Domas
03.12.2015

Vietējās raudzes kontrolfrīki

Komentē
1

Salīdzinot ar citām profesionālajām grupām (pedagogi, mediķi u.c.), politiskās varas attiecības ar t.s. radošajām profesijām ir abpusēji vienaldzīgākas un ne tik nokaitētas. Tomēr epizodēs, kad vara ar "radošajiem" konfrontē, tā par sevi pastāsta krietni daudz, jo runa ir ne tik daudz par naudu, cik domāšanas veidu.

Pirmā epizode – pievienotās vērtības nodokļa piemērošana kultūras un izklaides pasākumiem. Birokrātiskā loģika saduras ar politiskās elites kompleksiem.

Mēs, protams, varam tikai spekulēt par to, kā uzradās priekšlikums par šī nodokļa piemērošanu, tomēr pieļauju, ka budžeta projekta veidotājiem Finanšu ministrijā (FM) ieņēmumu sadaļā bija "vienkārši" nepieciešamība kaut kur atrast dažus miljonus eiro. Šāda budžeta veidošanas prakse ir tik pierasta, ka ierēdniecība, šķiet, nešaubījās, ka priekšlikums tiks akceptēts, – ne velti pēc tam, kad nodokļa piemērošana tika atlikta līdz 2017. gadam, izrādījās, ka "plāna B" nav un trīs miljoni tikšot ņemti no programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". (Ja abstrahējamies, situācija ir daiļrunīga – korekcijas FM konstrukcijā izrādās "neparedzēts gadījums"...)

Tomēr šī dzelžainā prakse sadūrās ar valsts amatpersonu būtībā bērnišķīgu nevēlēšanos nokaitināt "tautā cienītus skatuves māksliniekus". Un patiesi – ej nu pēc tam taisi kopīgus "selfijus" un spodrini savu tēlu, apmeklējot koncertus, var gadīties nepatīkami pārsteigumi! Citiem vārdiem sakot, atļaušos apgalvot, ka FM priekšlikums tika brāķēts nevis tāpēc, ka Valsts prezidents būtu, ja tā var teikt, konceptuāli norūpējies par kultūras ekosistēmu Latvijā (tādā gadījumā priekšlikums būtu noraidīts vispār, nevis atlikts), bet tāpēc, ka Vējonis vēlas pozēt dažādos kultūras pasākumos tikpat komfortabli kā līdz šim. Nosacīti anonīmajiem FM ierēdņiem šādu rūpju nav, līdz ar to...

Politiķi var bezgalīgi vāvuļot par "kultūru" kā "nacionālās identitātes" stūrakmeni, tomēr, manuprāt, "kultūra" viņiem primāri ir PR vajadzībām izmantojami "pasākumi". Proti, zinātne kultūras un vērtību struktūras uzturēšanai ir tikpat nozīmīga, tomēr pat Vējonim ir skaidrs, ka laboratorijas vai pētniecības centra apmeklējums no PR viedokļa tik labi neizskatās.

Turklāt neaizmirsīsim, ka lēmums par nodokļa piemērošanu ir tikai atlikts. Tātad varas nostāja ir neslēpti situatīva – varbūt nākamgad dārgajiem māksliniekiem nebūs laika piketēt, un tad beidzot varēs īstenot iecerēto.

Otrā epizode – konceptuāli vēl skaistāka – mēģinājums, piedodiet, izčakarēt biedrības un nodibinājumus, nosakot (es tagad vienkāršošu), ka, gūstot ieņēmumus no saimnieciskas darbības, šīs struktūras savu statusu var zaudēt.

Manā ieskatā situācija atgādina nogurdinošās diskusijas par Valsts kultūrkapitāla fonda finanšu resursu struktūru. Politiskajai un valsts pārvaldes elitei nepatīkama ir doma, ka struktūra būtu kaut cik patstāvīga savā finansējuma prognozēšanā (fonda gadījumā saņemot "iezīmētus" atskaitījumus no dažiem nodokļiem). Elitei ir ērtāk, ja tā var ik gadu manipulēt ar līdzekļiem – varam iedot tik, bet varam arī neiedot. Turēšana īsā pavadā.

