Aktualitātes
03.02.2023

Zināmi LKA un "Satori" rīkotā eseju konkursa uzvarētāji

Komentē
0

2022. gada nogalē, godinot Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) dibinātāju un filozofu Pēteri Laķi, noslēdzās LKA un "Satori" kopīgi rīkotais eseju konkurss, kurā Latvijas augstskolu studenti tika aicināti iesūtīt esejas par vienu no sešiem tematiem, kas izvēlēti, iedvesmojoties no Pētera Laķa eseju krājuma "Gara vientulība". 

Kopumā konkursam tika iesniegtas 36 esejas, kuras vērtēja divas savstarpēji neatkarīgas žūrijas – LKA mācībspēki un "Satori" redakcija.

No LKA esejas vērtēja rektore Rūta Muktupāvela, Kultūras teorijas un vēstures katedras vadītājs Raimonds Briedis, Skatuves mākslas katedras vadītāja Līga Ulberte, filozofijas pasniedzēji Andrejs Balodis un Andris Hiršs. LKA pārstāvji eseju vērtējumā skatīja to atbilstību žanram; Pētera Laķa ideju atspoguļojumu; oriģinalitāti un māksliniecisko līmeni, kā arī aktualitāti mūsdienu sociālo un kultūras norišu kontekstā.

Apkopojot LKA žūrijas vērtējumus, izvirzīti seši laureāti:

1. Justīne Dižpētere, kura saņems naudas balvu 600 eiro apmērā;
2. Jēkabs Placēns, kuram piešķirta naudas balva 500 eiro apmērā;
3. Zane Bondare, kas godalgota ar naudas balvu 400 eiro apmērā.

Veicināšanas balvas LKA žūrija piešķir Danielai Zālītei, Andrim Freibergam un Jantai Paulai Putniņai.

"Studentu eseju konkurss tika iecerēts, lai pieminētu Pēteri Laķi un viņa lietoto žanru – eseju. Pārdomas, kas iznirst domāšanas klusumā un paliek kā personības, domāšanas veida un laika nospiedums. Iesūtītās esejas to arī dara – dažādas "es" balsis sasaucas ar šo laiku, atklāj nemierīgas iekšpasaules, kurās tiek meklētas atbildes uz saviem un mūžīgajiem jautājumiem. Lasot esejas, tika meklētas atsauces ar konkursa impulsētajām tēmām, dzīvas, jaunas un aktīvas balsis, kuras gatavas domāt,” konkursa ieceri raksturo Raimonds Briedis.

Savukārt "Satori" redakcija par labākajām esejām atzinusi Līgas Agijas Lagzdiņas, Agneses Radziņas un Rūda Bebriša darbus, kuri tuvākajā laikā tiks publicēti žurnālā.

"Eseja ir veids, kā domāt par sevi un pasauli, tāpēc izcēlām tos studentu darbus, kuri, mūsuprāt, to dara spraigi, mērķtiecīgi un asredzīgi. Līga Agija Lagzdiņa raksta par to, kā jaunas sievietes priekšstatus par sevi ietekmē skolas vide, Agnese Radziņa asprātīgi atklāj, cik aizkustinoši neveikli dzimst uzticība starp psihoterapeitu un pacientu, bet Rūdis Bebrišs drosmīgi atzīstas – ne visi filozofi pakļaujas saprašanai. Trīs autori, ar ko vēlamies iepazīstināt arī "Satori" lasītājus," žurnāla redakcijas izvēli komentē redaktore Anna Andersone.

LKA un "Satori" redakcijas tikšanās pasākums ar visu eseju autoriem un laureātu apbalvošana notiks februāra beigās, par ko drīzumā tiks publicēta informācija.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!