Aktualitātes
28.03.2022

Darbību pārtrauc viens no pēdējiem Krievijas neatkarīgajiem medijiem "Novaja Gazeta"

Komentē
0

Krievijas neatkarīgais medijs "Novaja Gazeta" paziņojis, ka pārtrauc darbu līdz kara beigām Ukrainā. Nobela miera prēmijas laureāta Dmitrija Muratova vadītais laikraksts bija viens no pēdējiem neatkarīgajiem medijiem, kas kopš kara sākuma turpināja darbu Krievijā.

Kā raksta "Novaja Gazeta", šāds lēmums pieņemts pēc otrā brīdinājuma saņemšanas no Krievijas federālā sakaru, informācijas tehnoloģiju un masu komunikāciju uzraudzības dienesta jeb "Roskomnadzor", kas atbild par cenzūras ieviešanu Krievijas mediju telpā.

Rakstiskā brīdinājuma oficiālais iemesls esot ārvalstu aģenta marķējums trūkums kādā no publikācijām, taču "Roskomnadzor" nav precizējis, par kuru publikāciju ir runa. "Novaja Gazeta" paziņojumā raksta, ka arī pirmā brīdinājuma oficiālais iemesls bijis tieši šāds pārkāpumu un saskaņā ar Krievijas likumdošanu, brīdinājumi draud ar mediju licences atņemšanu.

Likums, ar kura palīdzību Krievijā kopš 2012. gada tiek ierobežoti neatkarīgie mediji, pieprasa par "ārvalstu aģentiem" pasludinātajiem medijiem visu saturu marķēt ar paziņojumu, kuros šis statuss norādīts. Prasībai pakļauta virkne Krievijas neatkarīgo mediju, tostarp Latvijā bāzētā "Meduza". Savukārt attiecībā uz Krievijas iebrukumu Ukrainā medijiem aizliegts lietot vārdus "karš" un "iebrukums", bet par "Krievijas karaspēka diskreditēšanu" jeb tādas informācijas publicēšanu, kas atšķiras no valsts oficiālās, draud līdz pat 15 gadu ilgs cietumsods.

"Novaja gazeta", ko 1993.gadā palīdzēja nodibināt pēdējais PSRS līderis Mihails Gorbačovs, līdz šim bija vienīgais lielais laikraksts Krievijā, kas vēl pauda kritisku attieksmi pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un viņa politiku. Dmitrija Muratova vadībā "Novaja Gazeta" Krievijā nodarbojās arī ar augsta līmeņa pētniecisko žurnālistiku, tai skaitā, izmeklējot Kadirova režīma cilvēktiesību pārkāpumus Čečenijā, Malaizijas reisa MH17 iznīcināšanu un Baltkrievijas organizēto migrācijas krīzi pie ES robežām. Muratova redakcijas laikā nogalināti seši laikraksta žurnālisti, viņu vidū ievērojamā pacifiste Anna Poļitkovska.

Ar lēmumu pārtraukt darbību "Novaja Gazeta" pievienojas virknei citu Krievijas neatkarīgo mediju, kas bijuši spiesti pārtraukt darbu kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, tostarp telekanālam "Dožģ" un radio "Eho Moskvi".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!