Foto: Marko Berardi
 
Aktualitātes
24.09.2014

Voldemārs Johansons Doma dārzā radījis skaņas skulptūru

Komentē
0

No 21. septembra līdz 21. oktobrim Rīgas Doma dārza mākslas galerijā iespējams apskatīt ievērojamā audiovizuālo mediju mākslinieka Voldemāra Johansona skaņas skulptūru "Op.39".

Doma dārza galerijā apskatāmā skaņas skulptūra "Op.39" ir daļa no Voldemāra Johansona cikla "Stāvvilnis". Šī izstāde ir autora cieņas apliecinājums Rietumu mūzikas tradīcijas dižākajam instrumentam – ērģelēm –, kuras ikdienā un svētkos pieskandina arī Rīgas Doma velves. Mākslas darbā izmantotās ērģeļu stabules, kas Doma dārzā izkārtotas abstraktās kompozīcijās, ar elektroniskās vadības un gaisa palīdzību izplata telpā zemas toņkārtas skaņas, tādā veidā ļaujot klausītājam piedzīvot nepieradinātas mūzikas melodijas.

Voldemāra Johansona pamatizglītība ir saistīta ar mūziku, kas izskaidro skaņas klātesamību un lielo nozīmi mākslinieka veidotajās instalācijās."Op.39" akustiskā instrumenta tērauda stabules ir būvētas līdzīgi ērģeļu kvadrātstabulēm, kas ir viens no vienkāršākajiem skaņas veidošanas mehānismiem gaisskaņu mūzikas instrumentu grupā. Pirmo reizi konkrētā cikla darbus bija iespēja apskatīt Vīnes mākslas mesē 2013. gadā, māksliniekam pārstāvot lietuviešu galeriju "Vartai".

2007. gadā Voldemārs Johansons absolvēja Hāgas Karaliskās konservatorijas Sonoloģijas institūtu, bet 2012. gadā Latvijas Mūzikas akadēmiju, iegūstot maģistra grādu. Mākslinieks regulāri piedalās grupas izstādēs gan Latvijā, gan ārpus valsts robežām, kā arī sarīkojis vairākas personālizstādes, no kurām pēdējā ar nosaukumu "Organiskie raksti" bija apskatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē "Arsenāls" 2013. gadā.

Izstāde noris biedrības "Ascendum" projekta "Mans Doms" ietvaros, kas jau trešo gadu Doma dārzā organizē laikmetīgās mākslas izstādes un citus kultūras notikumus. Šī gada sezonu sāka stikla māksliniece Marta Ģibiete ar izstādi "Atspulgs" un Laura Feldberga ar lielformāta instalāciju "Spārni". Līdz šim Doma Dārza izstādes veidojuši tādi mākslinieki kā Nils Vilnis, Brigita Zelča-Aizpure, Magone Šarkovska, Arturs Bērziņš, Anda Lāce, Evelīna Deičmane, Kristaps Ģelzis un citi.

Izstādi Doma dārzā iespējams apmeklēt katru dienu no plkst. 9:00 līdz 17:00. Vairāk par notikumu iespējams uzzināt sabiedriskās kustības "Mans Doms" mājaslapā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!