Aktualitātes
12.11.2019

Zināmi visi ideju foruma "TEDxRiga" runātāji

Komentē
0

22. novembrī notiks jau astotais ideju forums "TEDxRiga", kurā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā idejās dalīsies atzīti pašmāju un ārzemju viesi. Šogad foruma tēma būs "Together" jeb "Kopā", un nupat atklāti visi ideju foruma runātāji, paziņojumā medijiem informē organizatori.

"Šī gada "TEDxRiga" tēma pievērš uzmanību tam, ka kopā mūsu spēks ir lielāks. Apvienojoties mēs varam radīt ko spēcīgāku, nekā tas būtu iespējams individuāli. Šis ir arī Baltijas ceļa 30. jubilejas gads – īstais brīdis, lai apzinātos, cik daudz kopā varam paveikt. Par to pasākumā atgādinās arī katrs no runātājiem, jo viņu veiksmes stāsti un gūtās mācības var stiprināt un iedvesmot ikvienu no mums," stāsta "TEDxRiga" organizatoru komandas pārstāvis Pāvils Jurjāns.

20 konferences runātāji tika atklāti pakāpeniski, taču nupat zināmi visi 20 runātāji un mākslinieki, kuri dalīsies savās idejās:

Platons Buravickis ir laikmetīgās klasiskās mūzikas komponists un pianists. Viņš pievēršas gan tradicionāliem virzieniem, kā simfoniskajai un kamerorķestru mūzikai, gan arī elektroakustiskajai mūzikai. Viņš ieguvis maģistra grādu kompozīcijā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Alans Melikdjanjans (Alan Melikdjanian) plašāk pazīstams ar segvārdu Captain Disillusion. Viņš ir video un vizuālo efektu mākslinieks, kurš ar radošumu un humoru jau vairāk nekā 10 gadus rada video stāstus par straumēšanas platformā "YouTube" redzamajām ilūzijām un māņiem, kā arī par popkultūru un sociālajiem tīkliem kopumā.

Jānis Kreilis ir uzņēmējs un platformas "Your Move" dibinātājs un vadītājs. Tā ir iniciatīva, kas palīdz Latvijai piesaistīt citvalstu talantus. Viņš ir arī kopienas "Ar pasaules pieredzi Latvijā" dibinātājs, pulcējot cilvēkus, kuri reemigrējuši uz Latviju. Arī Jānis pats trešdaļu dzīves pavadījis ārzemēs un tagad palīdz kliedēt dažādus mītus un pierādīt, ka Latvija ir lieliska vieta, kur dzīvot.

"PRAGAII" ir eksperimentāls popmūzikas projekts, kurā apvienojušies Aleksis Luriņš, grupas "Carnival Youth" kādreizējais basists, un elektroniskās mūzikas mākslinieks Kaspars "Kashuks" Kubeckis. Duetā izpaužas abu individuālais stils, taču viņus vieno kaislība pret skaņas inženieriju un kopīga vēlme radīt vēl nedzirdēta stila mūziku. Novembrī iznācis "PRAGAII" pirmais albums.

Rihards Plešanovs ir pianists, ieguvis maģistra grādu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un spēlē muzikālajā apvienībā "Arcandela" un klavieru kvartetā "Quadra". Viņš saņēmis vairākas mūzikas balvas un pieteicis sevi arī kā komponists. Vienlaikus Rihards ir pasniedzējs un koncertmeistars Pārdaugavas un Carnikavas mūzikas skolās.

Ņikita Bezborodovs ir bērnu psihiatrs un psihiatrijas pasniedzējs Rīgas Stradiņa universitātē. Viņš ir viens no retajiem bērnu psihiatriem Latvijā un ikdienā strādā ar bērnu uzvedības un emocionālajiem jautājumiem.

Olga Kotova ir uzņēmēja ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi. Pēc veiksmīgas karjeras korporatīvajā vidē Olga izveidojusi savu uzņēmumu aviācijas nozarē un ir arī pasniedzēja Rīgas Biznesa skolā. Brīvajā laikā Olga kāpj kalnos, un viņa ir pirmā sieviete no Baltijas, kura uzkāpusi pasaules augstākajā virsotnē – Everestā.

Jānis Erts strādājis mārketinga nozarē, tostarp Latvijas Radio, kur 2014. gadā uzsācis labdarības maratonu "Dod Pieci". Šobrīd viņš ir atbalsta programmas "Plecs" stratēģiskais vadītājs. Tā ir organizācija, kuras mērķis ir panākt, lai bērni vairs neuzaugtu bērnunamos, bet gan ģimenēs. Jānis ir arī izglītības kustības "Iespējamā misija" stratēģiskais partneris un sabiedrības iniciatīvu platformas "Mana balss" līdzveidotājs.

Ilga Gedrovica ir pētniece, kura pēta pārtiku, ko mēs ēdam, un to, ko, iespējams, ēdīsim nākotnē. Viņa ir Pārtikas tehnoloģijas katedras docente un galvenā pētniece Latvijas Lauksaimniecības universitātē. Ilga sadarbojas ar uzņēmējiem un ir piedalījusies daudzu inovatīvu pārtikas produktu radīšanā. Par savu ieguldījumu saņēmusi arī Latvijas Zinātņu akadēmijas balvu.

Laura Arnicāne ir blogere un lektore, kura jau vairākus gadus pēta veidus, kā ikdienā pielietot zero waste un minimālisma principus, lai mūsu resursi – nauda, laiks un enerģija – netiktu novirzīti lietām, kas mūs nedara laimīgus. Par saviem atklājumiem un mācībām viņa stāsta blogā un lekcijās, iedvesmojot cilvēkus mierīgākam, laimīgākam un zaļākam dzīvesveidam.

