Aktualitātes
06.09.2019

Voldemārs Johansons "Baltajā naktī" vizualizēs haosu

Komentē
0

Baltajā naktī, 7. septembrī, kinoteātra "Splendid Palace" pagalmā no plkst. 21.00 līdz 3.00 skatītāju uzmanībai tiek piedāvāts eksperimentāls mākslinieka Voldemāra Johansona seanss, kurā būs apskatāma "Haosa kinematēkas" formu veidošanas laboratorija.

Kā paziņojumā presei raksta mākslinieks, skaitliski modelētu formu dažādība ir teju bezgalīga. Atšķirībā no dabiskas vides, kur formu veidošanos nosaka nesaudzīga evolūcija (dzīvā daba) un fizikāli spēki, matemātisku abstrakciju virtualitātē var rasties arī fizikālajā pasaulē iepriekš nenovērotas formas. Darbā "Haosa kinematēka" fokusēts gaismas stars vizualizēs nelineāru dinamisku sistēmu nepārtrauktus aprēķinus. Modulācijas un transformācijas nodrošina sistēmas stāvokļa svārstības un objektu kustību telpā, atklājot atraktoru telpiskās īpašības un kustības trajektoriju.

"Lai īstenotu šo darbu, tiek izmantota īpaša projekcijas iekārta, kas ļauj ar vienu virzītu gaismas staru radīt matemātiski aprēķināta haosa attēlu. Nelineāras dinamiskas parādības manu uzmanību saista ilgu laiku, un ir ārkārtīgi interesanti vērot, kā ar precīzām, racionālam metodēm var modelēt organisku formu veidošanos, kas novērotājam var šķist arī nejaušas. Ceru, ka rīdzinieki izbaudīs šo eksperimentālo kinoseansu un vizualizēto matemātisko abstrakciju!" aicina mākslinieks Voldemārs Johansons.

Par instalāciju

""Haosa kinematēkas" formu veidošanas laboratorijā tiks aplūkota matemātisku parādību grupa, ko dēvē par savādajiem atraktoriem: tie ir nosacīti stabilitātes apgabali deterministiskas nelineāras sistēmas ietvaros," stāsta mākslinieks. "Haotisko jeb savādo atraktoru veido vērtību kopa, uz kuru sistēmai ir tendence attīstīties. Tendence attīstīties no plašas sākotnējo vērtību varietātes. Šādus atraktorus iespējams vizualizēt un padarīt redzamus: ja sistēma apraksta objektu trijās un vairāk dimensijās, tam piemīt telpiska forma un organizācija. To novēro, mainīgās vērtības vizualizējot, un skaitļošanas algoritma rezultātā tiek sintezēts sprieguma svārstību signāls. Tas vada gaismas stara kustību un apraksta nepārtrauktu zīmējuma līkni."

 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!