Kaspars Aleksandrs Irbe.
 
Aktualitātes
23.02.2022

Vērienīgā projektā pētīs viendzimuma attiecības padomju Latvijā

Komentē
0

Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūts sācis trīs gadu ilgu pētniecības projektu "Starp valsts iestāžu uzraudzību un neiejaukšanos: viendzimuma seksuālo subkultūru prakses padomju Latvijā, 1954–1991".

Projekts ieguvis finansējumu Latvijas Zinātnes padomes fundamentālo un lietišķo pētījumu projektu 2021. gada konkursā, kas ļaus strādāt trīs gadus. Projekta vadītāja ir Ineta Lipša, kura jau ilgstoši pēta viendzimuma attiecības Latvijas vēsturē un sastādījusi arī biedrības "Ascendum" izdoto Kaspara Aleksandra Irbes dienasgrāmatu sējumu "Slēptā dzīve. Homoseksuāļa dienasgrāmata 1927–1949".

Kā raksta pētnieki, projekts aplūkos seksualitātes un sociālās kontroles vēsturi, izpētes centrā nostādot viendzimuma seksuālās subkultūras un pētot prakses, ko pielietoja homoseksuāļi, reaģējot uz valsts iestāžu īstenoto uzraudzību padomju Latvijā pēc-staļinisma un vēlā padomju sociālisma periodā.

Pētījums balstīsies uz Latvijas Nacionālā arhīva dokumentiem (tautas tiesās iztiesāto krimināllietu spriedumiem un krimināllietām), jau pieminēto Kaspara Aleksandra Irbes dienasgrāmatu, kas rakstīta no 1927.-1996. gadam, un padziļinātām homoseksuāļu un viņu laikabiedru intervijām, kuras veiks projekta komanda.

Pētījuma gaitā tiks pētītas gan mijiedarbība attiecības starp valsti un homoseksuāļiem, gan sieviešu viendzimuma seksuālo subkultūru prakses, gan analizētas pētāmā perioda laikabiedru zināšanas un priekšstati par valsts iestāžu uzraudzības praksēm un viendzimuma seksuālajām subkultūrām.

Projekta rezultātā pētnieki cer (re)konstruēt viendzimuma seksuālajām subkultūrām piederīgo iedzīvotāju pieredzes, kas veidojušās padomju sociālās kontroles sistēmā. Pētījuma rezultātā tiks izveidota pirmā mutvārdu vēstures avotu kolekcija Latvijā ar fokusu uz homoseksuāļu pieredzēm. Kā norāda pētnieki, jaunās zināšanas veicinās homoseksuāļu pagātnes iekļaušanu Latvijas vēsturē un iekļaus Latvijas pieredzi seksualitātes vēstures starptautiskajā naratīvā.

Projekta grupā strādā Dr. hist. Ineta Lipša, Dr. hist. Kaspars Zellis, Dr. phil. Kārlis Vērdiņš, doktorante Elizabete Vizgunova-Vikmane un maģistrante Signe Šēnfelde.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!