Aktrise Helēna Mirena, kas šīgada Berlinālē tiks godināta ar balvu par mūža ieguldījumu
 
Aktualitātes
20.02.2020

Sākas Starptautiskais Berlīnes kinofestivāls

Komentē
0

20. februārī Vācijas galvaspilsētā sākas jubilejas jeb 70. Berlīnes filmu festivāls. Šogad programmu, kurā tiks demonstrētas 340 filmas, atklāj kanādiešu režisora Filipa Falardo jaunākais darbs "Mans Selindžera gads" – stāsts par jaunu rakstnieci Džoannu, kuras pienākumos ietilpst atbildēšana uz Džeromam Deividam Selindžeram adresētajām fanu vēstulēm.

Šis ir pirmais gads, kad Berlināles priekšgalā ir divi vadītāji – pērn ilggadējo direktoru Dīteru Kosliku nomainījis vadītāju duets Mariette Rīzenbeka un Karlo Katrians. Redzamākais festivāla jauninājums ir programma "Encounters", kurā par galveno balvu sacentīsies 15 "estētiski un strukturāli izaicinošas filmas, ko veidojuši neatkarīgi, inovatīvi režisori".

Savukārt par festivāla galvenajām balvām – Zelta un Sudraba lāčiem – sacentīsies 18 filmas: afgāņu izcelsmes vācu režisora Burhana Kurbadi darbs "Berlin Alexanderplatz", kas balstīta vācu modernisma rakstnieka Alfrēda Dēblīna tāda paša nosaukuma romānā, krievu režisora Iļjas Hržanovska teju 15 gadus lolotā, provokatīvā kino un laikmetīgās mākslas projekta "DAU" nodaļa "Nataša", franču kinorežisora Benuā Delepīna filma "Delete History" par trim sociālo tīklu upurēm, kuras piesaka karu tehnoloģiju milžiem, britu režisores Sallijas Poteres filma, kas seko vienai dienai garīgi atpalikušā ņujorkieša Leo (Havjērs Bardems) dzīvē, vācu režisora Kristiana Pecolda ("Tranzīts") mītiskais mīlasstāsts "Undīne", amerikāņu režisora Abela Ferraras filma "Syberia" ar Vilemu Defo galvenajā lomā un citas.

Berlināle ir arī viens no retajiem kinofestivāliem, kas piedāvā atsevišķu programmu seriāliem. Šogad šai 2015. gadā dibinātajai festivāla sadaļai pievērsta īpaša uzmanība, un tajā tiks demonstrēti astoņi seriāli, tostarp pazīstamā kinorežisora Damjēna Šazela ("La La Land") debija žanrā "Eddy", kas vēsta par grūtībās nonākušu džeza mūziķi, Keitas Blanšetas seriāls "Stateless", kas portretē četrus ļoti atšķirīgus cilvēkus, ko savedis kopā ieslodzījums kādā Austrālijas tuksnesī, un seriāla "4 Blocks" autora Mārvina Krena jaunākais veikums "Freids", kura centrā ir psihoanalītikas tēvs Zigmunds Freids jaunībā. Formātā neparastākais programmas pieteikums varētu būt dāņu seriāls "Sex", kura sešu sēriju kopējais garums ir tikai 77 minūtes.

Starp festivāla gaidītākajiem notikumiem minama arī poļu režisores Agņeškas Holandas jaunākā filma, biogrāfiskais darbs "Šarlatāns" par 20. gadsimta sākuma čehu ārstu Janu Mikulašeku, kurš krīt nežēlastībā, jo ārstē pacientus ar ārstniecības augiem, kā arī dokumentālā filma par kādreizējo ASV valsts sekretāri un 2016. gada prezidenta vēlēšanu kandidāti Hilariju Klintoni (tiek plānots, ka filmas seansu arī tās galvenā varone).

Festivāla žūriju šogad vada pazīstamais britu aktieris Džeremijs Aironss, savukārt šīgada balva par mūža ieguldījumu tiks pasniegta britu aktrisei Helēnai Mirenai, kuras labākās filmas tiks izrādītas īpašā festivāla programmā.

Neilgi pirms sākuma Berlināli satricināja skandāls – pēc vācu laikraksta "Die Zeit" pētnieciskā raksta, kurā atklāta festivāla dibinātāja Alfrēda Bauera sadarbība ar nacistiem, tika lemts noņemt viņa vārdu no festivāla balvas, kas ierasti tika pasniegta "par jaunu perspektīvu atklāšanu kinomākslā".

Festivāls Berlīnē norisināsies līdz 1. martam, un to apmeklēs arī "Satori" kinokritiķe Alise Zariņa, kuras festivāla dienasgrāmata drīzumā būs lasāma portālā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!