Aktualitātes
27.06.2022

Vērienīgu modernizāciju piedzīvojusi Latvijas Radio 1. ierakstu studija

Komentē
1

27. jūnijā noslēgusies Latvijas Radio 1. skaņu ierakstu studijas modernizācija, kurā ieguldīti vairāk nekā 420 tūkstoši eiro. Kā norāda radio, šis bijis sarežģītākais un apjomīgākais Latvijas Radio investīciju projekts vairāku desmitu gadu laikā.

Modernizācijas ietvaros nomainītas studijas mikseru konsoles un skaņas trakta elementi, kā arī labiekārtota režijas telpa, lai nodrošinātu mūsdienīgu, pasaules līmeņa ierakstu veikšanu. Atjaunošana ilgusi apmēram gadu, kopš 2021. gada pavasara.

Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne norāda: "1. studijas režijas modernizācija dos ievērojami lielāku efektivitāti, ātrumu un mūsdienu prasībām atbilstošas darbaspējas, spējot strādāt duālā režīmā – gan digitāli, gan tiešraižu vajadzībām arī analogi. Apsveicu ar iespēju attīstīties digitālajā vidē un tehnoloģiju jomā! Kombinācijā ar Radio izcilajiem skaņu režisoriem un tehnisko personālu mēs noteikti esam priekšā visiem pārējiem!"

Skaņu ierakstu daļas vadītājs Māris Briežkalns piebilst: "Manā karjerā šī ir ceturtā pults. Tas praktiski ir kosmosa kuģis pret to, kas līdz šim bijis. Pirmie lielie ieraksti jau šajā nedēļā – piektdien rakstīsim bungu solo plati ar "Riga Jazz Stage" uzvarētāju Domo Branču no Amerikas Savienotajām valstīm, savukārt brīvdienās – komponistes Lolitas Ritmanes un režisora Daniela Kreicberga jaunā projekta skaņas celiņu".

Svinīgajā atklāšanā piedalījās arī Raimonds Pauls, simboliski ieskaņojot fragmentu no savas kompozīcijas "Es aiziet nevaru".

Latvijas Radio 1. koncertstudija tika atklāta 1948. gada novembrī. 214 kvadrātmetru studija bija paredzēta 80 izpildītāju lielam skaitam un kļuva par simfoniskā orķestra darbavieta lielu formu skaņdarbu priekšnesumiem. No šīs studijas regulāri raidījumos uzstājās Radiofona simfoniskais orķestris diriģentu Teodora Vēja, Arvīda Jansona, Leonīda Vīgnera u.c. vadībā.

Pateicoties akustikai, skanējumam, skaņu režisoriem un tehniskajam personālam, 1. studija ir viena no labākajām ierakstu studijām Baltijā, kas ļauj veikt augstvērtīgus koncertierakstus, ieskaņot mūziku filmām un veikt ierakstus Latvijas populārās un rokmūzikas izpildītājiem. Latvijas Radio 1. studijā ierakstīti vairāk nekā 100 tūkstoši Latvijas Radio producētu skaņdarbu un tikpat daudz neatkarīgo producentu realizētu ierakstu. Tostarp, 1. studijā tapis lielbudžeta filmas mūzikas ieraksts "Martin Luther", starptautiski apbalvotās filmas "Dvēseļu putenis" mūzikas ieskaņojums, neskaitāmi "Kremerata Baltica", Latvijas Radio kora, Latvijas Radio Bigbenda, praktiski visu Latvijas mūzikas kolektīvu ieraksti. Komponiste Lolita Ritmane saņēmusi "Grammy" balvu kategorijā "Labākā klasiskās mūzikas izlase" par Latvijas Radio 1. studijā ierakstīto albumu "Women Warriors – The Voices Of Change" kā viena no albuma producentiem.

1. studijā veidojušies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (sākotnēji Rīgas Radiofona orķestris), Latvijas Radio koris (sākotnēji Radiofona koris un Teodora Kalniņa koris), bērnu vokālais ansamblis "Dzeguzīte". Šajā telpā dzimusi latviešu vieglā jeb estrādes mūzika, kura veidojusies kopā ar Raimondu Paulu, solistiem un kolektīviem. Šajā studijā, vēl būdams Latvijas Valsts konservatorijas students, kā instrumentālā seksteta pianists darbu sāka Raimonds Pauls. Vēlākos gados studija kļuva par Paula skaņu ierakstu galveno darbavietu.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!