Aktualitātes
20.05.2019

Zināmi balvas "Kilograms kultūras" pavasara nominanti

Komentē
0

Šodien, 20. maijā, sācies Latvijas sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā "Kilograms kultūras 2019" pavasara balsojums.

Gluži kā pērn, balvas tiks pasniegtas 9 kategorijās, tomēr finālisti tiks noteikti ne divos, bet trijos balsojumos – pavasara, rudens un ziemas. No katra balsojuma tikai viens darbs, kas savā kategorijā būs saņēmis lielāko atbalstu, tiks virzīts uz fināla balsojumu. Šobrīd septiņās no kategorijām – mūzika, kino, teātris, vizuālā māksla, literatūra, mantojums un pārsteigums – kultūras jomas profesionāļu žūrija izvirzījusi pirmos darbus pavasara balsojumam. Par tiem līdz 31. maijam iespējams nobalsot "Kilograms kultūras" vietnē. Tāpat visa gada garumā ikviens aicināts pieteikt savu iecienītāko kultūras baudīšanas vietu kategorijā "Mana kultūrvieta".

Kategorijā "Mūzika" izvirzīti:

  • Koncerts festivālā "Saxophonia". Piedalās "Sinfonietta Rīga", Aigars Raumanis, Rīgas saksofonu kvartets un Kristians Maurers. Festivāla organizatori – valsts SIA "Latvijas koncerti" sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju (JVLMA) un Rīgas Saksofonu kvartetu.
  • Italo Montemeci "Burvestība", Rudžero Leonkavallo "Pajaci". Latvijas Nacionālā opera un balets. Diriģents Jānis Liepiņš, režisors Aiks Karapetjans.
  • Rihards Vāgners. "Tristans un Izolde. Mīlasdziesma". Lielā ģilde. Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, diriģents Andris Poga. Solisti – Irēne Teorina (Zviedrija), Korbijs Velčs (ASV), Martina Dike (Zviedrija) un Egils Siliņš (Latvija).
  • Arturs Onegērs "Liturģiskā simfonija" un Fēlikss Mendelszons "Sapnis vasaras naktī". Lielā ģilde, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Ainārs Rubiķis. Jolanta Strikaite– soprāns, Laura Grecka – mecosoprāns. Rēzija Kalniņa – stāstniece. Piedalās Valsts Akadēmiskais koris "Latvija".
  • Festivāla "Windstream" atklāšanas koncerts. Lielā ģilde. Diriģents Andris Poga, orķestris "Rīga".

Kategorijā "Kino" izvirzīti:

  • Animācijas filma "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi". Režisors Edmunds Jansons. Studija "Atom Art" sadarbībā ar Polijas studiju "Letko" Nacionālā Kino centra programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" ietvaros. 
  • Dokumentālā filma "Zorjana Horobraja". Režisore Elita Kļaviņa. Latvijas Kultūras akadēmija.
  • Spēlfilma "Blakus". Režisore Alise Zariņa. Producentes – Alise Rogule un Helēna Zakare.
  • Latvijas simtgades seriāls "Sarkanais mežs". Režisori – Armands Zvirbulis un Normunds Pucis. Studija "Red Dot Media" un Latvijas Televīzija.
  • Spēlfilma "1906". Režisors Gatis Šmits. Studija "Tanka".

Kategorijā "Teātris" izvirzīti:

  • Artūrs Millers. "Salemas raganas". Dailes teātris, režisore Laura Groza-Ķibere.
  • Zigfrīds fon Fēgezaks. "Baltiešu gredzens". Nacionālais teātris, režisors Viesturs Kairišs.
  • Žans Ženē. "Kalpones". Dailes teātris, režisors Viesturs Meikšāns.
  • Kaspars Znotiņš, Andris Keišs, Vilis Daudziņš, Guna Zariņa, Jevgēņijs Isajevs, Inga Tropa, Alvis Hermanis, Margarita Zieda. "Vēstures izpētes komisija". Jaunais Rīgas teātris, režisors Alvis Hermanis.
  • Viljams Šekspīrs. "Hamlets". Valmieras teātris, režisore Indra Roga.

Kategorijā "Vizuālā māksla" izvirzīti:

  • Ernests Vītiņš. Izstāde "Stikla labirintā", Rīgas Mākslas telpa.
  • Sandra Strēle. Personālizstāde "Nostalģija", Rīgas Mākslas telpa.
  • Aija Jurjāne. Personālizstāde "Jaunības avots. Gleznas un zīmējumi", galerija "Daugava".
  • Katrīna Neiburga. Personālizstāde "Mati", kim? Laikmetīgās mākslas centrs, no 26. aprīļa.
  • Jānis Deinats. Personālizstāde "–šie", Dubultu mākslas stacija.

Kategorijā "Literatūra" izvirzīti:

  • Kikōne. Dzejas krājums "Jūs kavējaties". Svens Kuzmins, Aleksandrs Zapoļs. Tekstgrupa "Orbīta". 8. februāris.
  • Andris Kuprišs. Stāstu krājums "Berlīne". Tekstgrupa "Orbīta".
  • Contra. Dzejas krājums "Tik grūti būt latvietim". Atdzejojis Guntars Godiņš. Izdevniecība "Pētergailis".
  • Svens Kuzmins. Romāns "Hohma". Izdevniecība "Dienas Grāmata".
  • Guna Roze. Romāns "Sadursme". Izdevniecība "Dienas Grāmata".

