Aktualitātes
19.02.2020

Viesturs Meikšāns un Monika Pormale piesaka jaunu teātra apvienību

Komentē
1

2020. gada pavasarī izveidojusies jauna latviešu teātra apvienība "Freshfreshfr". Tās veidotāji ir Latvijas teātra profesionāļi – režisors Viesturs Meikšāns un scenogrāfe Monika Pormale.

Apvienība darbosies vizuālā teātra lauciņā, koncentrēsies uz mūzikā balstītu teātri, kā arī darbosies starptautiskā mērogā. "Freshfreshfr" darbosies bez piesaistes noteiktai teātra telpai, un aktieru trupa tiks uzaicināta uz katru projektu atsevišķi.

"Teātra apvienība strādās vizuālā teātra estētikā, kurā izteiksmes līdzeklis ir spēcīga un jēgpilna vizualitāte un vēstījums var tikt nodots bez izrunāta vārda," stāsta Viesturs Meikšāns. "Monika Pormale kā viena no Eiropas labākajām scenogrāfēm ir ļoti būtiska "Freshfreshfr" vizuālās estētikas veidotāja. Apvienības darbībā uzsvars tiks likts arī uz mūzikas teātra žanru. Tas tiek izprasts kā starpdisciplinārs žanrs, kurā izrādes dramaturģiju nosaka spēcīgs muzikālais materiāls, kas rasts gan klasiskajā, gan laikmetīgajā mūzikā. Tādējādi mūzikai kopumā ir izšķiroša nozīme "Freshfreshfr" estētikā. Apvienība sadarbojas ar jauno mūzikas teātra dramaturgu Evartu Melnalksni, kurš pieredzi šajā jomā guvis studijās Vācijā, darbojoties Štutgartes, Berlīnes un Hamburgas operās, kā arī Rūras triennālē. Apvienības darbības mērķis ir paplašināt izpratni par mūzikas teātra iespējām un veidot spilgtas interpretācijas."

Meikšāns skaidro: "Mēs nonācām pie domas, ka ir svarīgi strādāt konkrētos estētiskos rāmjos. Šī būs atvērta platforma, kurā var piedalīties citi mākslinieki, bet vienojošie faktori ir mūzika un spēcīga vizualitāte. Mēs strādāsim kopā arī ar dažādiem Eiropas māksliniekiem, festivāliem un nevalstiskām teātru organizācijām."

Starp "Freshfreshfr" nākotnes projektiem būs "Ārprāts un civilizācija" pēc Mišela Fuko darba motīviem, Arnolda Šēnberga opera "Mozus un Ārons", projekts "Marx + Mozart". Plānoti starptautisku komponistu radīti mūzikas teātra projekti ar nosaukumiem "The last boyband", "The art of silence: dramatic/cinematic", "Everything must go". Īpašs veltījums Nobela laureāta Pola Krugmana darbam "Ekonomika un sabiedrība" būs izrāde ar nosaukumu "Die bunte Vögel". Savukārt kailums mūzikā tiks reflektēts darbā "Freikörperkultur". 

Informācija par apvienības "Freshfreshfr" izrāžu datumiem sekos drīzumā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!