Attēls: "Unsplash.com".
 
Aktualitātes
15.11.2023

Atklātā vēstulē pieprasa pārtraukt vardarbību pret Gazas civiliedzīvotājiem

Komentē
0

Kultūras darbinieki, studenti un cilvēktiesību aktīvisti atklātā vēstulē pieprasa "nekavējoties pārtraukt Izraēlas veikto nesamērīgo militāro vardarbību pret Gazas civiliedzīvotājiem, kā arī pārtraukt aizvien pieaugošo vardarbību pret Rietumkrastā un Austrumjeruzalemē dzīvojošajiem palestīniešiem". Latvijas amatpersonas tiek aicinātas paust stingru nosodījumu Izraēlas veiktajai vardarbībai Gazā un mudināt uz pamiera noslēgšanu. 

Atklātajā vēstulē tiek pausts bezierunu nosodījums "Hamas" 2023. gada 7. oktobrī veiktajam teroristiskajam uzbrukumam Izraēlas teritorijā. Vēstulē norādīts, ka terorismam un vardarbībai nav vietas nevienā civilizētā sabiedrībā. Vienlaikus vēstules parakstītāji un parakstītājas norāda, ka Izraēlas atbildes reakcija, pārtraucot Gazas joslai piegādāt ūdeni, elektrību un degvielu un gaisa uzlidojumos nogalinot vairāk nekā 10000 civiliedzīvotāju, ir nesamērīga un nepieņemama. "Aptuveni puse no Gazas iedzīvotājiem ir jaunāki par 18 gadiem. Jaunākie dati liecina, ka nogalināti jau vairāk nekā 4000 bērni. Izraēlas armijas uzlidojumos ik dienas tiek sagrauta civilā infrastruktūra, ieskaitot slimnīcas," pamato vēstules parakstītāji un parakstītājas. 

Civiliedzīvotāju mērķtiecīga nogalināšana un atstāšana bez pajumtes ir kara noziegums, ko aizliedz Ženēvas konvencija. Vēstulē tiek pieprasīta tūlītēja militāras vardarbības izbeigšana Gazā un humānā pamiera nodibināšana. Vēstulē iezīmēts arī Izraēlas un Palestīnas vēsturisko attiecību sarežģītais konteksts, uzsverot, ka tam ir ļoti būtiska nozīme 7. oktobra traģisko notikumu izpratnē un izvērtēšanā. 

Atklātajā vēstulē, kura līdzās Latvijas amatpersonām adresēta arī Izraēlas vēstniecei Latvijā, norādīts, ka šobrīd publiskajā telpā un medijos dominē vēstījums, ka Izraēlai ir tiesības atbildēt uz "Hamas" uzbrukumu, īstenojot liela mēroga militāru vardarbību, un jebkāda Izraēlas valdībai veltīta kritika bieži tiek vienādota ar antisemītismu. Vēstules parakstītāji uzsver, ka ir iespējams un arī morāli nepieciešams iestāties par civilajiem upuriem abās pusēs, iestājoties par cilvēka dzīvības vērtību, neatkarīgi no etniskās vai reliģiskās piederības. Mediji tiek aicināti atspoguļot kvalitatīvu informāciju, kas ļauj sabiedrībai gūt plašākas zināšanas un izpratni par reģionā notiekošo, neveidojot izteikti vienpusēju skatījumu, kura uzmanības centrā galvenokārt ir Izraēlas valdības veidotais naratīvs. 

Vēstules parakstītāji un parakstītājas pieprasa tūlītēju humāno pamieru, Gazas robežu atvēršanu, lai Gazas iedzīvotājiem varētu piegādāt pārtiku un higiēnas preces, bet smagi ievainotos evakuēt uz kaimiņvalstīm, kur tiem varētu sniegt atbilstošu medicīnisko palīdzību. Tāpat arī vēstules parakstītāji un parakstītājas, lai glābtu ķīlnieku dzīvības, aicina Izraēlas valdību uzsākt sarunas par ķīlnieku apmaiņu pret Izraēlas cietumos ieslodzītajiem palestīniešiem. Noslēgumā vēstules parakstītāji un parakstītājas prasa Latvijas Republikas Saeimai atzīt Palestīnas valsts tiesības uz autonomiju un pašnoteikšanos. 

Ar pilnu vēstules tekstu iespējams iepazīties saitē.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!