Attēls no izstādes plakāta - Artūrs Žmijevskis, "Aci pret aci", 1988. Krāsu fotogrāfija
 
Aktualitātes
13.06.2017

Veselības ministrija cenzē invaliditātei veltītas izstādes plakātu

Komentē
0

Veselības ministrija lēmusi neatļaut poļu mākslinieka Artūra Žmijevska invaliditātes tēmai veltītās fotogrāfiju izstādes "Neredzamās zonas" lielformāta plakāta izvietošanu uz Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja sienas, vēsta "LSM.lv".

Pagājušajā nedēļā Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā atklāta starptautiski pazīstama poļu mākslinieka Artūra Žmijevska pirmā personālizstāde Baltijas valstīs ar nosaukumus "Neredzamās zonas", kas atklāti runā un rāda kailu cilvēka ķermeni, ko skārusi invaliditāte. Izstādes plakātā, ko bija paredzēts izvietot uz muzeja ārsienas, redzami divi kaili vīrieši, no kuriem viens ir bez kājas, taču Veselības ministrija, kam pieder muzeja ēka, izlēmusi neatļaut plakāta izvietošanu.

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders LTV1 "Kultūras ziņām" lēmumu pamatojis, sakot, ka "plakāta vizuālais noformējums bija visai provokatīvs un neviennozīmīgi vērtējams", savukārt izstādes mākslinieks Juris Salaks atzinis: ņemot vērā, ka Žmijevska pagājušā gadsimta beigās tapušo mākslas darbu valoda ir "ļoti skaļa, redzama, pamanāma", plakātam izvēlēta visneitrālākā fotogrāfija.

Izstādes rīkotāji cer, ka līdz izstādes beigām septembrī Veselības ministrija prasīto atļauju tomēr sniegs.

Artūrs Žmijevskis (dzimis 1966. gadā, Varšavā, Polijā) ir viens no spilgtākajiem un aktuālākajiem šābrīža laikmetīgās mākslas pārstāvjiem Eiropā. Žmijevskis ir bijis vairāku Venēcijas mākslas biennāļu dalībnieks, piedalījies Sanpaulu, Istanbulas un Gvandžū bienāllēs, kā arī "Manifesta 4", "documenta 12" un "documenta 14" lielizstādēs. Viņa darbi atrodas nozīmīgākajās mūsdienu mākslas kolekcijās pasaulē – Teita Modernās mākslas galerijā Londonā, Ņujorkas Modernās mākslas muzejā (MoMA), Parīzes Modernās mākslas muzejā u.c. Mākslinieks dzīvo un strādā Varšavā.

Artūrs Žmijevskis

Izstādē "Neredzamās zonas" apvienoti dažādu periodu mākslinieka darbi, kuros tematizētas to cilvēku integrācijas iespējas mūsdienu sabiedrībā, kuriem ir invaliditāte. Žmijevskis aicina atzīt un respektēt invalīdiem piemītošo citādību, tostarp viņu tiesības uz pašizteiksmi.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!