Redakcijas sleja
22.09.2021

Viss ceļas no iekais. mandelēm

Komentē
0

Skumja diena. Neesmu pilnīgi vesels. Viss ceļas no iekais. mandelēm. Laikam drīz jāmirst. Silts. Jūrā zaļi viļņi. Silts ūdens. Saule. Zila debess. Sēžu šūpuļtīklā. Zied puķītes. Naktīs smaržo matiolas. Vakar sauļojos pilnīgi kails augsto kalnu baltajā lejā. Vakar bija riebīga noskaņa, jo pavadītā diena atgādināja labākos gadus. [1]

Tā Kaspars Aleksandrs Irbe raksta savā dienasgrāmatā 1940. gada 2. jūlijā, divas nedēļas pēc tam, kad Latviju ir okupējis padomju karaspēks. Ieraksts turpinās, bet šie teikumi ir tik spilgti, ka pārlasu tos vairākas reizes. Dzirdu viņa humora izjūtu un romantisko raksturu, bet arī vietu un laiku – vasaras pilnbrieds un sutoņa, spriedze sablīvējusi gaisu kā stiklu, ko drīz asās šķēpelēs sadragās karš, dienas rit lēni un it kā zaudējušas īstumu, Irbes māte ir smagi slima, bet viņa romantisms – apzināti uzvilktas, sargājošas bruņas pret netīro pasauli. Irbem ir 33 gadi, redzu viņu acu priekšā ar miesu un asinīm, it kā vēl vakar būtu saticis kādā no Rīgas geju krūzinga vietām, par kurām viņš nākamajās nedēļās tik daudz raksta, atklājot gan savu, gan laikmeta tumsu. Patiesībā jau tur vairāk ir nevis par gejiem, bet par vīriešiem, kas ēnainos Vecrīgas kaktos pērk sievietes miesu. Stāstījums kā staru kūlis izgaismo tumsā ieslēpto, bet daudz kas paliek ārpus tā – Irbem nebija vajadzības visu skaidrot zemsvītras piezīmēs, jo tolaik viņš vēl nedomāja, ka to kāds lasīs.

Es, protams, stāstu par mūsu nupat izdoto grāmatu "Slēptā dzīve. Homoseksuāļa dienasgrāmata 1927–1949", kuras tapšanā man bija tas gods piedalīties. Kad pagājušā gada rudenī sākām runāt par dienasgrāmatas izdošanu, es apzinājos tās unikalitāti un kultūrvēsturisko, sociālpolitisko nozīmi. Principā tam arī varētu veltīt šo sleju – skaidrot, ka ir saglabājušās tikai nedaudzas homoseksuāļu dienasgrāmatas, kas aptver tik ilgu laika posmu, bet nav nevienas tik pamatīgas bijušajā padomju teritorijā, nevienas, kas dokumentē visu padomju varas laiku, nevienas, kas būtu rakstīta no "mazā cilvēka" perspektīvas. Par kvīru vēsturi Latvijā vispār ir daudz nezināmā, un šis darbs atklāj mums slēpto un varas dzēsto pagātni, tādējādi mazinot aizspriedumus, atdodot homoseksuāļiem tradīcijas un atspēkojot izteikumus, ka homoseksualitāte Latvijā ir sveša un ievazāta no rietumiem. Par to ir svarīgi runāt. Tomēr, lasot šo dienasgrāmatu, sapratu, ka gribu rakstīt sleju par ko citu, jo šāds diskurss dienasgrāmatas sakarā man šķiet negodīgs, tas padara Irbes dzīvi par rīku vai funkciju, ko izmantot šodienas problēmu risināšanā, un ļauj atmest tās viņa patības daļas, kas šim nolūkam neder.

Tāpēc – vispirmām kārtām Irbe bija cilvēks, nevis homoseksuālis. Priecīgs un sāpošs, un laimīgs, un vientuļš, un dzīvs. Tāds, kurš jūlijā ar iekaisušām mandelēm sēž šūpuļtīklā un kura patība skalojas tālu pāri vārda "homoseksuāls" robežām. Novelkot ap kādu iedomātas robežas, mēģinot tās pārbīdīt – vēl vairāk sašaurināt vai paplašināt –, rodas spriedze. To laikam visi esam pieredzējuši pēdējā gadā, brīžiem aizmirstot, ka svarīgas ir nevis robežas, bet cilvēki. Domāju, ka tieši tāpēc Irbes dienasgrāmata ir tik vērtīga – tā ļauj iepazīt Irbi kā cilvēku ar visām viņa pretrunām un dažādajām identitātēm, kas pārplūst viena otrā, kamēr fonā rit 20. gadsimta vēsture. Es ceru, ka jums tas būs interesanti un atbrīvojoši. Vakari tagad auksti un vējaini, jāsarga kakls ar tēju un grāmatu mājās.

Paldies Inetai Lipšai par titānisko darbu, pētot Irbes dienasgrāmatu un rakstot tai zinātniskos komentārus, paldies Aināram Radovicam, kurš ļāva dienasgrāmatu lasīt citiem, paldies piekasīgajiem korektoriem Arturam Hansonam un Jānim Kulmanim, paldies Aleksejam Muraško, kurš izdomāja, kā to visu vislabāk salikt kopā, paldies ziedotājiem un "Mozaīkai", kura aicināja mūs piedalīties šajā projektā. Gaidiet nākamos sējumus.


[1] 4009

Andrejs Vīksna

Andrejs Vīksna ir "Satori" redaktors. Mēdz rakstīt prozu un par prozu.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!