Citu idejas
21.05.2009

Anne Rice. The Queen of the Damned

Komentē
0

Runāt par šī žanra literatūru ir samērā bīstami, jo „izteikti intelektuālu” personu klātbūtnē izrādot patiku pret šāda veida lasāmvielu ātri vien iespējams tikt noturētam par zema intelekta/ pusaugu vecumā iestrēgušu/ gotu/ fetišistu u.c. Jo īpaši pēc pagājušā gada novembrī aizsāktā vampīru trakuma visiem zināmā pusaudžu romāna – Stefānijas Mejeres „Krēslas” – un tās ekranizējuma dēļ.

Nelaimīgā kārtā 2002. gadā „The Queen of the Damned” arī pārtapa par kārtējo stilīgo Holivudas ražojuma jauniešu filmu bez dziļa satura un ar pamatīgu varzu populāru rokgrupu filmas skaņu celiņā. Atšķirībā no iepriekšējās šīs grāmatu sērijas ekranizācijas – augsti novērtētās 1994. gada filmas „Interview with the Vampire” – šī izcēlās vienīgi ar to, ka tajā galveno lomu spēlēja aviokatastrofā bojāgājusī dziedātāja Aaliyah, un filma tika laista klajā pēc viņas nāves.

Taču, ignorējot šo zināšanu fonu, „The Queen of the Damned” ir ļoti baudāma sava žanra grāmata. Iespējams, ka emocionāli sakāpinātās galveno varoņu attiecības atsevišķiem lasītājiem varētu šķist kaitinošas. Taču, lasot šo romānu bez aizspriedumiem un uzstādījuma „man riebjas”, tajā iespējams atklāt arī daudzas ļoti saistošas iezīmes. Līdzās emociju un sajūtu aprakstiem reibinoši tēlainā prozas valodā Anna Raisa šajā romānā liek aizdomāties par masu psiholoģiju un despotisku valdnieku prātu neizprotamajām kopsakarībām, kā arī ieskicē biedējošas feminisma vīzijas. Romānu caurvij vēstījums par piederību un sadursmi starp „savējo” un „svešo” kultūru. Romāna notikumos jaušams retorisks jautājums lasītājam par to, kas īsti ir pieļaujams paša izdzīvošanas un ideoloģijas īstenošanas labā, kas īsti ir labais un ļaunais. Un, visbeidzot, būtiskākais ieguvums, lasot šo nepilnas trīssimts lapaspuses garo vēstījumu, ir spēja saskatīt vampīru pašam sevī – bezrūpīgu patērētāju, gladiatoru cīņu vērotāju, pašpasludinātu dievību vai klusu, dekadentisku ciniķi ar tieksmi sevi nostādīt upura lomā. Jeb arī gluži vienkārši tas sniedz iespēju aizmirsties krāšņā pasakā par pasakaini bagātiem vampīriem, rokzvaigznēm, ēģiptiešu valdniekiem un tūkstošiem gadu senām raganu ciltīm.

Santa Skujiņa

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!