Publicitātes attēls.
 
Aktualitātes
10.05.2023

"RIBOCA3" šovasar atgriežas ar centrālo izstādi "Zilonis istabā"

Komentē
0

Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (RIBOCA3) atgriežas, lai atjaunotā formātā piedāvātu vairākus projektus, tai skaitā žurnālu, vairākas kuratora Renē Bloka izstādes un nobeigumā – "Superflex" kūrēto centrālo biennāles izstādi "Zilonis istabā" ("There Is an Elephant in the Room").

Iepriekš bija paredzēts, ka "RIBOCA3" ar nosaukumu "Cieņas vingrinājumi" ("Exercises in Respect") norisināsies no 2022. gada 15. jūlija līdz 2. oktobrim, taču, ņemot vērā postošo Krievijas iebrukumu Ukrainā, organizatori pieņēma lēmumu biennāli atcelt. 

Rīgas Biennāles biedrības dibinātāja Agnija Mirgorodska: "Karš visiem noteica jaunas prioritātes. Mēs vienkārši nevarējām turpināt darbu pie izstādes, kuras pamatā ir savstarpējā cieņa un sadarbība, kamēr Ukrainā tiek pastrādāti šie neiedomājamie kara noziegumi. Izstādi nācās atlikt un mainīt. Mēs ceram, ka izstādes atklāšana, kas šovasar plānota divās daļās un divās vietās, veicinās dialogu starp ārvalstu un vietējiem māksliniekiem, kā arī ar vietējo sabiedrību laikā, kad vienotība un globālas diskusijas ir tik ļoti nepieciešamas." 

2023. gada 11. maijā "RIBOCA3" prezentē žurnālu, tajā iekļaujot 2022. gada atceltās izstādes "Cieņas vingrinājumi" ("Exercises in Respect") mākslinieku publikācijas. Izdevums sasaucas ar oriģinālo izstādes konceptu, vienlaikus izceļot to mākslinieku un kuratoru noturību, kuri turpina rast veidus, kā vienot un dalīties ar mākslu, neskatoties uz pašreizējās situācijas radītajiem izaicinājumiem.

17. jūnijā izstāžu telpā "Kunsthal 44Møen" (Mēna, Dānija) tiks atklāta izstāde "Intermezzo", kuru Renē Bloks iecerējis kā interlūdiju starp pērn atcelto izstādi un "RIBOCA3" centrālo notikumu – izstādi "Zilonis istabā".

Uz salas pulcēsies mākslinieki no Latvijas, Dānijas, Norvēģijas, Zviedrijas, Somijas un Ukrainas, lai domātu, vērtētu un stāstītu stāstus – dažus jaunus, dažus iepriekš pārtrauktus. Piemēram, Evita Vasiļjeva, kura sākotnēji bija plānojusi uzstādīt reversos betona solus Andrejsalā, Rīgā, tagad apgriezīs otrādi jau eksistējošus dāņu solus. Daces Džeriņas poētiskā filma par grūstošu muižu Kurzemē, kas tapusi "RIBOCA3" sākotnējās koncepcijas nolūkiem, kļūs par savienojošo posmu starp izstādēm Dānijā un Rīgā. Džeisons Dodžs no Mēnas salas radīs abstraktu instalāciju, izmantojot grīdas virsmas. Bjerna Nergorda konteiners ieņems lepnu vietu kunsthalles priekšpusē, radot platformu sarunām un mijiedarbībai starp rūpniecību un dabu, vietējiem iedzīvotājiem un tūristiem, cilvēkiem un citām sugām. Māra Subača zīmējumi, ierāmēti sienas instalācijas veidā, kļūs par atgādinājumu, ka nopietnus jautājumus iespējams apspriest arī rotaļīgā veidā.

10. augustā tiks atklāta "Superflex" kūrētā izstāde "Zilonis istabā", pakāpeniski iepazīstinot ar divdesmit piecu starptautiski atzītu mākslinieču darbiem. Tie galvenokārt tiks izvietoti publiskajā telpā, uzmanību pievēršot pašai pilsētai un veidojot māksliniecisku infrastruktūru pilsēttelpā. Izstāde "Zilonis istabā" tiks papildināta ar plašu publisko programmu, kurā tiks iekļauti semināri, uzvedumi un sarunas, veicinot debates un radot vietu dažādām perspektīvām.

"Superflex" stāsta: "Biennāle tiks atklāta līdz ar tās izziņošanu un ilgs gandrīz divus gadus, pārveidojot Rīgas biennāli par māksliniecisku infrastruktūru. "Zilonis istabā" ir frāze, kas kalpo kā atgādinājums par lietām, kas paliek nepateiktas, bet kuras ir jārisina. Tas nozīmē, ka tēma netiek aktualizēta, baidoties no iespējamām nesaskaņām. Rīga tāpat kā visas pilsētas ir savstarpēju pūļu un darba iemiesojums, un biennāle cenšas izcelt sarežģītās sociālās attiecības, kas jau pastāv pilsētā. Šis kopīgais darbs ne vienmēr ir harmonisks. Vienlaikus sadursmes ir svarīga kopības sastāvdaļa – to apstākļos mēs uzplaukstam."

Savukārt Renē Bloks 10. augustā atklās grupas izstādi "Fragments" ("Fragment"). Tās pamatā ir divi mediji, kas Bloku interesējuši gadu desmitiem, – kustīgs attēls un skaņa. Divdesmit audiovizuālās instalācijas sev mājvietu atradīs bijušās Rīgas Tehniskās universitātes ēkas arhitektūrā, tās plašajām hallēm un grandiozajai deju zālei piedāvājot apmeklētājiem aizraujošu ceļojumu cauri mākslas darbiem. 

Vairāk informācijas mājaslapā

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!