Publicitātes attēls.
 
Aktualitātes
06.09.2023

Topošie Latvijas arhitekti meklēs risinājumus izpostītās Mariupoles nākotnei

Komentē
0

Jau pēc nedēļas startēs 18. Latvijas Arhitektūras skolu plenērs. Šoreiz tas pievērsīsies daudz cietušajai Mariupoles pilsētai. 

Pirms pusotra gada, kad Krievijas armija atkārtoti iebruka Ukrainā, ostas pilsēta Mariupole kļuva par vienu no galvenajiem agresora mērķiem. Vairākus mēnešus ilgušā aplenkuma rezultātā tika iznīcināta gandrīz  puse apbūves. Karadarbības rezultātā gāja bojā 22 tūkstoši mierīgo iedzīvotāju, aptuveni 60 tūkstoši aizbrauca vai tika aizvesti uz Krievijas Federāciju. 

"Ieņemtajā Mariupolē okupanti ir uzsākuši vērienīgu Ukrainas "izdzēšanas" kampaņu, ik dienu nojaucot pa kādai no pilsētas celtnēm, ko paši pārvēruši drupās, tostarp arī plaši pazīstamo Mariupoles Drāmas  teātri. Aizvākto gruvešu vietā Krievijas federācija sākusi būvēt jaunu pilsētu, šādā veidā, visticamāk, mēģinot pēc iespējas drīzāk atbrīvoties no pierādījumiem, kas varētu apliecināt agresorvalsts pastrādātos kara noziegumus," norāda rīkotāji.

Nedēļas garumā, darbojoties attālināti un dažādās laika zonās, topošie arhitekti piedāvās humānās vērtībās un nākotnes tehnoloģijās balsītus risinājumus Mariupoles vēsturiskā centra atjaunošanai. Kopā ar  latviešiem un ukraiņiem plenērā piedalīsies studenti no dažādu kontinentu un valstu arhitektūras skolām, veidojot mobilas darba grupas. Īpaši interesantas solās būt pirmās dienas ievadlekcijas, kurās ar sagrauto pilsētu atjaunošanu un urbānās vides veidošanas tematiku iepazīstinās dažādās zemēs, t.sk.  Honkongā, Tuvajos austrumos, ASV dzīvojošie un strādājošie vieslektori. 

Plenēra norises laiks – 2023. gada 11. līdz 15.septembris. 

Vēl ir iespējams pieteikt savu dalību pasākumam, aizpildot reģistrācijas anketu Latvijas arhitektūras skolu  plenēra feisbuka lapā. Savukārt interesentiem būs iespēja sekot plenēra norisei tiešsaistē tā pirmajā un noslēdzošajā dienā. 

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!