Aktualitātes
19.04.2023

Muzeju biedrība rosina likumā nostiprināt muzeju autonomiju

Komentē
0

Latvijas Muzeju biedrība iesniegusi Kultūras ministrijā priekšlikumus likuma grozījumiem ar mērķi stiprināt muzeju autonomiju, kā arī aicina Latvijas sabiedrību paust savu nostāju protesta akcijā "Demokrātija ir daudz trauslāka, nekā porcelāns".

Kā skaidro biedrības priekšsēdētāja Zane Grīnvalde, grozījumu mērķis ir normatīvi samazināt likumdošanas neprecizitātes, kas rada neskaidrības par to, kāda ir muzeju un kāda – to dibinātāju atbildība. Iecerēts, ka likums skaidri noteiks, ka politiska, ideoloģiska vai reliģiska iejaukšanās muzeju trīs pamata funkciju – saglabāšanas, pētniecības un komunikācijas – īstenošanā ir nepieļaujama.

Priekšlikumi grozījumiem Muzeju likumā tika prezentēti Latvijas Muzeju padomē 30. martā, un saņēmuši padomes atbalstu.

Kā uzsver LMB, priekšlikumi palīdzēs risināt konkrētas strukturālas problēmas nozarē un nodrošināt muzeju neatkarību. Grozījumi paredz likumā iestrādāt aktuālo muzeja definīciju atbilstoši Starptautiskās Muzeju padomes 2022. gadā pieņemtajai jaunajai muzeju definīcijai.

Tāpat paredzēts stiprināt Latvijas Muzeju padomes pilnvaras, tai skaitā, iespēju savas kompetences ietvaros sniegt atzinumus, par pamatu ņemot padomes locekļiem pieejamo akreditācijas dokumentāciju, kā arī muzeju sniegtos datus par darbību.

Iecerēts arī skaidri formulēt pašvaldību muzeju un to dibinātāju attiecības, tiesības un pienākumus, kā arī regulēt pašvaldības muzeju iestāšanos un dalību biedrībās.

Tā kā priekšlikumi satur vairākas izmaiņas attiecībā pret līdzšinējo Muzeju likuma redakciju, LMB aicinājusi Kultūras ministriju izskatīt priekšlikumus un sniegt viedokli par atbalstu vai nepieciešamajiem precizējumiem, kā arī izteikusigatavību sagatavot priekšlikumus likumprojekta formā.

Biedrība aicina Latvijas muzeju kopienu, kultūras mantojuma jomas nozares profesionāļus un ikvienu Latvijas pilsoni pievienoties miermīlīgai protesta akcijai "Demokrātija ir daudz trauslāka, nekā porcelāns" šo ceturtdien, 20.aprīlī plkst 8.30 pie Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas. Protesta akcijas mērķis – aicināt VARAM ministru Māri Sprindžuku pēc būtības izvērtēt Ogres novada domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa darba tiesiskumu un atbilstību labas pārvaldības principiem, kā arī pieprasīt VARAM pārtraukt Ogres novada mēra izrēķināšanos ar Ogres Vēstures un mākslas muzeja darbiniekiem.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!