Nosaukums: Dominiks Gedzjuns. 1956–1961
Autors: Dominiks Gedzjuns
Gads: 2021
Izdevējs: Kultkom
 
 
Grāmatas
07.01.2022

Dominiks Gedzjuns. 1956–1961

Komentē
0

Biedrība "Kultkom" izdevusi fotogrāmatu "Dominiks Gedzjuns. 1956–1961".

Fotogrāmatā "Dominiks Gedzjuns. 1956–1961" skatāmas 137 krāsu un melnbaltas fotogrāfijas no preses fotogrāfa Dominika Gedzjuna četrdesmit darba gados tapušā fotoarhīva, sniedzot izvērstu ieskatu 20. gs. 50. gadu beigu un 60. gadu sākuma Latvijā. Grāmatas sastādītāji ir Toms Zariņš un grāmatas dizaina autors Aleksejs Muraško.

Poļu izcelsmes latviešu fotogrāfs Dominiks Gedzjuns (1918–1998) bija viens no pirmajiem Latvijas fotožurnālistiem pēc Otrā pasaules kara. Fotogrāfa karjera sākās 1946. gada oktobrī, kad viņš kļuva par fotoreportieri laikrakstā Cīņa. Kopš 1954. gada Gedzjuna fotogrāfijas publicēja regulāri izdotajos atklātņu komplektos, kā arī reprezentatīvajos fotoalbumos "Padomju Latvijas 15 gadi" (1955), "Dzintarzeme Latvija" (1960), "Rīga" (1961), "Rīga, Jūrmala, Sigulda" (1963), "Padomju Latvija" (1965) u. c. Latvijas skatu fotografēšana kļuva par radošās darbības sfēru, kurā Gedzjuns izpaudās īpaši aizrautīgi — braucienus pa dažādām Latvijas vietām viņš apvienoja ar atvaļinājumiem, līdzi ņemot sievu un trīs meitas. Kopš 1966. gada Gedzjuns strādāja Latvijas PSR Teātra biedrībā, kur viņa pamatuzdevums bija Andreja Upīša Latvijas PSR Valsts akadēmiskā drāmas teātra (tagad Latvijas Nacionālais teātris) un Valsts Rīgas Operetes teātra darbības dokumentēšana.

"No citiem 20. gs. 50. gados aktīvajiem autoriem Gedzjunu atšķir spēja izcili balansēt līdzsvara punktā starp tradicionālo ilustrējošo preses fotogrāfiju un strauji augošo "lirisko" dokumentālismu. Skatu veidošanā Gedzjunam nevajadzēja nodarboties ar tālaika fotogrāfijai raksturīgo situāciju un emociju inscenēšanu, jo daudzos gadījumos izšķirošas bija pacietīgi gaidītas mikrodetaļas — sīkas fiksēto norišu nianses, ar kurām fotogrāfs piešķīra dokumentālajiem attēliem tikko jūtamu emocionālu virsslāni," grāmatas priekšvārdā norāda viens no tās sastādītājiem, vēsturnieks Toms Zariņš.

Ar šo fotogrāmatu tiek aizsākta izdevumu sērija "Republika attēlos", kurā turpmākajos gados iecerēts publicēt ieskatus vairāku padomju okupācijas perioda preses fotogrāfu arhīvos. Šīs sērijas mērķis ir veicināt jaunu vizuālu vēstures liecību parādīšanos publiskajā telpā, vienlaikus aizpildot zināšanu robus Latvijas fotogrāfijas vēsturē.

Izdevumā iekļauta fotogrāfa biogrāfija, kā arī semiotiķa Sergeja Kruka un vēsturnieku Toma Zariņa un Mārtiņa Mintaura esejas (latviešu un angļu valodā). Izdota ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu. Grāmata pieejama Latvijas grāmatnīcās un FK interneta veikalā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!