Aktualitātes
11.12.2022

Eiropas kino balvu saņem "Skumju trīsstūris"

Komentē
3

10. decembrī koncertzālē "Harpa" Reijkavīkā, Islandē pasniegtas 2022. gada Eiropas kinoakadēmijas balvas. Par Eiropas labāko filmu atzīta zviedru režisora Rūbena Ēstlunda sociālā satīra "Skumju trīsstūris", pats Ēstlunds godalgots kā labākais režisors un scenārists. Diemžēl Eiropas animācijas filmas balvai nominētā latviešu režisores Signes Baumanes filma "Mans laulību projekts" balvu neieguva. 

"Skumju trīsstūris" seko pulciņam izdzīvojušo, kuri attopas uz vientuļas salas pēc tam, kad avarē viņu luksusa kruīza kuģis. Starp viņiem ir arī kuģa apkopēja, un jaunajā, ekstremālajā situācijā ātri noskaidrojas, ka uz sauszemes pieņemtās sociālo lomu priekšrocības vairs nedarbojas. "Skumju trīsstūris" šogad saņēma arī Kannu kinofestivāla galveno balvu, "Zelta palmas zaru".

Par Eiropas komēdiju atzīta spāņu režisora Fernando Leona De Aranoas filma “The Good Boss” ar Havjeru Bardemu galvenajā lomā. Tās galvenais varonis, rūpnīcas priekšnieks nelielā Spānijas pilsētiņā, gaida ierodamies komisiju, kas izšķirs biznesa likteni. Vizītes laikā visam jābūt ideāli, taču vīrieša centieni sakārtot sava uzņēmuma problēmas aizsāk neparedzētu notikumu virkni. 

Eiropas dokumentālās filmas balva piešķirta Mariupoles aplenkumā bojāgājušā lietuviešu režisora Manta Kvedaraviča filmai "Mariupole 2", ko pēc režisora nāves pabeidza viņa līdzstrādnieki.

Eiropas animācijas filmas kategorijā laurus plūca itāļa Alēna Ugeto filma "No Dogs or Italians Allowed", kurā režisors pēta savas ģimenes vēsturi un cīņu par labāku dzīvi pagājušā gadsimta sākumā. Starp nominantiem bija arī Ņujorkā dzīvojošās latviešu režisores Signes Baumanes filma “Mans laulību projekts”.

Eiropas aktrises balvu saņēma Vikija Krīpsa par Austrijas imperatores Elizabetes lomu Marijas Kreiceres filmā “Korsete”, savukārt Eiropas aktiera balvu ieguva horvātu-dāņu aktieris Zlatko Buričs, kas atveidoja padzīvojušu krievu miljonāru Dmitriju sociālajā satīrā "Skumju trīsstūris".

Savukārt Eiropas atklājuma balva, kuras laureātu izvēlas kino kritiķu federācija FIPRESCI, piešķirta itāļu režisores Lauras Samani filmai "Small Body", kuras darbība risinās 20. gadsimta sākumā un seko jaunai sievietei, kas dodas bīstamā ceļā, lai parūpētos par sava nedzīvi piedzimušā bērna dvēseli.

Par Eiropas labāko īsfilmu atzīta Slovēnijas un Francijas kinoveidotāju kopdarbs “Vecmāmiņas seksuālā dzīve” (Granny’s Sexual Life), ko veido četru sieviešu atmiņas par savu seksualitāti un attiecībām ar vīriešiem jaunībā, izgaismojot arī sieviešu sociālo statusu 20. gadsimta pirmajā pusē.

Ceremonijas laikā tika godināta arī mūža ieguldījuma balvas saņēmēja, vācu aktrise, režisore un scenāriste Margarēte fon Trota, palestīniešu rakstnieks, režisors, aktieris un producents Elija Suleimans, kas apbalvots par sasniegumiem pasaulē, kā arī režisors Marko Belločio, kas godalgots par inovatīvu stāstniecību kino.

Eiropas kinoakadēmijas balvas šogad tika pasniegtas 35. reizi. Laureāti tika izvēlēti ap 4000 Eiropas kinoakadēmijas biedru balsojumā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
3

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!