Aktualitātes
19.07.2019

Ventspilī uzstāsies "Radiohead" iecienītā vācu apvienība "Lali Puna"

Komentē
0

Ventspils pilsētas svētkos 3. augustā uz Rozmarijas skatuves koncertēs elektroniskās popmūzikas apvienība "Lali Puna" no Vācijas, ambientās tehnomūzikas parādība "tпсб" no (iespējams) Krievijas, džeza un progresīvās rokmūzikas kolektīvs "Phlox" no Igaunijas, kā arī ģitārmūzikas trio "Ņikto" no Rīgas.

Šogad aprit 20 gadi, kopš klausītāji pazīst Bavārijas elektroniskās popmūzikas apvienību "Lali Puna", kuras debijas albumu "Tridecoder" starp sev tuviem ierakstiem ierindojusi arī grupa "Radiohead". "Lali Puna" ir Valērijas Trebeljāras (Valerie Trebeljahr) Vailhaimā, Augšbavārijā, savulaik aizsākts projekts, kura nosaukums to apliecina – tas tulkojams kā "Valērija no Busanas", kas ir mūziķes dzimtā pilsēta Korejā. Ilgu laiku un vairākus albumus bez Valērijas "Lali Puna" muzicēja arī Kristofs Brandners (Christoph Brandner), Florians Cimmers (Florian Zimmer) un Markuss Ahers (Marcus Acher), kurš zināms arī kā neatkarīgās rokgrupas "The Notwist" līderis. Pašlaik Valērija muzicē kopā ar kolēģiem Kristofu un Kristianu Haisu (Christian Heiss). Šajā sastāvā iznākuši ieraksti "Two Windows" un "Being Water" un, kā norāda mūzikas pazinēji, jaunais projekta skanējums ir deju grīdām draudzīgāks un sasaucas ar kolēģu "Caribou" un "Mount Kimbie" daiļradi.

Savukārt noslēpumaino kolektīvu "tпсб" koncerta rīkotāji raksturo šādi: "Par "tпсб" viņš vai viņi paši negrib runāt nemaz, ja neskaita ierakstus un visai retas uzstāšanās koncertos. Proti, joprojām ir noslēpums, vai aiz šī saīsinājuma no "темное прошлое светлое будущее" jeb "tumšā pagātne gaišā nākotne" krievu valodā slēpjas viens vai vairāki mūziķi, vai viņu izcelsme ir Lādogas ezera krasti Krievijas un Somijas pierobežā vai tomēr kāda vieta Rietumeiropā. Un kā "tпсб" mūziku dēvēt – ambients tehno, jungle vai reivmūzika? Oficiālā atbilde ir strupa – koncerti mēdz būt sviedraini. Vai mīlīgi."

Apvienība "Phlox" dibināta 1999. gadā, un kopš tā laika kolektīva sastāvs ir mainījies. Joprojām koncertos un ierakstu sesijās tiek pieaicināti dažnedažādi viesmākslinieki, lielāko daļu apvienībā muzicējošo saista ciešās saites ar "MKDK" – džezroka un avangarda mūzikas izdevniecību, kas reizē ir arī bezpeļņas organizācija un mākslinieku un mūziķu kustība, kurai piederīgie allaž migrējuši starp vairākiem žanram un idejai piederīgiem kolektīviem. Šobrīd "Phlox" sastāvā muzicē saksofonists Kalle Kleins (Kalle Klein), basģitārists Raivo Proso (Raivo Prooso), taustiņinstrumentālists Pēru Helenurms (Pearu Helenurm), bundzinieks Madis Zilmers (Madis Zilmer) un perkusionists Kristo Rots (Kristo Roots). "Kopš šī sastāva nostabilizēšanās kolektīva mūzika vienubrīd kļuva vairāk improvizacionāla, vietumis pilnībā dekonstruējot pašu iepriekš radītās kompozīcijas, vietumis apzināti izvairoties no jebkā, kas atgādinātu par ritmisku skaņdarbu uzbūvi vai harmonijām. Līdz ar trešo studijas ierakstu "Rebimine + voltimine" (2007) un tam sekojošajiem "Talu" (2010) un "Vali" (2013), "Phlox" mūzika kļuvusi tiešāka. Tāda, kuru varētu saukt par "noteiktu" un uzskatīt par smagnējam fusion piederīgu. Arī svaigākais veikums – albums "Keri" – atgādina par mūziķu vēlmi joprojām dauzīties un trokšņot. Neatkarīgi no savas atrašanās vietas žanru klasifikatorā," teikts koncerta pieteikumā.

Rīgas grupa "Ņikto" ir mūzikā pārvērsta 20. gadsimta sākuma krievu dzeja un Ņujorkas no wave eksperimentu ideoloģiskais turpinājums savienojumā ar avantgarda džezu un doom metālu. "Tā ir poētiska, nervoza un nemierīga mūzika, kuras jēga ir nojaušama jau no balss intonācijām vien, pat neieklausoties vārdos," grupu raksturo koncerta organizētāji.

Savukārt Uldis Rudaks žurnālā "SestDiena" kādu no grupas koncertiem raksturojis šādi: "Sarežģītas, šķiet, nebeidzamas kompozīcijas ar nemitīgi mainīgiem ritmiem, un arī dziesmu tekstus krievu valodā grupas solists Aleksandrs Aleksandrovs izdzied nesamāksloti izteiksmīgās intonācijās, relaksētiem, tikko sadzirdamiem čukstiem mijoties ar izmisuma pilniem kliedzieniem un plosot elektriskās ģitāras stīgas, kad liekas, ka skaļruņi vai bungādiņas tūliņ eksplodēs. Bundzinieks Matīss Akuraters un basģitārists Māris Rupainis spēlējot visu laiku Aleksandru vēro, jo šķiet, ka viss notiekošais tiek improvizēts uz vietas, kas patiesībā ir ideālā sajūta koncertā – iespaids, ka šādi nospēlēt var tikai vienreiz –, un tā tas vismaz daļēji arī ir, jo "Ņikto" koncerti pagaidām nenotiek tik bieži, lai vajadzētu sākt atkārtoties. Un, ja tā arī notiktu, diez vai tas viņiem pašiem vairs būtu interesanti."

Dienas laikā uz Rozmarijas skatuves Amatnieku laukumā Ventspilī ierakstus no savas kolekcijas spēlēs Henriks Eliass Zēgners, ikvienam būs iespēja "nomazgāties" portāla "Satori.lv" latviešu dzejas audiodušās, iestiprināties ar "Food Metro" ēdieniem un veldzēties ar amatalu no "Nurme" un citiem mazajiem Latvijas brūžiem.

Pasākums notiek brīvā dabā bez ieejas maksas.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!