Attēlā - zemnieki nezina, ko iesākt
 
Politika
14.08.2017

Visgrūtāk būs "zaļajiem zemniekiem"

Komentē
0

Partiju reitingi (jūlijā), protams, var mainīties, tomēr rodas iespaids, ka nākamo koalīciju izveidot būs grūti.

Kā darba versiju pieņemam, ka ZZS neveidos valdību kopā ar "Saskaņu". Droši vien tehniski tas būs iespējams, tomēr tik radikāls solis ZZS būtu riskants, jo skaidrs, ka citas t.s. latviešu partijas šādu izšķiršanos izmantos pret "zaļajiem zemniekiem".

Tātad 13. Saeimā no pašreizējās koalīcijas partijām diezgan droši iekļūst ZZS un Nacionālā apvienība. Vairākuma nav.

Ļoti iespējams, ka iekļūst arī Jaunā konservatīvā partija (JKT), turklāt ar tādu pārstāvniecību, kas tehniski ļautu izveidot koalīciju. Tomēr grūti iedomāties, ka JKT būtu gatava strādāt vienā koalīcijā ar ZZS.

Līdz ar to pašiem "zaļajiem zemniekiem" teju vai jāskaita lūgšanas, lai 5 procentu slieksni pārvar "Vienotība" un/vai "reģionāļi" kombinācijā ar partiju "Latvijas attīstībai" (LA). Ja slieksni pārvar arī jaunais liberālais projekts, protams, ir jautājums, vai šie cilvēki riskēs saistīt sevi ar "veco politiku" (pieņemsim, ka riskēs).

Tāpat var gadīties, ka ZZS vadītajā koalīcijā būs nevis trīs, bet gan četri politiskie spēki, t.i., tā būs vēl plašāka nekā pašreizējā (turklāt jāpatur prātā, ka arī šībrīža koalīcijā ietekmes grupu reāli ir krietni vairāk).

Tas nozīmē, ka saturēt kopā šādi konstrukciju būs vēl grūtāk, un šādā kontekstā iegūst nozīmi tas, kas būs ZZS premjera amata kandidāts. Kučinskim ir ko pārmest, tomēr viņš vismaz ir radījis iespaidu par zināmu neatkarību premjera postenī. Ja viņu nomainīs, piemēram, Augulis, tā tiks uztverta kā Lemberga ietekmes palielināšanās, kas pārējos koalīcijas dalībniekus padarīs vēl nervozākus. Protams, var spekulēt par Sesku kā kompromisa kandidātu, tomēr šāda Liepājas partijas vismaz formāla atkārtota premjera posteņa paņemšana izskatītos diezgan amizanti.

Nav runa par to, ka rezultātā būtu īpaši vāja, nestabila valdība, – visādus "brīnumus" esam pārdzīvojuši. Lielāka problēma, manuprāt, būtu tā, ka koalīcijas dalībniekiem būtiskāk atšķirtos prioritātes. Šķiet, ZZS vairs nekādus pārdzīvojumus ar straujākām kustībām, sauktām par reformām, nevēlēsies, toties gribēs mierīgi aplaimot elektorāta grupas (varbūt budžeta iespējas pat to atļaus). Savukārt iespējamiem partneriem jaunpienācējiem (liberāļu grupām) būs tikpat saprotama vēlme demonstrēt savu atšķirīgumu jauninājumu formā. Lai būtu pavisam jestri, būs jauna, aktīva opozīcija (JKT), kas koalīcijai nervus bojās atšķirīgi no jau pierastajām "Saskaņas" formām. Paralēli ZZS būs jātiek skaidrībā, vai atbalstīt Vējoni Valsts prezidenta posteņa otrajam termiņam. Ņemot vērā dīvainības, kādas "zaļie zemnieki" jau paguvuši nodemonstrēt, paužot atšķirīgus viedokļus, piemēram, Trukšņa gadījumā, šis nebūt nav triviāls jautājums. Citiem vārdiem sakot, atļaušos apšaubīt ZZS un tai simpatizējošo ekspertu (Kaktiņš u.c.) radīto stabilitātes garantu tēlu.

Pēc premjera un finanšu ministra portfeļu nonākšanas ZZS rokās bija smīkņāšana par to, ka "zaļie zemnieki" nu paši izbauda vadošās partijas situāciju un nav tai īsti gatavi. Par to viedokļi var atšķirties atkarībā no politiskajām simpātijām, tomēr diezgan droši var teikt, ka šīs pirmās "premjerēšanas" grūtības otrajā šķitīs kā patīkamas atmiņas.


Māris Zanders

Māris Zanders ir ilggadējs politisko procesu komentētājs. Studējis vēsturi, pēdējos gados dīvainā kārtā pievērsies "life sciences". Ikdienas ieradumos prognozējams līdz nelabumam – ja devies ārpus Lat...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!