Līdzīgi ar nodibinājumiem. Komfortablāka ir nevis situācija, kad šīs pilsoniskās sabiedrības struktūras pašas kuļas, kā māk, bet modelis, kad tām jāmeklē atbalsts pie valsts (pastarpināti kaut ar jau minētā fonda starpniecību).

Pārformulējot – elite var pilnām mutēm skandināt, cik pareizi ir cilvēkam dot makšķeri, nevis zivi, praksē redzam vēlmi kontrolēt un/vai neticību indivīda spējām pašam par sevi atbildēt.

Atkāpe. Šis modelis, starp citu, vērojams arī jautājumā par radošo profesiju, piemēram, žurnālistu sociālajām garantijām. Būsim godīgi – garantijas ir izcili štruntīgas, bet to faktiskā neesamība ļauj radošo profesiju pārstāvjiem un viņu projektiem kaut kā funkcionēt (garantiju pilnvērtīga iekļaušana atlīdzībās "produktu" sadārdzinātu līdz pakāpei, kurā tas vairs nav samaksājams). Jā, tā ir situācija, kurā iesaistītie faktiski paļaujas uz to, ka strādās vēl "dziļi" pensijas vecumā, un tā apriori ir indivīdam riskanta izvēle. Bet ko piedāvā vara? "Produktu" tomēr sadārdzināt (spriežot pēc Kultūras ministrijas šomēnes publiskotajām mediju politikas pamatnostādnēm, sākot ar 2018. gadu) un pēc tam voluntāri sadārdzinājumu kompensēt, izmantojot tādus instrumentus kā mediju atbalsta fonds un līdzīgi brīnumi. Vieniem kompensēs, citiem ne...

Jocīgākais ir tas, ka šāda varas nostāja ir zināmā mērā neloģiska pat no pašas varas viedokļa. No vienas puses, "radošie", jau gadiem ilgi dzīvojot maza publiskās naudas atbalsta apstākļos, kaut kā ir iemanījušies procesu uzturēt un pārāk skaļi neņerkst. Attiecīgi "zivs" prasītāju kuplajā pulciņā nav tie skaļākie. No otras puses, diez vai kādam ir ilūzijas par "radošo" ietekmīgumu sociālā protesta mobilizēšanā – nepārspīlēsim "inteliģences" ietekmi uz sabiedrības noskaņojumu (līdz ar to it kā zūd vajadzība viņus uzsvērti kontrolēt ar naudas starpniecību). Tāpēc būtu loģiski šo ekoloģisko nišu vienkārši likt mierā. Nekā nebija.

Man nav skaidru versiju par to, kāpēc tā notiek. Varu tikai pieļaut, ka šī vēlme "mikromenedžēt" saistīta ar to, ka vara principā nevēlas no tās neatkarīgus aktivitātes punktus un modeļus. Nācija ir valsts, sabiedrība ir valsts, cilvēks ir pilsonis, punkts. Noteiktā teritorijā dienaskārtību nosaka ļaužu grupa, kas sevi saprot kā "vadītājus" – vismaz viņiem pašiem tā liekas vai viņi tā vēlētos. Jo tie, kas neietilpst šajā iedomātajā grupā, ik pa laikam ir uz kaut ko "jāmobilizē" – iestāšanos kādā organizācijā, "ģeopolitisko situāciju", "prioritātēm", un kas tā par "mobilizāciju", ja ir grupas, kurām ir savs ritms un tematika.

Māris Zanders

Māris Zanders ir ilggadējs politisko procesu komentētājs. Studējis vēsturi, pēdējos gados dīvainā kārtā pievērsies "life sciences". Ikdienas ieradumos prognozējams līdz nelabumam – ja devies ārpus Lat...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!