Aktualitātes
11.01.2022

Virtuālās durvis ver jauna mākslas platforma "Rīgas tehnokultūras izpētes centrs"

Komentē
0

Darbu sācis "Rīgas tehnokultūras izpētes centrs" (RTRU) – digitālā platforma, kas pētīs jauno mediju un mākslas attiecības. Platformas kuratores ir Elizaveta Šneidermane (Elizaveta Shneyderman) un Zane Onckule, un tas veidots pēc "Kim?" Laikmetīgās mākslas centra pasūtījuma.

Kā norāda veidotāji, "būdams gan zinātnisks žurnāls, gan mākslas un tekstu platforma, gan jauno mediju attīstības centrs, RTRU rosina starpdisciplināru un tehnoloģijās balstītu pieeju laikmetīgu mākslas programmu status quo."

RTRU uzmanības centrā būs jauno mediju un tehnoloģiju mijiedarbe ar ikdienu un mākslu. "Tikai pievēršoties laikmetīgajai kultūrai un tās pastarpinājuma veidiem, ir iespējams efektīvi izpētīt un aplūkot tehnokultūru, kas paplašina un veido mūsu pasauli. Mēs augstu vērtējam un ceram parādīt tādu mākslu un tekstus, kas padziļināti pēta ikdienā neuztveramos efektus, kuri izriet no mūsdienīgās attēlu funkcijas," teikts platformas pieteikumā.

Kā stāsta veidotāji, RTRU veido kultūras darbinieki – mākslinieki, kuratori un rakstnieki, kuru darbos atspoguļojas daudzpusīga pievēršanās laikmetīgām teorētiskām tendencēm un tehnopozitīvisma paradigmu hegemonijas apšaubīšana. RTRU īpaši koncentrējas uz konkrētām Rīgas, Latvijas, Baltijas, kā arī Ņujorkas un ASV vietām un vēstures un kultūras perspektīvām, kas tām raksturīgas.

Pirmās sezonas izdevums, kura tēma ir "Zem motora pārsega", apskatīs vizuālo kultūru virzošās ekonomiskās un sociālās struktūras un ražošanas tehniskos procesus. "Pirmais izdevums pievēršas muzejam bez attēliem, eksaltētajam "skolēnu kolektīvam", strādnieku šķiras vēsturei, "fenomenu fabrikai" jeb laikmetīgās mediju kultūras paradigmatiskajai darbavietai un daudz kam citam," raksta veidotāji.

Kaut arī RTRU pirmās sezonas saturs būs pieejams tikai no aprīļa, zināmi tā dalībnieki: Dana Kopela (Ņujorka), Eltons Kūns (Rīga), Debora Levita (Ņujorka), Rio Roje (Ņujorka), Līga Spunde (Rīga), Kendisa Strongvotera (Ņujorka), Alise Tīfentāle (Ņujorka/Rīga), Viktors Timofejevs (Ņujorka), Džesika Vilsone (Ņujorka). Ar dalībnieku ideju pieteikumiem iespējams iepazīties šeit.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!