Aktualitātes
17.10.2012

Paziņoti Purvīša balvas 2012. gada nominanti trešajā ceturksnī

Komentē
0

Izvērtējot 2012. gada trešā ceturkšņa (jūlijs – septembris) notikumus Latvijas vizuālajā mākslā, Purvīša balvas neatkarīgo ekspertu darba grupa fināla atlasei nominējusi piecus māksliniekus un mākslinieku grupas: tekstu grupu "Orbīta", Sigitu Dauguli, Krišu Salmani, Kati Krolli un Ati Jēkabsonu, Mārīti Guščiku, informē Latvijas Nacionālais mākslas muzejs.

Tekstu grupa "Orbīta" finālatlasei nominēta par instalāciju "Radio siena" Mākslas festivālā "Cēsis 2012", Sigitu Dauguli par personālizstādi "Fasādes un struktūras" Rīgas Mākslas telpā, Krišu Salmani par video darbu "Garā diena” Laikmetīgās mākslas festivālā "Survival Kit 4", Kati Krolli un Ati Jēkabsonu par videodarbu "Patiesība ir vienkārša" Laikmetīgās mākslas festivālā "Survival Kit 4" un Mārīti Guščiku par personālizstādi "Atmiņas karte" galerijā "Māksla XO".

Finālatlases nominanti tiks paziņoti šā gada beigās.

Orbīta, Radio siena. Publicitātes foto

"Tekstu grupa "Orbīta" jau daudzus gadus darbojas starpdisciplināri – dzejā un vizuālajā mākslā. Viņu izkoptais stils jau ir mūsdienu latviešu mākslas "klasika". Pateicoties Cēsu mākslas festivāla piedāvātajam vērienam, "Radio siena" kļuva par darbu, kas labi reprezentē grupas stilu kopumā, bet kuram nevar pārmest arī svaiguma vai poētiski estetizētas izsmalcinātības trūkumu," ekspertu izvēli pamato mākslas kritiķis Vilnis Vējš.

Sigita Daugule, izstāde "Fasāde un struktūras. Publicitātes foto

Izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava Sigitas Daugules personālizstādi raksturo šādi: "Mūsdienīga, abstrakti konkrēta, vides artefaktu iespaidota glezniecība; īsta, pārliecinoša glezniecība, kur krāsa izmantota, tehnoloģiski pārzinot visus tās smalkumus un plašo vēsturi."

Kadrs no Kriša Salmana video darba "Garā diena". Publicitātes attēls

Runājot par Kriša Salmaņa "Garo dienu", mākslas zinātniece Inese Baranovska atzīst: "Izcils darbs. "Garā diena" ir par laika plūdumu maksimālā palēninājumā. Mākslinieks ir spējis personificēt šo sajūtu galējās robežas, kas liek apzināties mūsu trauslo esības jēgu – precīzi, lakoniski un pārliecinoši."

Kate Krolle, Atis Jēkabsons "Patiesība ir vienkārša". Publicitātes foto

Kā skaidro mākslas kritiķis Jānis Borgs, Krolles un Jēkabsona videoinstalācija ir "izcili skaists darbs, kas apstādina un liek aizmirst laiku". "Festivālā "Survival Kit" šī videoinstalācija izcēlās ne tikai ar vienkāršības solījumu patiesības atklāsmē, bet arī ar dabai raksturīgo un tur, iespējams, aizgūto skaidrības un vienkāršības estētiku. Veidojums fascinē ar savu noslēpuma maģiju un liek apjaust, ka aiz šīs mākslinieku sludinātās "vienkāršības" var pastāvēt vēl kādi citi neatklāti realitātes slāņi."

Mārīte Guščika "Rīts". Publicitātes foto

Runājot par Mārīti Guščiku, Vilnis Vējš norāda, ka "māksliniece, kas iepazīta kā "jauna un daudzsološa", pārgājusi nākamajā stadijā – kā viena no perspektīvākajām aktīvi strādājošajām gleznotājām". "Kopš pirmās personālizstādes viņa attīstījusi savu pieeju fotogrāfiskā attēla transformēšanā par glezniecisku, pievēršoties sarežģītai tēmai par neskaidriem apziņas stāvokļiem, un labi tikusi ar to galā – atrodot atbilstošu tēlainu izpausmi," viņas personālizstādi "Atmiņas karte" vērtē mākslas kritiķis.

Purvīša balva dibināta 2008. gada sākumā un tiek pasniegta reizi divos gados. Pirmo Purvīša balvu 2009. gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu "Solitude". Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011. gadā kļuvis mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi "Varbūt".

Purvīša balvas konkursu vizuālajā mākslā organizē Latvijas Nacionālais mākslas muzejs sadarbībā ar muzeja patronu SIA "Alfor". Purvīša balvas realizācijā līdzdarbojas kultūras projektu aģentūra "INDIE" un aģentūra "P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!