Kategorijā "Mantojums" izvirzīti:

  • Autoru kolektīvs Silvijas Radzobes vadībā "100 izcili Latvijas aktieri". LU Akadēmiskais apgāds.
  • Māra Vīksne, sast. "Rucavas garamantas I". Zinātne (devītā grāmata Latviešu folkloras krātuves sagatavotajā publicējumu sērijā "Novadu folklora").
  • Restauratoru biedrības 30 gadu jubilejai veltīta izstāde "No pagātnes uz nākotni", Rīgas birža.
  • Eduards Kļaviņš, sast. "Latvijas mākslas vēsture III" – 1. un sējums. Latvijas Mākslas akadēmijas Mākslas vēstures institūts; Mākslas vēstures pētījumu atbalsta fonds.
  • Aldis Pūtelis "Domas par latviešu mitoloģiju: Kā tika meklēts latviešu Panteons." Izdevniecība "Zinātne".

Kategorijā "Gada pārsteigums" izvirzīti:

  • Izlaušanās istaba "Ziedoņa klase". Imanta Ziedoņa fonds "Viegli".
  • Gundega Šmite. Dainu kamermistērija "Es, karā aiziedams...". Latgales vēstniecība "Gors", režisors Aleksandrs Okonovs.
  • Linda Leimane. "Hamlets". Jānis Šipkēvics "(Ne)stāsti man pasakas". Latvijas Nacionālā opera. Horeogrāfi Antons Freimans un Elza Leimane.

Balvas "Kilograms kultūras 2019" ieguvēji tiks noskaidroti kopumā četros balsojumos – pavasara, rudens, ziemas un fināla balsojumā. Tikai viens katrā kategorijā lielāko skatītāju un klausītāju atbalstu ieguvušais darbs tiks virzīts fināla balsojumam, kas norisināsies nākamā gada sākumā. Līdz ar to, finālā katrā kategorijā būs iespējams balsot par trim darbiem. Apbalvojuma žūrijas priekšsēdētāja, LTV Kultūras redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle norāda, ka, apmeklējot kultūras pasākumus šogad, ir radies iespaids, ka to piedāvājums ir mazāks, salīdzinot ar aizvadīto simtgades gadu. "Bet notikumu kvalitāte tiešām ir augsta," atzīst Ieva, "gan teātrī, gan mūzikas un mākslas dzīvē, konkurence bijusi gana liela, lai izvēle būtu sarežģīta." Neskatoties uz vispārīgi augsto kvalitāti, žūrijas ieskatos neviens pasākums šoreiz nav kvalificējies izvirzīšanai kategorijā "Gada notikums". "Priekšā vēl gada lielākā daļa, tādēļ gaidīsim vasaras festivālus un krāšņo kultūras rudens sezonu," ar cerību nākotnē raugās Ieva.

Par pavasara nominantiem nobalsot iespējams šeit līdz 31. maija plkst. 23.59. Balsot par saviem favorītiem iespējams vienu reizi dienā, autorizējoties ar savu sociālo mediju profilu. Finālam izvirzītie darbi tiks paziņoti 3. jūnijā. Tāpat ikviens aicināts pieteikt savu iecienītāko kultūras baudīšanas vietu kategorijā "Mana kultūrvieta". Ieteikumi šai kategorijai tiks apkopoti visa gada garumā, bet balsot par tām būs iespējams tikai fināla balsojumā. Atgādinām, ka pirmo reizi balva šajā kategorijā tika pasniegta "Kilograms kultūras 2018" apbalvošanas ceremonijā, pirmo balvu ieguva un daudzus pārsteidza Gulbenes novada autobusu pietura "Šķieneri".

Pavasara balsojumam izvirzītie darbi Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas žūrijas redzējumā atzīti par oriģinālākajiem un kvalitatīvākajiem Latvijas kultūras notikumiem, kas tapuši no 2019. gada janvārim līdz aprīlim un ir cienīgi cīnīties par iespēju iegūt balvu "Kilograms kultūras". Žūrijā, kā ierasts, darbojas LTV, LR un LSM kultūras jomas profesionāļi – LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, žurnālistes Lilita Eglīte, Anete Lesīte, Daira Āboliņa un Henrieta Verhoustinska, kā arī LR 3 "Radio Klasika" direktore Gunda Vaivode un žurnālisti Orests Silabriedis, Liene Jakovļeva, Justīne Savitska, Ilze Jansone un Toms Treibergs.

Par balvu "Kilograms kultūras"

"Kilograms kultūras" ir sabiedrisko mediju apbalvojums kultūras jomā, kas apliecina sabiedrisko mediju aktīvu līdzdarbību Latvijas kultūras dzīves procesos. Balvu piešķir Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un Latvijas sabiedrisko mediju portāls LSM.lv. Tradīcija aizsākta 2012. gadā, kad balvas tika pasniegtas par spilgtākajiem 2011. gada kultūras notikumiem.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!