VKKF Padomes priekšsēdētāja Dace Bluke
 
Aktualitātes
28.12.2022

VKKF: nākamgad apdraudētas vairākas fonda finansētas programmas

Komentē
0

Valsts kultūrkapitāla fonds feisbukā publicētā ierakstā paudis bažas, ka nākamgad apdraudēta vairāku VKKF programmu realizēšana plānotajā apjomā, īpaši reģionos. Tam par iemeslu ir valdības neapmierinātība ar "Latvijas valsts mežu" ziedošanas politiku un lēmums ziedojumus kultūrai nākamgad pārtraukt pilnībā. 

Kā ierakstā norādījusi VKKF Padomes priekšsēdētāja Dace Bluke, lēmums nācis negaidīti. "VKKF padomes sēde dažas dienas pirms Ziemassvētkiem, diemžēl, nesa ļoti nepatīkamas ziņas kultūras nozarei. Medijos jau izskanējuši valdības iebildumi pret AS Latvijas Valsts meži ziedojumu politiku. Rezultātā, tādu nākamgad nebūs vispār - kā VKKF padomi informēja kultūras ministrs, pat neraugoties uz viņa uzstājīgiem aicinājumiem Ministru kabineta sēdēs akceptēt AS Latvijas Valsts meži ziedojumu novirzīšanu kultūras jomai," raksta Bluķe.

Kā norāda VKKF, Latvijas valsts meži fondu atbalsta kopš 2011. gada. No 750 000 eiro, ko 2022. gadā ziedoja Latvijas valsts meži, pilnībā vai daļēji tika finansēta programma "Valstiski nozīmīgi kultūras pasākumi", programma koru un tautas deju tradīcijas attīstībai, kā arī reģionu – Kurzemes, Zemgales, Latgales un Vidzemes kultūras programmas. Šajās programmās pavisam 2022. gadā tik atbalstīti 58 projekti visā Latvijā, kā arī diasporā, savukārt reģionu programmās tika atbalstīti 239 projekti.

"Finansējums, ar kuru tiek atbalstītas vairākas VKKF kultūras programmas, tiek sadalīts konkursu kārtībā. Katru projektu vērtē ekspertu komisijas, vadoties pēc fonda vispārējiem finansējuma sadales principiem. Tāpēc es aicinātu valdību vēlreiz pie šī jautājuma atgriezties, aicinot uz sarunu arī kultūras nozares profesionāļus un nevalstiskās organizācijas, lai risinātu radušos situāciju un fonds arī nākamgad varētu izsludināt konkursus gan reģionu kultūras programmās, gan koru un tautas deju tradīcijas attīstībai. Pretējā gadījumā lielākie zaudētāji šobrīd būs Latvijas iedzīvotāji reģionos," norāda Bluķe.

Medijos jau ziņots, ka jauno valdību veidojošās partijas – "Jaunā Vienotība", Nacionālā apvienība un "Apvienotais saraksts" – rosinājušas pārskatīt valsts uzņēmuma AS "Latvijas Valsts meži" līdzšinējo ziedošanas praksi. Finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā vienotība") iepriekš norādījis, ka "Latvijas valsts mežiem" kā valsts akciju sabiedrībai ziedojumi nebūtu jāpiešķir vispār.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!