Aktualitātes
18.08.2021

Ventspilī koncertēs pianisti Vikija Čova un Reinis Zariņš

Komentē
0

Sestdien, 18. septembrī, Ventspilī, koncertzālē "Latvija" divkāršā klaviermūzikas koncertā "Rudens darbi" muzicēs divi izcili pianisti – Vikija Čova (Vicky Chow) no Amerikas Savienotajām Valstīm un rīdzinieks, vairākkārtējs Lielās mūzikas balvas ieguvējs Reinis Zariņš.

Reinis Zariņš savā programmā iekļāvis Johannesa Brāmsa un Filipa Glāsa skaņdarbus. "Brāmss un Glāss – šī bezprecedenta divvienība manā skatījumā ved uz vietu, kur atveldzēties no globālajām bailēm un ideju kara, kas arī mūs apņēmuši pēdējā gada laikā. Jo šai mūzikai piemīt spēja apskaņot mūsu "parasto" dzīvi ar apbrīnojami skaistu cilvēcību. Un bez liekiem vārdiem," saka Reinis Zariņš.

Savukārt pazīstamā pianiste, ņujorkiete un kolektīva "Bang On A Can All-Stars" dalībniece Vikija Čova savu programmas izvēli ilustrē, atsaucoties uz komponistes Tanjas Leonas (Tania Leon) vārdiem, kas atrodami skaņdarbu "Rituál" pavadošajā komentārā: "Runa ir par liesmu, degsmi, kas mīt cilvēkos, kuri iedrošina citus, jo viņi otrā redz ko tādu, ko viņš pats neapzinās. Tā ir liesma, kas aizdedz ko jaunu. Apzinoties, ko visi esam piedzīvojuši, kam gājuši cauri pēdējā pusotra gada laikā, uzskatu, ka mums vienam otru ir jāatbalsta, jāiedrošina un kopā jāsoļo pretī labākām dienām. Par to runāju caur sevis izvēlētajiem skaņdarbiem, kurus atskaņošu Ventspilī, un ceru, klausītāji mani sadzirdēs."

Vikija Čova savā "Rudens darbu" programmā iekļāvusi komponistu Kerolainas Šo, Felipes Laras, Tomekas Rīdas jau pieminētās Tanjas Leonas un Kristofera Čerones skaņdarbus klavierēm.

Pazīstamā jaunās mūzikas kolektīva "Bang on a Can All-Stars" dalībnieci Vikiju Čovu "The New York Times" nodēvējis par izcilu, "Time Out New York" – par "pianisti-monstru", bet laikraksts "Los Angeles Times" – par "jaunās mūzikas jauno zvaigzni". 9 gadu vecumā Čovu uzaicināja sniegt koncertu Starptautiskajā Gilmora taustiņmūzikas festivālā ("International Gilmore Music Keyboard Festival"). Gadu vēlāk jaunā mūziķe debitēja koncertā kopā ar Vankūveras simfonisko orķestri. Sekoja studijas Džuljarda skolā un vēlāk arī Manhetenas Mūzikas skolā.

Vikija Čova sadarbojusies ar vadošajiem mūslaiku komponistiem un mūziķiem: Niku Berču, Teriju Railiju, "Bang on a Can" dibinātājiem Deividu Langu, Džūliju Volfu un Maiklu Gordonu, Šaru Vordenu jeb "My Brightest Diamond", Lī Ranaldo no "Sonic Youth"un daudziem citiem. Čovai ticis gods Ziemeļamerikā pirmatskaņot Stīva Reiha "Klavieru kontrapunktu". Latvijas klausītāji, iespējams, atcerēsies tās reizes, kad pianiste viesojās Ventspilī un Cēsīs, iepazīstinot ar Tristana Periča (Tristan Perich) ambiciozo darbu "Surface Image" un īpaši māksliniecei radītiem, ierakstā "A O R T A" atrodamajiem dažādu jaunās paaudzes komponistu-ņujorkiešu skaņdarbiem. Arī gaidāmie "Rudens darbi" sola kļūt par vietu un telpu, kur pirmoreiz sastapt mūspusē, visticamāk, nedzirdētu, bet jo spilgti raksturojošu ASV Austrumkrasta mūzikas šodienu.

Reinis Zariņš ir dziļi pārdomātu interpretāciju meistars, spožs solists un prasmīgs kamermūziķis, kā arī konceptuālu starpmākslu projektu autors. Zariņš piedalījies daudzos prestižos festivālos, plūcis laurus starptautiskos pianistu konkursos, muzicējis pasaules labākajās koncertzālēs. Pianista koncerti translēti "BBC Radio 3", Polijas Valsts Radio un "King FM" raidstacijās.

Biļetes uz Vikijas Čovas un Reiņa Zariņa divkāršo klaviermūzikas koncertu "Rudens darbi" nopērkamas "Biļešu Paradīzes" tirdzniecības tīklā. Pārdošanā ierobežots skaits biļešu.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!