrodamajiem motīviem īstenoti Kubrika pēdējā filmā "Acis plaši aizvērtas" (Eyes Wide Shut, 1999), kur galvenās lomas atveidoja Nikola Kidmena un Toms Krūzs – vienā no ainām "Greizsirdībā" vīrs pēc strīda ar sievu pārnāk mājās piedzēries, savukārt "Ideālajā laulībā" atrodamajās Kubrika piezīmēs rakstīts: "Ziemassvētki. Sieva gatavojas Ziemassvētku ballītei vakarā. Vīru nomāc Ziemassvētki. Stāsts par laulību, uzticību, krāpšanu."

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!