Kadrs no filmas "Dahomeja".
 
Aktualitātes
26.02.2024

Berlināles galveno balvu saņem dokumentālā filma par mākslas darbu restitūciju

Komentē
0

25. februārī pasniegtas 74. Berlīnes starptautiskā kinofestivāla balvas. Galvenā balva "Zelta lācis" piešķirta senegāliešu izcelsmes franču režisores Mati Diopas dokumentālajai filmai "Dahomeja" (Dahomey), savukārt latviešu režisora Dāvja Sīmaņa filma "Marijas klusums" saņēmusi Ekumēnisko balvu.

Filma "Dahomeja" vēsta par 26 kultūrvēsturisku priekšmetu atgriešanu to izcelsmes valstij Beninai vairāk nekā 130 gadus pēc tam, kad franču kolonistu karaspēks tos nolaupīja Dahomejas karalistei. Režisore jau ilgstoši strādājusi ar mākslas darbu restitūcijas jautājumiem, uzsverot, ka "atdot nozīmē atjaunot taisnīgumu".

"Sudraba lāci" saņēmusi dienvidkorejiešu režisora Hona Sansu filma "A Traveler’s Needs" – drāma par identitāti, atmiņām un attiecībām.

Dominikānis Nelsons Karlo de los Santoss saņēmis "Sudraba lāci" kā labākais režisors par filmu "Pepe", kas vēsta par pirmo un pēdējo Amerikas kontinentā nogalināto nīlzirgu Pepi.

Aktieris Sebastians Stens saņēmis "Sudraba lāci" kā labākais aktieris pirmā plāna lomā trillerī "A Different Man", kur Stens atveido aktieri, kas zaudē lomu pēc sejas rekonstrukcijas operācijas. Šis ir jau ceturtais gads, kad Berlinālē piešķir dzimumneitrālu balvu par labāko aktierdarbu.

Savukārt režisora Dāvja Sīmaņa filma "Marijas klusums" saņēmusi Ekumēnisko balvu, kas tiek piešķirta tām Berlīnes kinofestivāla oficiālās programmas filmām un filmu veidotājiem, kuri savās filmās aktualizē garīgās, cilvēcīgās un sociālās vērtības.

Berlīnes Starptautiskais kinofestivāls ir viens no lielākajiem un nozīmīgākajiem filmu festivāliem pasaulē līdzās Venēcijas un Kannu kinofestivāliem, tas norisinās kopš 1951. gada.

Ar visiem festivālā godalgotajiem var iepazīties balvas mājaslapā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!