Anna Ķirse ir viena no spilgtākajiem jaunajiem komponistiem Latvijā. Viņas jaunrade ir unikāla: tā aptver dažādus žanrus un sniedzas ārpus ierastajām koncertzāļu sienām. Šovasar Somijā pirmizrādi piedzīvoja viņas radītā "Koku opera". Anna saņēmusi vairākas mūzikas balvas un nupat beigusi maģistra studijas kompozīcijā Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijā.

Ilvija Pūce ir juriste un cilvēktiesību eksperte. Viņa vairāk nekā 20 gadus strādājusi starptautisko cilvēktiesību jomā. Pēc 12 gadus ilga darba Eiropas Padomes Spīdzināšanas novēršanas komitejā Ilvija oktobrī ievēlēta Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Spīdzināšanas novēršanas komitejā.

Liene Ozoliņa ir socioloģe, kura pēta demokrātiju, neoliberālismu un cilvēku attiecības ar valsti. Liene ieguvusi doktora grādu socioloģijā Londonas Ekonomikas augstskolā, kur šobrīd pasniedz socioloģiju. Nesen izdota viņas pirmā grāmata, kurā Liene analizē, kāpēc Latvijas iedzīvotāji pēc 2008. gada ekonomiskās krīzes pieņēma taupības režīmu, nevis protestēja, kā notika citās valstīs.

Marks Ritenbergs (Mark Rittenberg) jau vairāk nekā 20 gadus izmanto komunikācijas iespējas, lai mazinātu kulturālas plaisas. Tostarp viņš strādājis pie projekta, kas veido cieņu starp izraēļu un palestīniešu studentiem, un pie iniciatīvas, kas palīdz Dienvidāfrikas iedzīvotājiem atgūt pašvērtējumu. Šobrīd Marks pasniedz komunikāciju un prezentācijas prasmes vairākās augstskolās ASV.

Dāvids Kļaviņš ir mūzikas inženieris – viņš būvē vertikālas klavieres, kas izceļas ar izmēru un skanējumu. 1987. gadā viņš prezentēja 3,7 metrus augstas klavieres, kas kļuva par Ginesa rekordu, savukārt 2018. gadā viņš savu rekordu pārspēja, uzbūvējot 4,5 metrus augstas vertikālās klavieres. Šogad pasaulē lielākās klavieres tika uzstādītas arī Ventspils Mūzikas vidusskolas koncertzālē.

Ralfs Eilands ir mūziķis, producents un komponists. Viņš komponējis mūziku TV šoviem, filmām un dažādiem izpildītājiem, savukārt kā solomākslinieks daudzkārt uzstājies kopā ar Raimondu Paulu. Šobrīd Ralfs devies koncerttūrē kopā ar Latvijas Radio bigbendu, kā arī vada pētnieciskās žurnālistikas šovu "Starp citu", ko veido Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica".

Arnis Sauka ir ekonomists, pasniedzējs un Rīgas Ekonomikas augstskolas Ilgtspējīga biznesa centra vadītājs. Savos pētījumos viņš pievēršas ēnu ekonomikai, nodokļu nomaksai, produktivitātei, konkurētspējai un citām tēmām. Arnis ir ikgadējā Baltijas valstu ēnu ekonomikas pētījuma līdzautors, kā arī autors Ārvalstu investoru padomes Latvijā veidotajam Sentimenta indeksam.

Andris Gauja ir režisors un scenārists. Viņa plašāk zināmie veikumi ir dokumentālā filma "Ģimenes lietas" un filma "Izlaiduma gads" – abām Andris bijis gan režisors, gan scenārists. Oktobrī pirmizrādi piedzīvoja viņa jaunākā filma – drāma "Nekas mūs neapturēs".

Indriķis Krams ir biologs, pētnieks un Latvijas Universitātes asociētais profesors. Viņš pēta dažādas ar bioloģiju saistītas tēmas, tostarp putnu, kukaiņu un cilvēku psiholoģiju. Savas karjeras laikā Indriķis Krams bijis autors vairāk nekā 120 zinātniskajiem rakstiem.

Aleksandrs Tonisons (Aleksander Tõnnisson) iespēju kāpt uz lielās skatuves ieguva, uzvarot "TEDxRiga" rīkotajā konkursā "Stāstu medības". Viņš ir uzņēmējs un investors no Igaunijas, kurš investējis vairāk nekā 60 tehnoloģiju uzņēmumos. Šobrīd Aleksandrs strādā pie programmas, kas koncentrējas uz jaunuzņēmumu veidotāju personīgo izaugsmi.

Ar ideju foruma programmu var iepazīties foruma mājaslapā. Pasākuma oficiālās valodas būs angļu un latviešu, kā arī tiks nodrošināts tulkojums latviešu valodā.

TED kustības nacionālā mēroga ideju forums "TEDxRiga" ik gadu pulcē dažādu jomu profesionāļus no Latvijas un ārzemēm – zinātniekus, uzņēmējus, radošo industriju pārstāvjus un citus, kuri dalās ar personīgiem un iedvesmojošiem stāstiem. Septiņu gadu laikā uz "TEDxRiga" skatuves kāpuši 149 runātāji un mākslinieki, kuru vēstījumi TEDx "YouTube" kanālā skatīti teju divus miljonus reižu.

Vairāk informācijas par "TEDxRiga" forumu šeit.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!