Aktualitātes
28.11.2013

Žaņa Lipkes memoriāls atzīts par vienu no labākajiem Eiropas jaunajiem muzejiem

Komentē
1

Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Kultūras, zinātnes, izglītības un mediju komiteja paziņojusi Eiropas Padomes Muzeju balvas 2014 trīs galvenos pretendentus, tie ir – Žaņa Lipkes memoriāls (Latvija), Bildmuseet (Zviedrija) un Baksi Museum (Turcija), informē Žaņa Lipkes muzeja projektu vadītāja Liene Zemīte.

Pēc Eiropas Padomes pārraudzībā esošā Eiropas Muzeju foruma iniciatīvas ik gadu ekspertu komisija prestižajai Eiropas Padomes balvai izvirza labākos no Eiropas muzejiem, kas demonstrē izcilu un inovatīvu sniegumu Eiropas vienojošo vērtību apzināšanā, saglabāšanā un popularizēšanā. 2013. gads ir nosaukts par Eiropas pilsoņu gadu, tādējādi aicinot sabiedrību pievērst īpašu uzmanību sociālā taisnīguma un cilvēktiesību tēmām.

Žaņa Lipkes memoriāls, kas veidots pēc Māra Gaiļa, Augusta Sukuta un Ārijas Lipkes iniciatīvas, Ķīpsalā, Mazajā balasta dambī 8, savas durvis apmeklētājiem vēra 2012. gada vasarā, papildinot Latvijas kultūrtelpu ar kvalitatīvi jaunu memoriālā muzeja jēdziena interpretāciju. Muzejs, spēcīgas radošas komandas – arhitekte Zaiga Gaile, režisors Viktors Jansons, scenogrāfs Reinis Suhanovs, mākslinieks Kristaps Ģelzis, komponists Jēkabs Nīmanis – īstenotās mākslinieciskās ieceres rezultātā piedāvā apmeklētājiem unikālu pieredzi, inovatīvā veidā atklājot stāstu par latvieša Žaņa Lipkes un viņa ģimenes drosmi, Otrā pasaules kara laikā glābjot režīma vajātu, nāvei nolemtu cilvēku dzīvības, riskējot ar visu. Muzeja misija – godināt Lipkes ģimenes piemiņu un veidot šodienas pasauli labāku, atgādinot, ka Žaņa Lipkes aizstāvētās vērtības  – drosme, līdzcietība, taisnīgums un cilvēcība – ir aktuālas visos laikos un ikvienas attīstītas sabiedrības pamatā.

Izšķirošo lēmumu, kurš Eiropas muzejs iegūs Eiropas Padomes Muzeju balvu 2014, Eiropas Padomes Parlamentārā asamblejas Kultūras, zinātnes, izglītības un mediju komiteja pieņems šī gada 3. decembrī.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!