Aktualitātes
12.09.2019

Ventspilī uzstāsies minimālisma klasiķis Terijs Railijs ar dēlu

Komentē
0

7. decembrī Ventspilī, koncertzālē "Latvija", ar pirmo un līdz šim vienīgo koncertu Latvijā viesosies mūziķis, komponists Terijs Railijs (Terry Riley), kurš uzstāsies kopā ar dēlu, ģitāristu Gianu Railiju (Gyan Riley).

"Ir neiespējami runāt par 20. gadsimta mūziku, īpaši – pēckara, nepiesaucot Terija Railija vārdu," raksta koncerta rīkotāji. "Vēl vairāk, ar mākslinieku tiek cieši saistīta tā dēvētās "minimālisma skolas" jeb jauna žanra rašanās Amerikas Savienotajās Valstīs. Railijs, Stīvs Reihs (Steve Reich), Filips Glāss (Philip Glass) un Džons Adamss (John Adams) ir četri vaļi, kuri cēluši un pēdējās desmitgades turējuši veselu žanru, neskaitāmus tā atvasinājumus mūsdienās, iespaidojuši domu, klausītāju un mūziķu paaudzes un dara to joprojām. Īpaši T. Railijs, kurš cienījamā vecumā joprojām aktīvi koncertē un rada arvien jaunus skaņdarbus pasaules izcilākajiem mūziķiem un kolektīviem."

1935. gadā Kalifornijā dzimušais un augušais mākslinieks akadēmisko grādu kompozīcijā ieguvis Bērkli universitātē, taču par savu skolotāju sauc Panditu Prānu Natu (Pandit Pran Nath) – indiešu klasiskās dziedāšanas meistaru. Attiecības ar skolotāju gan universitātes sienās, gan kopīgos ceļojumos uz Indiju Terija Railija mūzikai piešķīrušas austrumniecisku dimensiju, kas atspoguļojas gan kompozīcijā, gan instrumentu izvēlē, gan atsaucēs uz indiešu tautas mūziku un citiem reģionam raksturīgiem kultūras kanoniem.

Būdams kasešu lentu cilpu (no "tape loops" angļu valodā) ieviešanas un izmantošanas pionieris akadēmiskajā mūzikā, kurš lielu daļu dzīves pavadījis starp Austrumiem un Rietumiem, sadarbojies ne tikai ar saviem laikabiedriem – Lamonti Jangu (LaMonte Young), Reihu, Paulīni Oliverosu (Pauline Oliveros), "Kronos Quartet" un neskaitāmiem citiem –, iespaidu atstājis arī uz "The Velvet Underground", Pītu Taunzendu (Pete Townsend), rokmūziku un elektronisko mūziku, pats Railijs atzīst: "Nekas man dzīvē nav sagādājis lielāku prieku un apmierinājumu kā kopīga improvizēšana ar dēlu Gianu. Nekas nelīdzinās tai gluži intuitīvajai kopā būšanai mūzikā, ko abi tik daudz reižu esam piedzīvojuši uz skatuves. Gians spēj brīnišķīgā veidā veidot kontrapunktu manai mūzikai un tās kopējai noskaņai, un katru reizi esmu pārsteigts atkal un atkal, redzot, ar kādu virtuozitāti viņš to dara. Nevaru iedomāties labāku gara un prāta sadarbību par mūsējo."

Pēc viena no šādiem koncertiem laikraksta "The Guardian" recenzents Džons Lūiss (John Lewis) izteicies, ka priekšnesums bijis "tik tuvu džezam, cik Railijs pats vai jebkurš no mūsdienu mūzikas komponistiem spētu nokļūt". Lai arī Terijs Railijs nebūt neesot uzskatāms par džeza pianistu, viņš žanra izpētē ir devies daudz tālāk par jebkuru tā saucamo "minimālistu".

Biļetes uz Terija Railija un Giana Railija koncertu 7. decembrī koncertzālē "Latvija" no šodienas, 12. septembra, plkst. 12:00 nopērkamas "Biļešu paradīzes" tīklā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!