Aktualitātes
15.11.2021

Vilis Daudziņš kopā ar jaunajiem aktieriem iestudējis "Jaunos latviešu stāstus"

Komentē
0

Trīs novembra vakaros Jaunajā Rīgas teātrī gaidāma pirmizrāde iestudējumam "Jaunie latviešu stāsti", kas simboliski turpinās Alvja Hermaņa 2004. gada izrādi "Latviešu stāsti", kur pašu uzklausītus cilvēkstāstus iedzīvināja JRT labākie aktieri. Septiņpadsmit gadus vēlāk mūsdienu cilvēku stāstus stāstīs topošie aktieri – Latvijas Kultūras akadēmijas JRT studijas 4. kursa studenti, bet izrādes režisors būs Vilis Daudziņš. 

Izrāde trīs vakaros tiks spēlēta JRT Lielajā zālē ar nelielu skatītāju skaitu (70 cilvēkiem) un jaunajiem aktieriem tuvplānā. Pēc skatītāju skaita ierobežojumu atcelšanas izrāde tiks spēlēta sākotnēji iecerētā un līdz šim neizmantotā telpā – Kamerzālē Miera ielā 58a.

Izrādes režisors Vilis Daudziņš par izrādes ieceri saka: "2004. gada vasarā Alvis Hermanis nāca klajā ar ideju izveidot izrādi par cilvēkiem mums līdzās. Toreiz viņš izvirzīja domu, ka ikviena nejauši uz ielas satikta cilvēka dzīves stāsts ir desmitreiz jaudīgāks par Romeo un Džuljetas ciešanām, ka dzīve piedāvā brīnišķīgus sižetus, atliek vien tos pierakstīt un uzlikt uz skatuves. Citiem vārdiem sakot, režisors aicināja mūs kļūt par izrādes līdzautoriem. Tā radās izrāde "Latviešu stāsti", kura nodzīvoja krietnu mūžu, taču daudz būtiskāk ir kas cits. Tas bija sākums veselai izrāžu plejādei – "Latviešu mīlestība", "Melnais Piens", "Zilākalna Marta", "Vectēvs", "Kapusvētki", "Vēstures izpētes komisija" un citas.  

Mūsu teātrī ir uzņemts jauns kurss, tādēļ likās pašsaprotami, ka arī mūsu studenti iemēģina savus spēkus šajā žanrā. Gadu laikā ir kļuvis skaidrs, ka šī pētniecības metode ir ne vien ļoti produktīva, strādājot pie lomas, tā ļauj arī pašam aktierim kaut ko vairāk saprast par sevi un pasauli.  Šī izrāde ir jauno aktieru tuvplāna portrets, kurā viņi stāsta par savu laiku un cilvēkiem līdzās. Ir acīmredzami, ka tā ir pavisam cita paaudze, viņi runā citādāk. Nemainīgs palicis tikai viens – kā vecajos, tā jaunajos stāstos tās ir mūsu bezgalīgās ilgas pēc laimes."

Izrādē piedalās Latvijas Kultūras akadēmijas JRT studijas studenti:

1. vakars: Telma Auziņa, Ritvars Logins, Sabīne Tīkmane, Toms Harjo, Agate Krista, Matīss Ozols; 2. vakars: Jānis Grūtups, Dāvids Pētersons, Agate Krista, Sabīne Tīkmane, Marta Lovisa, Lolita Stūrmane, Matīss Ozols; 3. vakars: Gerds Lapoška, Jānis Grūtups, Elvita Ragovska, Ritvars Logins, Lolita Stūrmane, Toms Harjo.

Izrādes "Jaunie latviešu stāsti" pirmizrādes ir iecerētas 24. novembrī (1. vakars), 26. novembrī (2. vakars) un 28. novembrī (3. vakars). Izrādes var apmeklēt tikai vakcinēti un/vai Covid-19 pārslimojuši skatītāji, uzrādot derīgu Covid-19 sertifikātu.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!